přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Peklo zamrzá

Peklo zamrzá

Drobný postřeh - dvě dříve těžko představitelné věci se stávají skutečností.


Při večerním pročítání Internetu jsem narazil na statistiky TOPlistu a nestačil jsem zírat. Ještě před rokem měl Linux v ČR tržní podíl 1,12 %. Toto číslo rostlo kontinuelně několik let, ale opravdu minimálně, o pár desetin procenta ročně. Jenže dnes má Linux podíl téměř 3 %, konkrétně 2,95. To je dost zásadní skok. Co za tím stojí? Odpověď je jednoduchá: Android. Za poslední rok nastal naprostý boom chytrých mobilních telefonů a tabletů a lidi se z těchto zařízení připojují k Internetu čím dál častěji. No a Android v této oblasti roste ze všem systémů nejvíce. Co se nepovedlo Linuxu ani na desktopu, ani na netboocích, to se mu daří na mobilech a tabletech. Rok 2011 se dá z tohoto pohledu označit za onen rok Linuxu. Stejně dobře se daří systémům od Apple, jejichž podíl už přesahuje 2 %. Tržní podíl Windows, který ještě před pár lety činil 99 %, byl konkurencí stlačený pod 94 % a pád pokračuje - peklo zamrzá.

Dočetl jsem se také, že nové ICQ 7.6 nově podporuje Gtalk/Jabber. Když jsem si před pěti lety zakládal účet na Jabberu, byl jsem spíše za podívína. Všichni přece používají ICQ... Dnes je ICQ irelevantní. Naopak XMPP protokol, na který Jabber pohání, je nejrozšířenějším IM protokolem na světě. Díky jeho otevřenosti si ho vybral Facebook pro svůj FB chat, který používají stovky milionů uživatelů po celém světě, a Google pro svoje Gmail/Gtalk/Google+, které jsou navíc kompatibilní s Jabberem. Kdysi monopolní ICQ dnes do sebe musí integrovat XMPP, aby vůbec někoho zaujalo - peklo zamrzá.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog