přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla

David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla

ubuntu_circle.png

Není to tak dlouho, co jsme mohli na stránkách společnosti Canonical, která stojí za jednou z nejoblíbenějších linuxových distribucí – Ubuntu, číst článek o zajímavém počinu ve slovenské Skalici. Zeptali jsme se pana Strnada, jak to vlastně bylo.


Jedná se o přechod sto dvaceti počítačů z Microsoft Windows XP na Ubuntu. Díky tomuto přechodu dnes skalická radnice ušetří až sedmdesát procent nákladů na IT. Celý článek si můžete přečíst v angličtině na stránkách Canonicalu a sami tak posoudit, o jak velký úspěch se jedná. Pokud jsem už ale napsal, že se jedná o úspěšný počin, musím podotknout, že za tímto úspěchem nestojí samotný Canonical, ale tuzemský smluvní partner Elite Choice.

A tak není nikdo oprávněnější, kdo by nám mohl zodpovědět pár dotazů ke skalickému úspěchu (a nejen k němu) než pan David M. Strnad - člověk, který o tom ví nejvíce.

David Strnad na ostravské Ubuntu Release Party David Strnad na ostravské Ubuntu Release Party

Dobrý den, děkuji za ochotu zodpovědět nám několik otázek. A začneme hned od samého prvopočátku. Kdy a jak jste se vy osobně dostal k Linuxu a co to pro vás znamenalo? Byla to taková „láska na první pohled“ nebo například studijní nutnost?

No, už je to cca sedm let, Windows XP mi padaly, stále jsem řešil nějaké viry, technická podpora Microsoftu mi neodpověděla na můj dotaz (do dnešního dne). Začal jsem hledat řešení. Narazil jsem na informace o Linuxu, který měl být lepší. Zkoušel jsem nejprve Mandrake respektive Mandriva Linux, později jsem si koupil SUSE... to celé trvalo asi tři měsíce. Pak jsem narazil na Ubuntu. A to byla láska na první pohled. Co jsem hledal, jsem našel v Ubuntu: rychlost, přehlednost, bez virů... a něco navíc. Přehlednou wiki, fórum, kde mi odpověděli slušně a věcně, a navíc jsem zjistil, že Ubuntu je víc než software. Od té doby mé srdce tluče pro Linux, ale hlavně pro Ubuntu.

Kdy vás napadla myšlenka, že byste mohl v oblasti Linuxu a open source podnikat?

Vlastně dost záhy. Jeden z posledních útoků moje tehdejší Windows XP nepřežily. Uvědomil jsem si, že bez live CD bych svá data nezachránil sám a že do podobné situace se dostávají denně desítky ba stovky lidí. Začalo mi bytostně vadit, že lidé jsou už od školy manipulováni k užívání jediného systému, který je uzavřený... vlastně nikdo neví, co všechno se v něm děje. Mě ve škole naučili klást důležitou otázku: „Proč? Komu to slouží?“ A tak rozhodnutí propagovat Linux bylo na světě a k podnikání už to nemělo daleko.

Můžete nám trochu přiblížit společnost Elite Choice? Čím vším se společnost vlastně zabývá a kolik zaměstnanců máte?

Mateřská společnost je slovenská společnost, kterou jsme založili především s cílem propagovat Ubuntu a poskytovat služby jako technickou podporu, prodej ověřeného hardwaru atp. V tuto chvíli jsou to desítky lidí, ale díky marketingu, který jsme použili, narůstá číslo uživatelů Ubuntu i našich spolupracovníků docela rychle.

Dceřiné společnosti, včetně těch českých, pak zajišťují účetní služby (multiplatformně díky FlexiBee), vývoj softwaru, poradenství, implementaci hardwaru a softwaru s Ubuntu na úřadech, ve firmách...

O přechodu ve Skalici už víme, ale proč zrovna Skalica? Já o vás vím, že jste nějaký čas na Slovensku pobýval, je to takový váš návrat?

Je to prostinké. Tuto realizaci zajišťoval náš smluvní partner, který je přímo ze Skalice. Je to významný krok a určitě ne poslední. „Východní obce a města“ nejsou ještě dokončeny, proto o nich nemluvíme. V mém srdci je stále Československo... Slovensko mám rád a díky svým obchodním vazbám se tam i vracím.

Kolik lidí se na tak velkém přechodu (sto dvaceti uživatelů) podílelo a jak to vše dlouho trvalo?

Velký přechod? Během následujících čtyř let by měl vzrůst počet uživatelů z cca patnácti milionů (na světě) na dvě stě milionů uživatelů, jak řekl Mark Shuttleworth 9. května 2011 v Budapešti. To je velký přechod. Ve Skalici přechod zajišťovali čtyři lidé. Příprava zabrala cca devět měsíců. Ale díky zkušenostem za Skalice je možné dnes přechod podobně velké organizace zajistit během jednoho až dvou měsíců, včetně přeškolení uživatelů na nové prostředí.

Skalica není určitě jediná. Kolik podobných přechodů již máte za sebou? A jaký je vlastně rozsah klientů? Myslím tím počet počítačů a serverů, které průměrně u jednotlivých klientů převádíte?

Skalica je zatím největší. I když se připravují mnohem větší organizace a územní celky. Prvenství Skalice je zřejmé a úžasné díky Martinu Andělovi, který celou věc organizoval a realizoval. Ostatní přechody jsou zatím malé firmy a obce. Nic náročného. Většinou do dvaceti desktopů s jedním serverem. Takových jsou dnes už desítky.

Je dnes těžké sehnat klienta, který chce změnu v oblasti IT, nebo se potenciální klienti hlásí sami?

Jak se to vezme. Vzhledem k neznalosti uživatelů je potřeba aktivního marketingu. Asi se to dá nazvat přímým prodejem. Ve chvíli, kdy se vysvětlí výhody přechodu a důsledky EULA (často z nevědomosti porušované), je pak snadné dohodnout se na přechodu a souvisejících službách.

Pracujete vždy se stávajícím zařízením, nebo provádíte přechod kompletně včetně hardwarové výbavy?

Ne, často se setkáváme s tak starým hardwarem, že nemůžeme doporučit jeho setrvání ve „službě“. Ale tomu vždy předchází analýza a otestování stávajícího hardwaru. Naším cílem je doporučovat co nejoptimálnější řešení. Bývá to tak padesát na padesát.

Docela dobře si dovedu představit přechod u počítačů pro běžnou kancelářskou práci, ale co klienti, kteří využívají nějaký specifický software, který není možné pod Linuxem použít? Hledáte nějakou svobodnou alternativu, nebo tyto situace řešíte například emulací?

Ano, naše první snaha je najít alternativu, až potom hledáme možnost emulace a u některých strojů dokonce zachováme Windows. Ve Skalici například zůstaly dva desktopy se systémem od Microsoftu (než vyvineme software, který bude moci nahradit specialitky těchto strojů). Takových specialitek, které by neměly alternaci nebo by nešly virtualizovat, naštěstí není moc.

Jak si budou „obyčejní uživatelé“ zvykat na změnu zvanou Unity?

Zatím je možné prostředí Ubuntu Classic nastavit pro uživatele, takže pokud by to měla být překážka, dá se snadno odstranit. Myslím si, že Unity dělá více potíže uživatelům, kteří již nějakou dobu pracují s Ubuntu. Sám jsem si na něj zvykal asi tři dny, ale teď už bych ho nevyměnil. Je sexy, je rychlé a neskutečně pohodlné. Navíc se líbí. Byl jsem teď školit na Slovensku a měl jsem tu možnost vidět prodejní rozhovor se zákazníkem. Unity bylo to, co ho přesvědčilo. Myslím si, že je to krok správným směrem.

Je možné, že po přečtení tohoto článku se najdou lidé, kteří by chtěli ve své firmě či společnosti prostřednictvím Ubuntu také šetřit, ale neví, jak na to. Co byste jim poradil?

Ať nám zavolají :-) A teď vážně, v první řadě by si měli ujasnit, co od svých počítačů chtějí. Často se setkáváme se stroji, které, vzhledem k tomu co pět až sedm, i osm let dělaly, byly zbytečně silné, se spoustou periferií, které nikdy nikdo nevyužil. Je to škoda. Právě tam začíná optimalizace nákladů. Pak je potřeba si ujasnit, jaké aplikace se používají a jestli mají alternace... případně jestli se dají bez potíží používat v Linuxu (ve Wine nebo emulovaně).

Dá se to hravě zvládnout, ale logicky tady vidím místo pro firmy, jako jsme my. Zajistit profesionální technickou podporu jak při přechodu, tak pro plynulý provoz. Aby uživatelé mohli mít jedinou starost – svou práci.

A jak na tuto změnu reagují uživatelé?

Primátor města Skalica je nadšeným uživatelem. Do nedávna počítače moc nemusel. Ale od chvíle, kdy má Ubuntu, říká: „Je to jednoduché, vždyť jsem se to naučil i já.“

A pan primátor má pravdu. Všichni uživatelé ve Skalici přešli na Ubuntu rychle a snadno, zvláště pak ti dříve narození, kteří neměli moc návyků z Microsoft Windows.

Děkuji za rozhovor.

Nahoru

Příspěvky

David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Marek 8. 06. 2011, 07:44:25
Odpovědět  Odkaz 
Výborne gratulujem, teším sa
Andrej Pavelka David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Andrej Pavelka 8. 06. 2011, 08:21:30
Odpovědět  Odkaz 
Mňa najvac zaujalo, že sa o tom píše aj na stránkach samotného Canonicalu. :-)
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Roddney 8. 06. 2011, 09:13:46
Odpovědět  Odkaz 
Mě by zajímalo jakým způsobem provádí emulaci těch "speciálních" Windows programů. Používají proto Crossover, VMware nebo něco jiného? Také jsem se setkal s programy, které prostě pod Wine neběží a nepřišel jsem na to, jak ten program dobře emulovat. Díky
Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
David M.Strnad 8. 06. 2011, 18:49:06
Odpovědět  Odkaz 
Martin Anděl při realizaci skalického úřadu objevil virtualizační nástroje "2X". Úspěšně je použil ke stabilní a bezpečné virtualizaci. Ale jsou i další možnosti. Záleží případ od případu na potřebách uživatele.
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
David Humpolik 8. 06. 2011, 12:03:32
Odpovědět  Odkaz 
Sem rád že existují firmy které se zabývají touhle problematikou. I já sám ve volném čase se zabývám distribucí Linuxu a i samotného Ubuntu, ale ne v takovém rozsahu a s takovým úspěchem, že se o tom píše na stránkách samotného Canoncialu. Fandím vám a přeju hodně "zavřených WOKEN".
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Johan 8. 06. 2011, 17:42:54
Odpovědět  Odkaz 
""""""""Začal jsem hledat řešení. Narazil jsem na informace o Linuxu, který měl být lepší. Zkoušel jsem nejprve Mandrake respektive Mandriva Linux, později jsem si koupil SUSE... to celé trvalo asi tři měsíce.""""""""

Som rad ze sa to podarilo taktiez pouzivam Linux uz niekolko rokov (8-9) a posledne 3-4 roky len cisto linux bez akehokolvek ineho OS. Trochu mi nejde do hlavy ta doba 3mesiace. Nechcem nijako podcenovat tohto pana alebo tak nejako. Ale 3 mesiace skusenosti su hrozne malo, priam žalostne málo. Po 3 mesiacoch sa človek nauči akurát tak ovládať základne programy. :-) Poznám to z vlastných skúseností. Neviem si predstavit ako clovek s 3 mesacnymi skusenostami riesi taku velku skupinu PC a poskytuje im podporu. Neviem si to predstavit ako to funguje lebo ja som po 3 mesiacoch akurat hladal programy ktore su ekvivalenty k tym z windowsu a nejake riesenie problemov bolo v nedohladne. Az po 1-2 rokoch sa mi podarilo dostat sa na taku uroven ze som dokazal problemy riesit ked sa ma niekto spytal ze mu nefunguje Xorg,Grub... a editovat rôzne subory v systéme. V dnesnej dobe sa tym zivím takze viem co to obnasa.... Dufam ze som sa nikoho nedotkol alebo tak nieco. Ale neviem si uplne predstavit ako to clovek s 3 mesacnymi skusenostami dokaze riesit ... je to dost pritiahnute za vlasy... chcel by som ho vidiet keby mu zhasne obrazovka a ostane prikazovy riadok. Ale inak drzim linuxu palce nech sa siri vsade kde sa da.... ja ho tiez firemnym zakaznikom doporucujem.... a mam ho aj doma a je skvely....
Vojtěch Trefný Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Vojtěch Trefný 8. 06. 2011, 17:57:52
Odpovědět  Odkaz 
"Zkoušel jsem nejprve Mandrake respektive Mandriva Linux, později jsem si koupil SUSE... to celé trvalo asi tři měsíce. Pak jsem narazil na Ubuntu."

Z toho pro mě vyplývá, že David tři měsíce zkoušel Mandrivu a SuSE a pak přešel na Ubuntu. Nevím, jak dlouho je na Ubuntu, ale rozhodně to nejsou tři měsíce -- s Davidem se znám nějaký rok a půl a v době kdy jsme se potkali, tak EC již fungovalo a Ubuntu nabízelo ;-)
Václav Hejda Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Venca Hejda 8. 06. 2011, 18:20:54
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
pan Strnad pouze konstatoval, že tři měsíce hledal tu pravou distribuci, která mu přirostla k srdci. Nic o tom, že po třech měsících se stal expertem na Linux neříkal a já nenapsal :o)
Díky
Václav Hejda Re:Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Venca Hejda 8. 06. 2011, 18:28:02
Odpovědět  Odkaz 
.. a ještě si dovolím doplnit text z domovské stránky společnosti EC

"Je to už víc než 6 let, co se zabýváme službami v oblasti IT. Nejprve každý sám na ŽL. Později (cca před 4 lety) vzniklo sdružení podnikatelů Atol-Computers. V současné době jsme ustálili tým spolehlivých a odborně zdatných lidí pod křídly EliteChoice, s.r.o."

...to hovoří za vše
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
jaho 8. 06. 2011, 18:32:59
Odpovědět  Odkaz 
Jsem rád, že existují takovéto firmy. Moc jim držím palce, Ubuntu si zaslouží být populárnější.
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Vracov 8. 06. 2011, 19:03:03
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby Microsoft jařil jako tenhle jouda, kdykoliv by někde osadil firmu softem, tak by všechny blogy nestačily. Jděte už s tím někam.
Miroslav Hrončok Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Miro Hrončok 8. 06. 2011, 19:08:48
Odpovědět  Odkaz 
Nikdo Vás nenutí to číst. Děkuji za pochopení.
Václav Hejda Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Venca Hejda 8. 06. 2011, 21:04:37
Odpovědět  Odkaz 
Proč lidi jako vy chodí číst Linuxový časopis? Já také na win forech o nikom neříkám, že je jouda.
Tak nám sem takové novoty nezavádějte prosím, my jsme k sobě slušní a vzájemně se respektujem.
Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
mackarof 8. 06. 2011, 23:01:17
Odpovědět  Odkaz 
tak chod "jodlovat" na ine blogy.. tu sa diskutuje o linuxe .. pekne paci sa mi ze sa tym zaoberaju firmy a linux uz nie je davno len pre asocialov v serverovniach:D takto pomaly sa dostava linux pre masu co znamena pomaly koniec win monopolu, robit soft pre linux nie je vobec problem, problem je len zaujem laickej masy a o to tu ide. ja tiez musim trpiet winxp vo vmware koli podnikovym softom + som stary gamer (Wine-om sa vykon brzdi napr wow -opengl mi ide na 30fps a pri tych istych nastaveniach vo win na 100fps)
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Rodny 8. 06. 2011, 23:02:08
Odpovědět  Odkaz 
To je ovšem velmi hezké, jsem si jistý, že pokud tato spolecnost chtela zalozit pobocku v Brne, nebo Praze, najde zde minimalne z rad studentu velmi kvalitni a nadsene pracovniky.
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Lukáš Pospíšil 9. 06. 2011, 08:28:30
Odpovědět  Odkaz 
http://www.elitechoice.cz/ Doména byla deaktivována!?????? Kde je najdu, když bych jim fandil a doporučoval?
Václav Hejda Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Venca Hejda 14. 06. 2011, 22:13:31
Odpovědět  Odkaz 
Stránky www.elitechoice.cz jsou opět aktivní, pravděpodobně se jednalo o nějakou chybku na straně webhostingu nebo snad o změnu serveru? Zkusím se na to zeptat přímo pana Davida M. Strnada :o)
Václav Hejda Re:Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Venca Hejda 14. 06. 2011, 23:08:02
Odpovědět  Odkaz 
David M. Strnad:
Výpadek byl na službách slovenského partnera, který zajišťuje těch. Chod webu. Pokud vím už od pátku běží všechny naše weby.
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Jirka 9. 06. 2011, 10:02:20
Odpovědět  Odkaz 
Stránky http://www.elitechoice.cz jsou dostupné přes Google archiv nebo http://www.archive.org . Zřejmě přešli na http://www.eliteshop.cz .
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Kamil 11. 06. 2011, 22:13:45
Odpovědět  Odkaz 
Držím palce a prajem veľa úspechov ! Konečne sa ľudia zobúdzajú, že je aj niečo iné ako Microsoft a hodne lepšie !
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Fodrek 14. 06. 2011, 20:59:30
Odpovědět  Odkaz 
windows budu vzdy lepsie a nie som sam, kto si to mysli.
presiel som z ubuntu na windows 7 a nic mi nechyba. som nadseny!
uz sa spat nevratim.

a v skalici budu este lutovat.
Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Kamil44 14. 06. 2011, 22:53:37
Odpovědět  Odkaz 
Fodrek! Pobavil si ma! Mňa odchovanca na Win! Práve dnes som videl, ako učiteľky v škole behali s USB od jedného PC k druhému a hľadali, kde by im tá prezentácia v .ppt konečne išla. A ako víťazoslávne našli jeden :-)))
Re:Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
Fodrek 14. 06. 2011, 23:05:21
Odpovědět  Odkaz 
Kamil!
aj ty si ma pobavil, zrejme to bola nejaka hra v ramci branneho cvicenia, ktora ucitelka najde pocitac s nainstalovanym najlepsim existujucim kancelarskym balikom - MSO!
gratulujem vyherkyni!
nabuduci rok kvoli zvysovaniu kvalifikacie im mozte dat na usb kluc .dwg!
Re:David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
tall 16. 06. 2011, 10:38:48
Odpovědět  Odkaz 
Ako skalican a clovek ktory pozna situaciu na meste ti mozem s kludom povedat ze lutovat nelutuju a lutovat nebudu. Tie uspory su velmi vyrazne.
David Humpolik David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
David Humpolik 15. 06. 2011, 08:40:10
Odpovědět  Odkaz 
Tady je vidět ze zabedněnci stále existují, kteří si nechají vnutit vše, to co od MS dostanou (draze koupi). Když wokna budou používat sebehorší program na nějakou konkrétní věc, tak woknaři budou tvrdit že je to nejlepší program na tu konkrétní věc. A přesně to závidím Microsoftu, že mají stále věrné ovečky, které ho živí... Ale je to věc názoru a ostatně utrácí za to své a ne moje €...

PS: Plaťte plaťte ať se v Microsoftu mají dobře.
David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
dudo 22. 06. 2011, 12:17:50
Odpovědět  Odkaz 
Prave co sa tyka Linuxu vo verejnej sprave na Slovensku, tak su urcite specialitky nedoriesene. Napr.: Kataster portal - do katastralnych map sa nedostanete, dokial si nenainstalujete internet explorer (IE) plugin na prezeranie *.dwg suborov (na inom prehliadaci to ani nejde). Dalsia vec zaruceny elektronicky podpis (ZEP) podpisovat dokumenty mimo Windowsu nejde.
Dalsie do nedavna - asi rok dozadu nebolo mozne ani vyplnit online danove priznanie mimo IE.
A co este vsetko nefunguje neviem, s ostatnymi problemami som sa nestretol. Ale urcite este stale funguje M$ lobby.
Re: David M. Strnad: Jak Skalica k Ubuntu přišla
tibi 24. 11. 2011, 19:19:13
Odpovědět  Odkaz 
Kataster a Linux ide dohromady:

http://www.linuxos.sk/forum/15564/index.html

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Václav Hejda

Václav Hejda

Václav Hejda (*1974).

Před mnoha lety odmaturoval na strojárně.
Dálkově studoval VŠB Ostrava - obor Informační a systémový managment. Dnes se věnuje Linuxu,OpenSource technologiím a PC.

S Linuxem začal díky Ubuntu 5.10


  • Distribuce: UbuntuGnome
  • Grafické prostředí: GNOME

| blog