přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak na instalaci SASu ve Wine

Jak na instalaci SASu ve Wine

SAS je školní agenda a školní agenda je hned po dětech to nejdůležitější co se ve škole nachází.


Pro úplnost uveďme, že v současné době existují dva takové systémy, jedním z nich je zmiňovaný SAS, druhým pak Bakaláři. A v čem, že jsou tyto systémy tolik výjimečné a proč, že to vlastně nejde používat systém jiný?
  • Tisk vysvědčení, vytisknout vysvědčení tak, aby k něčemu vypadalo a trefili jste se do těch malinkatých řádků není snadnou věcí. Navíc se formuláře často mění a ...
  • Požadavky ministerstva, zřizovatele a další. Mj. se provádí tzv. sběry do školní matriky, kde se sleduje hromada známých i neznámých informací o studentech. Tyto údaje importuje každá škola za sebe a je k tomu potřeba odpovídající program... Navíc požadavky se stále mění a upravují, takže se v tom orientuje jen málo kdo.

Problém první

SAS začal asi před rokem používat databázový server Firebird. Tento přechod byl pro vývojáře programu vcelku pochopitelný, neboť svůj systém vytvářeli
(vytvářejí) v Delphi a tak dosud používali tzv. BDE v tomto nástroji obsažené. BDE však přestalo vyhovovat a tak přešli na variantu "zdarma", v podobě Firebirdu a ten den jsem je přestal mít rád.
Je zřejmé, že SAS neběhá v Linuxu nativně a tak je potřeba k němu přistoupit prostřednictvím Wine. Protože však používá rozhraní ODBC v kombinaci s ovladači databázového serveru Firebird, je potřeba toto nějak zakomponovat do systému.
Odsud si stáhněte soubor winetricks, v konzoli stačí zadat:
wget http://www.kegel.com/wine/winetricks
Souboru změňte práva pro spuštění
chmod u+x winetricks
a nainstalujte rozhraní ODBC
./winetricks mdac28
Pak můžete provést instalaci samotných ovladačů Firebird do Wine. Tady bych jen připomněl, že SAS běží pouze na Firebirdu 1.5 a ne na aktuální dvojkové řadě, tzn. potřebujete ovladače (stejně jako server) postavený na verzi 1.5.
V dalším kroku musíte nainstalovat aplikaci SAS, instalace proběhne korektně, pokud bude SAS namítat, že Firebird není nainstalován, nic se neděje, hlášku můžete ignorovat.

Problém druhý

SAS se po instalaci odmítne spustit, pro nápravu je potřeba stáhnout knihovnu msvcp60 a nakopírovat jí do adresáře system32 vaší instalace wine (~/.wine/drive_c/windows/system32/).

Problém třetí

V tomto okamžiku už SAS korektně naběhne a budete moci se připojit k databázovému serveru (ať už běží lokálně nebo na vzdáleném počítači). Poslední chybovou hláškou, která vás pak zřejmě čeká je informace "ole error 80004001". Po chvilce googlování jsem si nainstaloval msxml3 riched20 a dál to neřešil. Instalaci provedete následovně:
./winetricks msxml3 riched20
To je vše. :-/

Odkazy

http://www.nabble.com/odbc-under-Wine-td15394993.html

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux