přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC

ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC
SpaceExplo 16. 11. 2015, 12:03:31
Odpovědět  Odkaz 
Hezkej clanek, dobre zvladnutej prechod, toho CPU skoda, ale v te cenove hladine to asi lepsi nebude.

Chtel bych se zeptat, jestli je nejaky specificky duvod, proc jste nezkousel Linux Mint 17 s MATE desktopem? (resp. obecne Ubuntu-based OS)
Ondrej Dzivý Balucha Re: ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC
Ondro 16. 11. 2015, 13:13:28
Odpovědět  Odkaz 
Debian som pouzil preto, lebo mam s nim najlepsie skusenosti a najvecsiu prax.
S Debianom som nikdy nemal ziaden problem s nestabilitou. To uz ale nemozem povedat o inych distribuciach.
Ak by stable vydanie Jessie bolo daleko, tak by som asi pouzil/skusal inu distribuciu.
Priznam sa, ze s Mintom nemam ziadnu skusenost ale nevyzera zle. Xfce som pouzil preto, lebo mi prislo ako najlepsia alternativa k XP dizajnu(par uprav a bolo hotovo) s triezvym dizajnom. Nechcel som robit uplnu kopiu XP ale aby zakladna logika ovladania ostala. S Xfce som si bol isty, ze aj bez akehokolvek skolenia zvladnu vecsinu prace na tom PC. Tak aj bolo.

Casto sa stretavam s nazorom, ze Debian nieje vhodny na desktop ale ja niesom toho nazoru. Debian stable + backports a mam vsetko, co potrebujem na desktop a aj v dost aktualnych verziach.
Ja som vyznavacom stability a to Debian zvlada na 100%.

Pouzitie tohto HW bol trochu risk ale cena NUC s lepsim CPU bola citelne vyssia a na chvilu som vahal pouzit nejaky repas v mini prevedeni od HP. Na internete nebola ziadna recenzia takehoto stroja a tusil som, ze CPU vykon nebude nic extra ale stale to ma lepsi vykon ako ten stary Celeron.
Re: Re: ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC
SpaceExplo 17. 11. 2015, 14:08:59
Odpovědět  Odkaz 
Chapu a nemam proti Vasemu vyberu nic. Debian je urcite stabilnejsi, s backports ja osobne nemam zkusenosti.

Chtel jsem jen poukazat na to, ze Mint v MATE desktopu je v podstate designovou kopii Win-XP desktopu, tzn. zadne dalsi upravy nejsou potreba. A i kdyz MATE potrebuje vic RAMky (je to puvodne fork Gnome2) nez XFCE, tak pri 4GB to neni zadny problem ("problemy" s RAM jsou u 1GB).

Neumim ohodnotit stabilitu Debianu s backports proti Mint 17 (zalozenem na Ubuntu 14.04 LTS s moznosti doinstalovat novejsi kernely kvuli HW), ale mam Mint 17 MATE na jednom laptopu a Mint 13 MATE na jednom PC a se stabilitou jsem doposud zadne problemy nemel (ne-LTS verzim Ubuntu se vyhybam).

Pokud by jste mel chut, doporucil bych si vyzkouset nabootovat liveCD/DVD/USB Mint 17 s MATE a muzete zhodnotit - treba se to bude chovat lepe/jinak, treba ne.
redhawk 18. 03. 2016, 23:11:38
Odpovědět  Odkaz 
Osobne by som tiez siel do Mint Mate.
mam ZOTAC ZBox ID18 (Celeron1007U,8GB DDR3,120GB SSD (M500) na mint 17.3 Mate 64bit
pouzivany na komunikaciu s eID (slovensko.sk) kancelarske veci, darktable na upravy, obcas pinta, a web a mail (claws mail nie thunderbird)
plna spokojnost. taktiez mi na rozdiel od Debian wheezy ide aj TV karta a usb zvukovka (5.1 repro)
a v podstate rovnako nastavena ale 32bit verzia mi bezi na DELL D430 s Intel Core 2 Duo U7600 1,2GHz a 2GB DDR2
Roman 16. 11. 2015, 14:21:10
Odpovědět  Odkaz 
Za 239 EUR je k dispozícii aj Lenovo IdeaCentre Q190 bez OS s možno aj lepším výkonom a väčším diskom (aj keď nie SSD). Na ňom beží W8.1 svižne, tak si myslím, že Debian + XFCE by tu šlapalo vskutku dobre. Rovnako aj Linux Mint 17 XFCE, či Linux Mint 17 Mate.
Ondro 16. 11. 2015, 20:33:39
Odpovědět  Odkaz 
Vykonovo by na tom bolo Lenovo asi lepsie. Ak by sa predavalo ako barebone(alebo v inej konfiguracii RAM a HDD), tak by som o nom uvazoval. Zotac som bral aj kvoli pasivnemu chladeniu.
Bohuzial recenzii takychto PC bolo v dobe nakupu malo. V podstate ziadnu poriadnu som nenasiel. Vyber nelutujem, zadavatelom ten vykon dostacuje a vdaka SSD je pocit z prace na PC lepsi ako na notebooku s Core i3 a klasickym diskom.
hhh 16. 11. 2015, 18:08:14
Odpovědět  Odkaz 
ja nevim jak ostatni, ale stolni pc pustim spinacem porve a pak uz jen uspavam
polo 17. 11. 2015, 14:40:14
Odpovědět  Odkaz 
Sam ludom v podobnej situacii davam Debian s XFCE je to velmi dobra volba sice sa trosku viac s nim vyhram (napr. thema z xubuntu vyzera lepsie) 80% priehladnost na listu, fonty a ich vyhladzovanie, tray, whiskermenu atd.

Debian je obecne dobre odladeny aj ked posledne vydanie jessie ma par nedostatkov(kernel 3.16.7.11 bez oficialnej podpory len patche ud canonicualu, mal som s nim opakovane problem nvidia 6150 padala, broadcom wifi kernel crash kdump trosku napomohol a par dalsich vsetky sa ale odstranili kernelom s backports alebo debianom 7 takze je to trosku sklamanie a volba nepouzit LTS kernel s oficialnou podporou trosku zahadou, podobne VLC je tam stale 2.2.0RC2, ktory ma isty bug oproti 2.2.1, rovnako libreoffice 4.3.3 ma velmi davno oficialny update a vlastne niekolko, mesa 10.3.2 namiesto 10.3.7. KDE tam je situacia horsia staci to dlhsie pouzivat je tam stale KDE 4.14.3 pricom oficialne boli updaty az do 4.14.9.)
V Debiane 5/6/7 boli pri vydani vzdy pritomne vsetky upstream updaty ale v 8 to tak s daleka nieje netvrdim, ze sa neda nakombinovat s testing a backports a tak to vsetko vyriesit ale je to trosku smutne, este troska a bude to mat podobnu uroven ako UBUNTU(a jeho derivaty ako Mint) stale pouzitelne ale.

Dobra volba je CentOS (v repe epel su aj vsetky graficke prostredia nie len KDE a GNOME ) je dobre odladeny a s 10 rocnou podporou len si clovek musi na vsetko hadat repo alebo aplikacie na nete.
Ikk 18. 11. 2015, 09:59:17
Odpovědět  Odkaz 
POZOR na tento PC a LINUX!!!

Nevím přesně jakou verzi biosu autor, ale já měl s tímto PC velké problémy. Nakonec po několika reklamacích, jsme musel bohužel zvolit jinou variantu. Zařízení je to ale opravdu velmi pěkné a na "domácí" použití zcela dostačující.

Problém: Po přechodu do spánku se již nepovedlo počítač ŽÁDNÝM způsobem probudit. A to ani po vypnutí ze zásuvky a opětovném připojení. Prostě napájecí tlačítko nereagovalo a stala se z toho cihla se svítící bílou diodou. Po přečtení zahraničních fór jsme zjistil, že se jedná o chybu v biosu. Tato chyba se neprojevuje ve Win8.1, jen na Linuxu a pro její odstranění stačí "jen" vytáhnout CMOS baterku, která je samozřejmě pod záruční plombou :(

Primárně jsem chtěl použít LinuxMint 17.2 64bit, ale pro problémech jsem zkusil i Ubuntu 12.4 LTS a Debian 7. Hrál jsem si s tím červenec 2015.

Konfigurace:
CI320
4GB RAM
SSD 60GB OCZ Vertex
LinuxMint 17.2 64bit
Ondro 18. 11. 2015, 23:15:43
Odpovědět  Odkaz 
BIOS pravidelne aktualizujem.
Rezim spanku som pri testovani nikdy nepouzival, nepouzivaju ho ani zadavatelia.
Jediny problem, s ktorym som sa stretol bolo to vypinanie.
Martin 23. 02. 2017, 13:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Jak jste na Linuxu aktualizoval BIOS? Pres Wine?
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC
Ondro 7. 10. 2017, 16:55:57
Odpovědět  Odkaz 
Pomocou bootovatelnej USB flashky s DOSom
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: Re: ZOTAC Zbox nano CI320 a Debian ako upgrade starého PC
Ondro 7. 10. 2017, 17:00:14
Odpovědět  Odkaz 
Problem s vypinanim vyrieseny nastavenim BIOSu. V zalozke Boot, polozka OS Selection nastavena na Windows 8.x.