přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak jsem (ne)koupil ASUS Eee 901

Jak jsem (ne)koupil ASUS Eee 901

Mini-notebook ASUS Eee 901 o rozměrech zhruba formátu A5, vybavený úsporným procesorem Atom, SSD úložištěm místo pevného disku a kvalitním displejem o rozlišení 1024 x 600 bodů dokáže oslovit mnohé zájemce. Nebyl jsem výjimkou.


Při hledání na internetu jsem ASUS Eee PC 901 Win XP 20GB Black našel v nabídce slovenkého e-shopu eee-pc.sk a protože 20GB SSD jiný český nebo slovenský prodejce dle mého mínění dosud nenabízí, bylo moje rozhodování velice krátké. Notebook jsem objednal a jeho velice rychlé doručení do ČR mě příjemně překvapilo.

Slovenská Windows XP obývající SSD úložiště (disk) přístroje jsem měl v úmyslu nahradit linuxovou distribucí eeebuntu. Jaké bylo moje překvapení, když mi při instalaci nástroj pro rozdělení disků zobrazil pouze dvanáctigigovou diskovou kapacitu. Abych byl přesný, SSD je u Eee 901 rozděleno na dvě části. První má kapacitu 4 GB, druhá měla mít očekávaných 16 GB, tedy celkem dohromady dodavatelem slíbených 20 GB. Jenže instalátor zobrazoval kapacitu u druhé části SSD pouhých 8 G.

1.jpg

Problém mě zaujal. Instalaci jsem přerušil a restartoval notebook znovu do Windows. Tam vypadala kapacita SSD úložiště v pořádku 4 GB + 16 GB.

2.jpg

Podíval jsem se do BIOSu přístroje a začalo mi docházet něco, čemu jsem zpočátku nechtěl věřit. Souhrnná fyzická kapacita SSD úložiště byla opravdu pouze 12 GB. Zvětšení prostoru na 8GB jednotce byl docíleno pomocí softwarové komprese!

Pro uživatele toto řešení znamená fakt, že pokud umístí na jednotku obtížně komprimovatelné soubory, např. fotografie ve formátu JPG, hudbu ve formátu MP3 nebo filmy v komprimovaných formátech MPEG2 (DVD) a DivX, využitelný prostor nebude větší než 8 GB.

Zformuloval jsem dotaz na prodejce v následujícím znění:

Dobrý den,
patřím mezi vaše zákazníky, kteří si zakoupili mini notebook Asus Eee PC 901 Win XP 20G Black. Vzhledem k tomu, že na tento počítač píšu recenzi pro http://www.linuxexpres.cz, zabýval jsem se jím velice podrobně. Nepříjemně mě překvapilo zjištění, že vámi deklarovaný objem 20GB SSD úložiště není ničím jiným než pouhými 12 GB (4GB + 8GB), přičemž 8GB část je upravena pomocí systémového nástroje DiskPart, tedy pomocí softwarové komprese souborového systému tak, aby se navenek jevila jako 16GB. To znamená, že nabízená verze Asus Eee PC 901 Win XP 20G Black se po hardwarové stránce pravděpodobně vůbec neliší od levnější Asus Eee PC 901 Win XP Black. Jelikož se mi celá věc jeví naprosto neuvěřitelně, obracím se nejprve na Vás s žádostí o vysvětlení.
S pozdravem
Lubomír Čevela

Reakce prodejce byla prakticky okamžitá:

Dobry den pan Cevala,
v prvom rade Vam chceme podakovat za upozornenie.
Notebooky Eee PC 901 sme nakupili na sklad v prvej prezentacnej davke od Asustek a preto sme neboli prekvapeni udajne vacsou kapacitou diskovej pamate. Notebook sme odskusali, videli sme vo Windows kapacitu disku 20GB tak sme to uviedli na stranku. Viac sme sa do hlbky touto informaciou nezaoberali tak ako vy.
Z predchadzajucich skusenosti s modelom 701 mame skusenost, ze kazda dodavka od Asustek sa lisi, takze nas tento zjav vobec neprekvapil. Aj u Eee701 boli v prvej dodavke vyrazne vykonnejsie kusy ako v poslednej.
V kazdom pripade nam ide o spokojnost nasich zakaznikov a preto mozete notebook v neporusenom obale a v povodnom stave zaslat na nasu adresu uvedenu na nasich strankach, peniaze vam budu po doruceni vratene. Po tejto informacii spravime na webe napravu zobrazovania kapacity.
S uctivym pozdravom
Ing.Dusan Kovac
Sales manager
kontakt: +421 902 513406
www.eee-pc.sk

Napadlo mě podívat se na štítek nalepený na papírové krabici, v níž byl Eee PC 901 dodán. Na něm výrobce uvedl kapacitu HDD 12 GB.

Prodejce ovšem nezahálel a 20GB verze Eee 901 tiše a pokojně opustila stránky web shopu. Pokud na stránky http://www.eee-pc.sk zavítáte, najdete na nich pouze 12 GB verzi Eee PC 901. Porovnejte si obrázek sejmutý před před úpravou stránky s jejím aktuálním stavem.

3.jpg

Po telefonické dohodě s prodejcem, jehož vstřícné jednání mě příjemně překvapilo, jsem notebook zabalil a poslal zpět. Asi bych celou záležitost pustil z hlavy, ale při důkladnějším prohlédnutí zmíněné stránky jsem zjistil, že prodejce stále uvádí:4.jpg

Na e-mail následujícího znění jsem už nedostal odpověď:

V návaznosti na náš telefonický rozhovor Vás upozorňuji na dosud ne zcela korektní popis nabízených notebooků ASUS Eee 901 na Vašich stránkách:
S.S.D. disk (Solid-State Drive) - SSD 12GB (Linux OS)/ 20GB (Genuine Windows® XP Home)
Výrobce a všichni prodejci vyjma Vás vždy uvádí fyzickou kapacitu SSD média. Vy uvádíte pro Windows XP Home (Genuine Windows® XP Home) kapacitu SSD média zvětšenou pomocí softwarové komprese na 20GB, což skutečné fyzické kapacitě média neodpovídá. Nevěříte-li mi, nechte si celý problém podrobně vysvětlit Vašimi techniky.

Jen stránka byla doplněna o vysvětlení:

5.jpg

K tomu bych rád poznamenal, že komprimovaný souborový systém NTFS je možné používat i pod Linuxem (vyzkoušeno z Ubuntu 8.04). Opakuji, bude-li uživatel na takto upravenou jednotku ukládat multimediální soubory v komprimovaných formátech JPG, MP3, DivX apod., prakticky žádnou kapacitu navíc oproti fyzické kapacitě média 8 GB nezíská. Na tom použitý operační systém nezmění vůbec nic a uvedené prohlášení jednoznačně poškozuje Linux.

Prosím čtenáře, aby si na celou věc udělal názor sám. Osobně jsem se při této příležitosti rozpomněl na praktiky středověké Prahy, kdy nepoctivé pekaře ponořovali za trest v koších do Vltavy. Po zážitku s nezdařeným nákupem Eee 901 mé nervy nepotřebují vzrušující podívanou, pokud by ale šlo o daného prodejce, rezervoval bych si místo hned u zábradlí.

15.07.2008 - Epilog

V současnosti jsou již informace týkající se Eee 901 na eee-pc.sk v naprostém pořádku.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela

Lubomír Čevela (*1968) pracuje jako vývojář pro jednu velkou nadnárodní společnost. Pokud zrovna něco nesepisuje, zabývá se fotografováním nebo hraním na basu.


  • Distribuce: Ubuntu, Mandriva

| proč linux | blog