přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mít svůj čas pod kontrolou

Mít svůj čas pod kontrolou

Určitou část dne jsem nucen sledovat, kolik času nad čím strávím. Jelikož často přeskakuju z jedné věci na druhou, za chvilku ztratím přehled...


... tak jsem si v Perl-Tk udělal takový jednoduchý "monitor aktivit", který jsem nazval workwatch. Nenašel jsem totiž žádný solidní a jednoduchý nástroj, který by toto dělal.

K jeho spuštění je zapotřebí balíček perl-Tk, jelikož skript využívá tento grafický toolkit. Prográmek je volně ke stažení pod licencí GNU/GPL - workwatch-gui.pl.

Protože mi ale z nějakého důvodu GUI často padá (neoprávněný přístup do paměti při souštění jiných aplikací), obalil jsem ji ještě dalším, velmi jednoduchým spouštěcím skriptem workwatch.pl, který grafické rozhraní po pádu vždy ihned znovu nahodí. Pokud vám aplikace padat nebude, můžete spouštět rovnou GUI. Oba skripty musí být ve stejném adresáři.

GUI aplikace
Data si GUI ukládá v domovském adresáři uživatele do skrytého souboru .workwatch.data Kvůli pádům se data ukládají při stisku jakéhokoli tlačítka; výjimkou je vkládání textu - zde používám pro jistotu ruční uložení. Navíc se data ukládají každou minutu. Data se načtou automaticky po spuštění GUI.

GUI má napevno 10 položek.
Tlačítkem Start se u dané položky zaznamená čas jejího spuštění (a ihned se uloží). Při pádu aplikace tedy čas u spuštěné položky jako by dále běží, takže po jejím znovuspuštění se jako by nic nestalo.
Pokud je použito tlačítko Konec, je právě běžící položka zastavena, vše se uloží a aplikace skončí.
Tlačítko Start případně zastaví jinou právě běžící položku, funguje tedy jako přepínač běhu.
Tlačítko Stop běžící položku zastaví.
Uběhlý čas se zobrazuje až po zastavení běhu položky - čas se neupdatuje průběžně, aby aplikce co nejméně zatěžovala systém (já vím, to každo minutové ukládání...).
Reset slouží k vynulování času běhu dané položky - po potvrzení v dialogu.
Tlačítko s křížkem slouží k vymazání textu položky - tentokrát bez dotazu.

Znáte někdo něco lepšího? Přijímám i případné tipy na vylepšení :-) (ovšem ne stylu - převod do Gtk+).

PS pro JV: ještě by to chtělo rovnou export do TS ;-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Tomáš Hanusek

Tomáš Hanusek

Vystudoval VŠE v Praze, obor Hospodářská politika. Linux používá od počátku třetího tisíciletí a to hlavně kvůli jeho volnosti, variabilitě a komunitě uživatelů. V Linuxu se zajímá o multimédia a programování v Perlu. K dalším zájmům patří pasivně motorismus a aktivně přátelé.


  • Distribuce: Mandriva Linux

| proč linux | blog