přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger

18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
L_l 20. 08. 2015, 18:39:20
Odpovědět  Odkaz 
Mám tomu rozumět tak, že KDE je nyní zcela svobodné? Stejně jako GNOME?
Vojtěch Trefný Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Vojtěch Trefný 20. 08. 2015, 19:15:45
Odpovědět  Odkaz 
Ano, knihovna Qt je již 2005 celá dostupná pod licencí GNU GPL. Pod opensource licencí (ale ne úplně svobodnou dle pravidel FSF) byla dostupná už od verze 2.0 (rok 1999).

https://en.wikipedia.org/wiki/Qt_(software)#Licensing
Lukáš Jelínek Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Lukáš Jelínek 20. 08. 2015, 22:23:39
Odpovědět  Odkaz 
Od roku 2009 je Qt také pod licencí LGPL, není tedy problém tento framework používat i pro proprietární aplikace, aniž by bylo potřeba si pořídit komerční licenci.
Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
L_l 23. 08. 2015, 09:48:42
Odpovědět  Odkaz 
Díky za odpověď. Nyní se divím o to víc, protože nechápu, proč všechna distra stylu "true free" nasazují GNOME ve stylu verze 2 a GNOME 3 fallback, když by nyní mohly třeba KDE.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Lukáš Jelínek 23. 08. 2015, 12:42:56
Odpovědět  Odkaz 
GNOME a KDE mají zcela odlišnou filosofii. GNOME má jako hlavní tezi jednoduchost, proto je tam minimum ovládacích prvků a minimum nastavení. Naopak u KDE je středobodem přizpůsobitelnost, tedy ovládacích prvků a nastavení jsou tam spousty. Uživatelé, kteří rádi používají GNOME, většinou nebudou chtít přejít na KDE a naopak.
Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
L_l 23. 08. 2015, 13:55:56
Odpovědět  Odkaz 
Ale jo, sekl jsem se. I fully free distribuce mají povícero desktopových prostředí. Například Parabola GNU/Linux-libre. GNOME mně samo o sobě nevadí, ale právě větší možnost konfigurace u KDE mně vyhovuje více. Každopádně výsledek u Fedory mě překvapil. 5% u spinu s KDE je, myslím si, hodně nízké číslo.
Vojtěch Trefný Re: Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Vojtěch Trefný 23. 08. 2015, 14:40:38
Odpovědět  Odkaz 
Výsledek KDE u Fedory je především způsobený jeho "propagací" ze strany Fedory -- zkuste si třeba na oficiální stránce https://getfedora.org najít, že taky existuje nějaký KDE Spin.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Lukáš Jelínek 23. 08. 2015, 15:16:28
Odpovědět  Odkaz 
Přitom v dobách, kdy jsem používal Fedoru (cca 2004–2007), jsem tam měl zásadně KDE, které používám od samého počátku (KDE 1.0) ;-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
L_l 23. 08. 2015, 17:16:00
Odpovědět  Odkaz 
KDE 1.0... Pěkné. Jste tedy pamětník. A dalo se to používat?
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
Lukáš Jelínek 23. 08. 2015, 21:04:41
Odpovědět  Odkaz 
KDE 1.0 se celkem používat dalo, v té době (rok 1999) byl Linux s tímto prostředím (distribuce Red Hat Linux 5.1) podstatně stabilnější než Windows NT 4.0, o Windows 98 nemluvě. Běhalo to dokonce i na stroji 486 s 16 MB paměti, vyvíjel jsem v tom i programy pro OpenGL (resp. MESA) a šlapalo to.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: 18 let GNOME, stav Fedory a první ostrý Privacy Badger
L_l 23. 08. 2015, 17:14:39
Odpovědět  Odkaz 
Po dvou kliknutích jsem z hlavní stránky na odkazu pro stažení KDE spinu. Avšak je pravdou, že jsem musel scrollovat až tam někam dolů, kde na samém konci stránky je malými písmenky zmínka o spinech. Nepřímá propagace GNOME tam je opravdu a veliká.