přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Změna rychlosti u CD a DVD mechanik

Změna rychlosti u CD a DVD mechanik

Není tomu tak dávno, kdy jsme hlučným a stále více rachotícím ventilátorkům v počítačích nevěnovali žádnou zvláštní pozornost.


Navíc se stoupající rychlostí CD a DVD mechanik byly postupně naše uši vystavovány stále většímu hluku. V dnešní době existuje snad opravdu vše, čím je možné potlačit nebo dokonce úplně odstranit nežádoucí hluk, který nám stále více vadí. Avšak na jednu oblast se jaksi pozapomnělo. Jsou to ty super rychlé CD, DVD mechaniky, díky nimž si nemůžeme naplno vychutnat svůj nový film nebo skvělou hru. Bohužel, vysoká rychlost není vždycky jen k užitku, protože ve skutečnosti je datový tok tak malý, že by pro naše potřeby plně vyhovovala i starší čtyřrychlostní mechanika.

Vše se dá ale celkem snadno napravit. Krásného ticha docílíme tímto jedním řádkem: hdparm -E4 /dev/cdrom. Přepínač -E nám slouží k nastavení rychlosti mechaniky, číslicí určujeme rychlost přehrávání a /dev/cdrom je pouhá cesta k vašemu zařízení. Jelikož změny provedené tímto způsobem se nikam nezapisují, nemusíte se obávat, že vaše mechanika bude číst stále takto pomalu. Pro obnovení původní rychlosti otáček stačí restart, a nebo hdparm -E0 /dev/cdrom, popřípadě i bez té nuly, která nás vrací na maximální původní hodnotu.

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz