přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Trable brazilského vývojáře (snad) se šťastným koncem

Trable brazilského vývojáře (snad) se šťastným koncem

V pondělí skončil Color Management Hackfest, který jsme hostili v brněnské pobočce Red Hatu a kde se sjeli vývojáři z celého světa. Pro jednoho z nich však skončila cesta předčasně nepříjemným překvapením.


V pondělí skončil Color Management Hackfest, který jsme hostili v brněnské pobočce Red Hatu a kde se sjeli vývojáři z celého světa. Pro jednoho z nich však skončila cesta předčasně nepříjemným překvapením. Brazilský vývojář KDE Daniel Nicoletti vyrazil na hackfest až ze vzdáleného São Paula. Doletěl do Mnichova, kde měl mít navazující spoj do Vídně, ale místo nástupu do dalšího letadla skončil v cele. Němečtí celníci jej totiž zatkli na základě mezinárodního zatykače.

Když jsme se dozvěděli, že byl Daniel v Mnichově zatčený, vůbec jsme netušili, kvůli čemu to je. Jen to, že mezinárodní zatykač vydala Argentina. Až později jeho manželka vysvětlila, že to souvisí s tragickou nehodou, která se minulý rok Danielovi stala v Argentině. Tam nějaký čas pracoval, ale rozhodl se s rodinou přestěhovat nazpátek do rodné Brazílie. Při stěhování cestoval v autě i se svými dvěma malými dětmi, když před ním 86 letý důchodce na dálnici bezdůvodně zastavil. Při úhybném manévru se jejich auto srazilo s náklaďákem a jedno z dětí tento náraz bohužel nepřežilo. Ač nebyla Danielova chyba, velmi ho to psychicky zasáhlo. Natolik, že ukončil jakoukoliv práci na open source, kde byl do té doby velmi aktivní. Daniel se z této ztráty časem otřepal a vrátil se do normálního života včetně práce na open source. To ale ještě netušil, že Argentina na něj kvůli autonehodě mezinárodní zatykač.

Důvod, proč to celé píšu, není to, co se talo před Danielovým zatčením, ale co se stalo potom. Daniel věnoval obrovské množství času pomáhání linuxovým uživatelům a teď bylo na nich, aby zase pomohli mu. Okamžitě potom, co jsme se o celé věci dozvěděli, jsme se snažili Danielovi sehnat právníka. Pomocnou ruku podalo německé SUSE. Jejich právník na začátku hodně pomohl. Německým úřadům se obvinění od začátku nezdálo a tak nechtěly Daniela do Argentin vydat. Na druhou stranu jej ale nemohly bez důkazů o jeho nevině ani pustit. Důkazy musela z Brazílie co nejrychleji dovézt manželka, která však neměla na letenku. Proto se vypsala veřejná sbírka na Pledgie. Aby se letenka koupila co nejdříve, nabídla pomoc nezisková organizace KDE EV, která letenku koupila s tím, že se to později uhradí ze sbírky. Ve sbírce, která stále probíhá, již přispělo 193 lidí a vybralo se téměř 6 tisíc dolarů, které budou kromě letenek použity také na platbu právníkům.

Vše směřuje ke šťastnému konci. Německým právníkům se s pomocí poskytnutých důkazů podařilo přesvědčit úřady o Danielově nevině a zítra by měl být údajně puštěný na svobodu. Mezitím se najal právník v Argentině, který začal pracovat na jeho případu, a prý je blízko zrušení nesmyslného obvinění. Celý případ má prý i politický podtext. Brazílie a Argentina si údajně dělají navzájem naschvály a toto je jedna z jejich forem.

Hodně open source projektů si stěžuje, že komunita moc nepřispívá dobrovolnými dary. Jak ale tento případ ukazuje, když se někdo dostane do opravdových problémů, najde se v open source komunitě dostatek lidí, kteří pomůžou.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog