přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Reportáž: Konference Linux do škol

Reportáž: Konference Linux do škol

Konference Linux do škol začínala v mrazivém ránu 15.listopadu na půdě Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Přinášíme podrobnou reportáž, aby i naši čtenáři věděli, jak může vypadat konference o Linuxu. Ano, jako Yetti.


Konferenci zahájil předseda OSS Alliance Filip Molčan a na začátku dostali slovo také hosté - Olga Zubová, poslankyně za Stranu Zelených, jejíž jméno se nedávno skloňovalo v souvislosti s uvolněným postem ministra školství, a zástupce ministerstva. Škoda, že se zdrželi pouze krátkou chvíli, protože především zástupce ministerstva by si asi vyslechl kriziku jak ze strany téměř všech přednášejících, tak z řad posluchačů, mezi kterými jasně dominovali učitelé informatiky.

Podle mého názoru nastal vrchol konference již na začátku, protože prezentace Mgr. Lány o nasazení Linuxu na jejich škole a o jeho zkušenostech s provozem Linuxu ve škole byla opravdu skvělá. Šlo vidět, že pan Lána tím opravdu žije a s danou problematikou má velké praktické zkušenosti. Prošel a okomentoval všechny programy, které ve škole používají, také ukázal výtvory žáků, z nichž některé byly opravdu skvělé. Jen jsem si v duchu říkal, škoda, že takové možnosti nebyly za mých žákovských let. Vývoj je přece jen někde jinde. Nastínil i několik výhod OSS pro školství. Nejvíc mě zaujal názor, že je důležité vychovávat přizpůsobivé, flexibilní a chytré uživatele, kteří se nezaleknou např. jiného operačního systému. Musím plně souhlasit. Bohužel dnešní školská informatika generuje uživatele, kteří jsou zvyklí na jeden program, na jeden operační systém, někdy i na jedno nastavení prostředí. Situace typu "kde se poděly mé ikony?" jsou dnes bohužel krutou realitou a školství na tom má nemalý podíl.

Obrázek:  ldos1.jpg

Mgr. Lána a přednáška o nasazení Linuxu ve škole

Další prezentaci měl Jan Louda z IBM. Víceméně jen demonstroval podporu IBM open source a školám zmínil například, že více než 600 vývojářů IBM pracuje na open-source projektech. Na začátku prezentace zmínil, že prezentaci pro konferenci o OSS si připravil v OpenOffice.org, a tak ho docela zaskočilo, když mu tu dali k dispozici Windows a MS Office. Osobně si myslím, že to bylo kaňka na celé konferenci. Protože vždy je faux pais, když je na konferenci o Linuxu k prezentacím používám Windows. Přitom, jak se zmíním u další prezentace, prezentovat na Linuxu šlo.

Jako další před posluchače předstoupil Jakub Suchý, který si připravil ukázku toho, jak využít CMS Drupal pro stránky školy. Přepnul projektor na svůj počítač s Ubuntu a všem ukázal, jak se Drupal instaluje a následně spravuje. Bylo to poprvé a naposledy, kdy se na projektoru objevil Linux. Na konferenci o Linuxu docela málo...

Další přednášející, Saša Vidovič, se představil jako sestra, což od příslušníka mužského pohlaví zní poněkud zvláštně. Nakonec se vše vyjasnilo, sestra byl jen povoláním (a já myslel, že se jím říká bratři) a zastupoval společnost, která se zabývá e-learningem pro sestry. Vysvětlit, že celoživotní vzdělávání není pro sestry nejen nutností, ale i povinností a jelikož ne celá republika má dobrou nabídku prezenčních kurzů, rozhodl se jednoho času vytvořit e-learningové kurzy. Po vzevrubném prozkoumání trhu nakonec dospěl k tomu, že OSS řešení, konkrétně LMS Moodle, je pro něj nejlepší. Ve zbytku svého času popsal zkušenosti s provozem a také jmenoval další OSS e-learningový software, o kterém uvažují - Olat.

Poslední prezentaci před polední přestávkou měl Jiří Boháč z české pobočky SUSE. Ten měl na starost seznámit posluchače s tím, co je distribuce, jaké typy distribucí existují a jak se navzájem liší. Jako bonus přinesl vlastní zkušenosti s Linuxem na střední škole, protože sám dělá na jedné z nich na částečný úvazek správce. Poprvé také naťukl "aplikační server-terminál" jako řešení, které školám ušetří nemalé výdaje za hardware.

Obrázek:  ldos2.jpg

Václav Svátek ukazuje řešení své firmy

O tomto řešení se šířeji rozpovídal Václav Svátek ze společnosti Českomoravské informační systémy , která se zaměřuje mimo jiné na vybavování školních počítačových učeben, a jejich řešením je právě onen systém aplikační server-terminál (firma ČMIS na konferenci i instalovala několik terminálů s Linuxem, aby si jej mohli účastníci vyzkoušet). Nebo-li škola pořídí jeden aplikační server, jenž je takovým výkonným srdcem terminálů, které jsou ve formě hodně zredukovaných počítačových stanic. Všechny aplikace jsou potom spouštěny z aplikačního serveru. Výhody jsou nesporné. Jednodušší správa, např. nové programy není potřeba instalovat na každou stanici zvlášť, ale pouze na serer, menší náklady na hardware - aplikační server sice tvoří vysokou nákladovou položku, ale terminály zase stojí mnohem méně než klasické počítačové stanice.

Obrázek:  ldos3.jpg

Terminály od firmy ČMIS, které kolovaly po místnosti

Pan Svátek ukázal i několik cenových srovnání, např. cena učebny založené na jednotlivých nových počítačích a na jejich řešení. Zajímavé bylo také srovnání jejich řešení s Linuxem na serveru a s Windows na serveru. Aplikační server na Linuxu pro 80 uživatelů vyšel na 45 100 Kč s DPH a stejná varianta s Windows na 136 300 Kč s DPH, celý rozdíl je cena licence Windows. Pan Svátek očividně nemá Microsoft v oblibě a během prezentace měl pár ironických poznámek na jeho adresu. Také se zeptal, jestli v místnosti nesedí zástupce MS. Na to se přihlásil jeden z posluchačů, v sále to lehce zašumělo a bylo zaděláno na pořádný flame. Zástupce Microsoftu argumentoval, že cenové srovnání je chybné, protože lze vybrat levnější variantu Windows Serveru, na to mu přednášející řekl, že levnější varianta je s omezenou operační pamětí a je tudíž nedostatečná.

Když zástupce MS začal s tím, že nemůžeme porovnávat hrušky s jablky (Linux a Windows Server), začali se někteří dávat účastníci hlasitě najevo svoje emoce. Naštěstí byl flame úspěšně zažehnán a mohlo se pokračovat ve věcné rovině.

Dalším přednášejícím byl Janek Wagner, který přišel s prezentací Život s Linuxem na střední škole. Jelikož se však nechtěl opakovat po kolezích před ním, rozmlouval především o různých open source projektech pro školství. Postěžoval si, že pod záštitou Evropské unie vzniká plno vynikajících projektů, kterým však většímu úspěchu a rozšíření u nás chybí lokalizace a propagace, a Ministerstvo školství o tyto projekty vůbec nejeví zájem. Za všechny jmenované projekty uveďme například Xplora, což je live distribuce, která údajně obsahuje obrovský balík výukových programů pro přírodní vědy.

Nakonec se na řadu dostal  Bohumil Vošický, ředitel Terasoftu, tvůrce výukových programů. Z věcné stránky prezentace lze vybrat, že Terasoft momentálně vyvíjí své programy ve Flashi, takže není problém je provozovat pod Linuxem. Mnoho starších her údajně dobře funguje pod Wine. Postěžoval si na určité limity Flashe a svěřil se, že už se těší, co se vyklube z technologie Microsoftu Silverlight. Pan Vošický mluvil hodně ze široká a mimojiné se zmínil, že Windows Vista 64bit jsou opravdu dobrý systém a umí výběrně správu paměti (konečně?). Mimo jiné prohlásil, že Linux učitelům do škol ani nedoporučuje. Inu pěkná tečka za konferencí Linux do škol :-)

Obrázek:  ldos4.jpg

Bohumil Vošický z firmy Terasoft

Na konci konference ještě proběhla ještě panelová diskuse a kolem třetí hodiny se všichni rozešli do svých domovů.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Jiří Eischmann

Jiří Eischmann

(*1984) studoval na VŠE a Memorial University of Newfoundland. Je členem GNOME Foundation. Podílel se na knihách o Mandriva Linuxu a Ubuntu a momentálně pracuje ve společnosti Red Hat jako manažer zodpovědný za vývoj desktopových aplikací a je Fedora ambasadorem pro ČR. Ve volném čase se věnuje sportu a cestování.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: GNOME

| proč linux | blog