přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na flash BIOSu

Jak na flash BIOSu

Ne, že by to nešlo, ale mohlo by to být ještě jednodušší ...


Proč flashovat BIOS základní desky?

Nejčastěji když vaší základní desce chybí podpora novějšího typu procesoru, který do ní chcete osadit (např. při upgradu počítače). Jednou se mi to také stalo při koupi nové základní desky a podporovaného CPU, bohužel ten byl podporován až od novější verze BIOSu, zatímco dodaná základní deska měla ještě BIOS starší verze. No a pak je to takový oříšek. ;-)

Stažení nového BIOSu

Některé novější desky umí vcelku jednoduchý upgrade BIOSu - stačí soubor s novým BIOSem umístit např. na flash disk a pak při startu počítače jednoduše stisknutím kouzelné klávesy (např. F7, je-li tato volba zapnutá) BIOS po vybrání souboru aktualizovat bez další intervence uživatele. To však nebyl můj případ. Chtěl jsem aktualizovat asi rok starou základní desku od Intelu v počítači bez disketové mechaniky. Nakonec padla volba na aktualizaci z CD.

Po stažení nového BIOSu jsem získal celkem 3 soubory: soubor s biosem .bio, nějaký zřejmě konfigurační soubor .itk a flashovací nástroj iflash2.exe. Další postup spočívá ve vytvoření spustitelného CD s FreeDOSem obsahujícím uvedené nástroje.

Vytvoření spustitelného CD s FreeDOSem

1) Stažení a rozbalení spustitelné diskety s FreeDOSem

wget http://www.fdos.org/bootdisks/autogen/FDOEM.144.gz
gunzip FDOEM.144.gz

2) Připojení obrazu diskety např. do /tmp/floppy

mkdir /tmp/floppy
mount -t vfat -o loop FDOEM.144 /tmp/floppy

3) Do /tmp/floppy nakopírujte soubory s novým BIOSem a instalační program (všechny soubory dodávané výrobcem základní desky)

4) Odpojení /tmp/floppy

 umount /tmp/floppy

Všimněte si, že velikost souboru FDOEM.144 se oproti původnímu zvětšila o velikost nově nakopírovaných souborů

5) Vytvoření ISO obrazu a jeho vypálení na CD

mkisofs -o bootcd.iso -b FDOEM.144 FDOEM.144
cdrecord -v bootcd.iso

Dál následuje restart počítače a zavedení vypáleného CD.

Flash BIOSu

Pokud se vám spustitelné CD zavede, máte ten relativně nejtěžší krok za sebou. Po spuštění FreeDOSu jsem zadal něco jako

iflash.exe /p <jméno souboru>.bio

a pak došlo k flashnutí BIOSu počítače následovaného restartem počítače. Při zadávání jména souboru můžete použít oblíbené doplňování jmen souborů stisknutím klávesy Tab.

POZOR

Celé to zní jako hračka, ale flashování "firmwaru" jakéhokoliv zařízení je obecně nebezpečnou záležitostí, která může vést k nefunkčnosti zařízení jehož reklamace je sporadická. Při této operaci byste měli vědět co děláte...

Zdroje

How to flash motherboard BIOS from Linux

Oficiální stránka FreeDOSu

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux


Tagy