přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vypadá Mandriva Linux 2009 s KDE4?

Jak vypadá Mandriva Linux 2009 s KDE4?

Mandriva Linux  2009 sice ještě nevyšel, ale release candidate už je tady. Takže jak to vypadá s KDE4?


Každý den poctivě aktualizuji, takže mohu konstatovat, že nový ML2009 se vyvíjí k lepšímu - první verze byly opravdu samá chyba. Ale z ošklivého kačátka je docela kočka, tedy vlastně kačka. A to díky novému desktopu - KDE4. Obával jsem se, že to bude špatné, ostatně strach mělo více lidí... Ale prostě to funguje.

Ano, občas padně nějaký widget, dvakrát mi spadl kompozitor - ale ihned se sám nahodil a dalo se pokračovat v práci (ne, x server nespadl). Efektů je moře, celé to působí dojmem hodně moc odvedené práce. Přepsané jsou mnohé aplikace, třeba prohlížeč obrázků Gwenview vypadá takto:

Program Gwenview prošel změnouProgram Gwenview prošel změnou

A není sám, nový je Konqueror, Krusader, Dolphin, Přepsaný je KMail a celý Kontact a další věci.

KonquerorKonqueror

Prostředí je více zaměřeno na efekt - takže lze nastavit témata a barvy skoro všeho, v nabídce je několik sad kurzorů a podobné srandičky. Kompozitor se stará o stíny a efekty - okna se vlní, blednou, průhlední, mizí, hoří (nepodařilo se mi vyvolat), tříští se...

Efekt rozbití oknaEfekt rozbití okna

Na ploše sněží, plochy jsou stěnami x-hranu ("kostka", ačkoli může mít více než čtyři stěny), nebo v řadě oken efektu Expose. Lze používat lupu, náhled na všechny plochy nebo zmenšeniny okna. Bylo částečně přepracováno Ovládací centrum, některé části zjednodušeny, jiné posíleny - např. nastavení obrazovek. Zkrátka nové KDE je pěkné. :-)

Všechny obrázky jsou v galerii: Mandriva Linux 2009.

Systém jako takový ještě dozrává, příliš jsem jej nezkoumal. Pár novinek je v Ovládacím centru Mandriva Linuxu - ikony, chybí Printerdrake, správa softwaru nyní nabízí úlohy (task) a umožní přehlednější aktualizaci. V seznamu se zobrazují "sekce" Lze aktualizovat, Lze nainstalovat a třeba Výsledky vyhledávání. Je to přehlednější než dosud.

Odstraněno bylo jádro -laptop, nyní tedy jen -desktop, které obsahuje i vychytávky pro notebooky. Technické informace lze najít na webu mandrivalinux.cz nebo přímo u zdroje. Jak se vám líbí?

Kostka KDE4Kostka KDE4

Všechny obrázky jsou v galerii: Mandriva Linux 2009.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz