přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Je, nebo není v distribuci?

Je, nebo není v distribuci?

Častým měřítkem pro přívětivost distribuce je množství softwaru.


Majoritní distribuce (Debian, Mandriva Linux a klony, klony Ubuntu, openSUSE, Fedora a další) obsahují tisíce balíčků a tedy tisíce programů. Tak to chápeme my, jejich uživatelé. Ale člověk, který se na Linux chystá, to zřejmě vidí jinak. Co tedy může znamenat věta "Program je obsažen v distribuci"?

Já to vidím tak, že je možné nainstalovat balíček s programem. Je to snadné - v hlavní nabídce se spustí centrum pro instalaci balíčků (něco jako Přidat/odebrat software nebo Instalovat programy), program vybereme ze sekce nebo zadáme jeho jméno do filtrovacího políčka, zatrhneme balíček a stiskneme tlačítko Instalovat či Aplikovat. Balíček se stáhne a nainstaluje. Hotovo.

Jenomže jiní lidé to vidí jinak. Větu, že je program v distribuci, chápou tak, že všechny jimi požadované programy mají být součástí instalačního média. Nechtějí nikam klikat (i když je to činnost na dvě minuty) a neberou v potaz fakt, že na instalační médium (potažmo když se ještě třeba jedná o live CD), se prostě z principu nemůže vejít všechno (naopak, je to výběr). Připadá mi, že je to argument, kterým je Linux v některých případech záměrně diskvalifikován. Jako kdyby to ve Windows bylo jiné a lepší!

Souvisí to zřejmě s nepochopením celkové koncepce. Pamatuji si, že mně myšlenka veškerého softwaru v repozitářích přišla tak neuvěřitelná, že jsem jí prostě nevěřil. Není přece možné, říkal jsem si, aby všechno, co pro Linux je, bylo v jednom (ve dvou) repozitářích! Jak mohou autoři distribuce vědět, co JÁ potřebuji za software, aby mi ho nachystali do repozitáře?

Vidíte - oni to nevědí, prostě do repozitářů dávají vše, co lze. Dnes je samozřejmě více způsobů, odkud instalovat software (máme javovské programy, které se instalovat nemusí; hry, které mohou mít svůj vlastní instalátor), ale princip všeobsažných repozitářů je dotažen do maxima. Pochopitelně jsou distribuce, a je jich hodně, které neobsahují všechen možný software, ale bývá to spíše záměr a nejedná se o majoritní systémy. Ty se naopak o maximum softu snaží - proto Ubuntu vychází z Debianu, který má zřejmě nejvíce softwarových balíčků, ale chybí mu ta přitažlivost pro masy.

Takže na dotazy začínám odpovídat: "Ano, takový program v této distribuci JE. Pochopitelně nemůže být na CD, protože to je pouze instalační, to jistě chápeš. Ale pak jde velmi rychle nainstalovat. Ukážu ti jak, je to snadné a rychlé."

Jak to vidíte vy?

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz