přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Facebook otevřel svůj XMPP server

Facebook otevřel svůj XMPP server

Dnes jsem narazil na zajímavou zprávu. Facebook konečně otevřel svůj XMPP server.


O tom, že chat na Facebooku běží na protokolu XMPP se šuškalo už delší dobu, ale dosud nebylo možné se k němu připojit přes klasického Jabber klienta. Já jsem používal rozšíření pro Pidgin, ale spojení bylo dosti nestabilní.
Co tato novinka přináší? Nyní se můžete připojit k Facebook chatu přímo z jakéhokoliv Jabber klienta. Musíte mít ve FB nastavené uživatelské jméno, které bude sloužit jako vaše JID.
Nastavení je potom takovéto:
JID: uzivatelskejmeno@chat_facebook_com
Heslo: heslo, s kterým se do FB přihlašujete
Nastavení serveru:
Port: 5222
Server: chat.facebook.com
Zakázat SSL/TLS (toto je černá kaňka nového řešení)

Zatím není server Facebooku otevřený úplně. Tedy lze se k němu připojit, ale nelze komunikovat s jinými Jabber servery. Uvidíme, jestli i tomu dojde.

Co z toho vyplývá pro Jabber/XMPP? Tímto se neoddiskutovatelně dostal mezi nejpoužívanější IM protokoly na světě. Možná je vůbec nejpoužívanějším. Počet uživatelů je však těžko odhadnutelný. Existují stovky nezávislých Jabber serverů a XMPP je použitý i v mnoha nejrůznějších produktech - Lotus Notes, Gmail/Gtalk, Meebo, Gizmo atd. Dosud nejpopulárnější službou, postavenou na XMPP, byl Gmail/Gtalk, který má odhadem 40 milionů aktivních uživatelů. Facebook má však kolem 350 milionů registrovaných uživatelů, takže to znamená obrovské rozšíření základny uživatelů protokolu Jabber/XMPP. Jen pro srovnání: dosud byl za největší IM síť mimo Čínu považován Live Messenger, který má podle odhadů 330 milionů uživatelů.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog