přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jaký byl InstallFest 2011?

Jaký byl InstallFest 2011?

if2011.png

Minulý víkend se konala již jedna z tradičních českých linuxových konferencí – InstallFest 2011.


InstallFest vznikl jako setkání lidí, kteří si instalovali Linux na své počítače. Zní to trochu přehnaně, ale v dobách ne zas tak dávných byla pro mnohé instalace Linuxu něčím příliš složitým, něčím, s čím potřebovali pomoci od zkušenějších geeků. Jak doba plynula, tento problém se pomalu eliminoval, až (alespoň podle mě) zmizel úplně. InstallFest ale přetrval, ačkoli jeho podstata se změnila.

V současné době se jedná o konferenci, která se zabývá mnoha (nejen) linuxovými tématy. Nejedná se o nějakou korporátní noblesní událost, ale spíše o příjemné a nenucené setkání uživatelů a fanoušků otevřeného softwaru. Samozřejmě doplněné o řadu přednášek a workshopů. Nejinak tomu bylo i letos.

Jako obvykle se akce konala přes víkend, první přednáška začala už v 8:30 a jelikož ne každému vyhovuje v sobotu vstávat příliš brzy, spousta návštěvníků dorazila až odpoledne. Jak jsem sondoval, většina si dopolední přednášky ráda poslechla díky Live Streamu na stránkách konference. Nebudu zde popisovat jednotlivé přednášky a workshopy, protože jsem stejně na většině nebyl a protože by se většina časem měla objevit ve formě videa na stránkách AVC.

Prostory školicího centra Silicon Hill na pražském Strahově návštěvníkům poskytly možnost nejen shlédnout přednášky a účastnit se workshopů, ale také nerušeně řešit své linuxové problémy a nápady v kruhu lidí, kteří se v oblasti pohybují, a navracet se tak k původní myšlence akce. Celá akce tak byla - a nejen pro mě - především příležitostí setkat se se starými i novými tvářemi.

Sobotní den byl zakončen (jako obvykle) neformálním posezením v blízké restauraci, ačkoliv slovo neformální by se dalo vztáhnout na celou konferenci (myšleno samozřejmě v dobrém). Druhý den pokračoval v podobném duchu jako první, ačkoliv myslím, že přišlo mnohem méně lidí – což mohlo být způsobeno účastí na onom neformálním posezení u piva. Kdo chtěl, šel na přednášku nebo na workshop, někteří z nás přednášky sledovali streamovaně z pohodlí křesílek před konferenční místností.

Takže za mě jednoznačně jednička a co jsem slyšel od návštěvníků, tak rozhodně nejsem sám, kdo si to myslí.

Nahoru

Přidat téma diskuse

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog