přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací

Dia a Gnuplot
Tomáš 30. 04. 2013, 08:49:57
Odpovědět  Odkaz 
Jeste bych zminil programy Dia (na vsemozne diagramy) a Gnuplot (na tvorbu grafu). Oba umi export do vektorovych formatu.
Michal Hrušecký Re: Dia a Gnuplot
Michal Hrušecký 30. 04. 2013, 08:55:09
Odpovědět  Odkaz 
A k Dia bych pro tvorbu diagramu prihodil jeste graphviz a jeho soucast program dot. To pokud clovek chce mit hezky diagramy a nechce je kreslit rucne ale jen popsat souvislosti ;-)
Re: Dia a Gnuplot
Marv-CZ 30. 04. 2013, 20:21:24
Odpovědět  Odkaz 
Žije ten projekt Dia vůbec ještě? Poslední (opravné) vydání je víc než dva roky staré. Na hlášení v bugzille reagují vývojáři (pokud vůbec) v termínech měřených na roky.
Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Jaroslav Reznik 30. 04. 2013, 09:27:10
Odpovědět  Odkaz 
Na ty "digital artists" miri taky Krita a i kdyz rikaji, ze jako bezny editor pro upravy veci nejsou delani, tak uz to pouzivam i tak. A na publikovani zase Calligra Author, ale tam se bojim, ze to jeste moc neni pouzitelne.
Re: Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Jaroslav Reznik 30. 04. 2013, 09:29:31
Odpovědět  Odkaz 
Jinak zacali nabizet i komercni podporu pro Kritu http://krita.org/item/146-ko-gmbh-announces-commercial-support-for-krita

Mozna by stalo ji zabalit do EPELu ;-).
Andrej Pavelka Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Andrej Pavelka 30. 04. 2013, 15:43:58
Odpovědět  Odkaz 
Spuer článok. :-) Robím weby a iné propagačné materiály pre menšie a stredne veľké firmy a využívam výlučne Linux a ostatný slobodný software. Títo ľudia sú s mojou prácou spokojní. Ani neskúšam žiadne programy na alternatívnom operačnom systéme Windows, ale keďže súčasný software mi vyhovuje nevidím dôvod s alternatívnymi komerčnými aplikáciami experimentovať. okrem toho, bojím sa obmedzení, ktoré by mi z uzavretých licencií mohli plynúť.
GIMPu se vytýká složité ovládání
HouBa 30. 04. 2013, 17:58:48
Odpovědět  Odkaz 
Snažil jsem se léta přejít z Photoshopu na GIMP a nešlo to, to rozházení oken jsem prostě neuměl překousnout. Zvyk je železná košile.
S verzí 2.8 a možností práce v jednom okně, přišla i nová dávka chuti to zase vyzkoušet a hle, jako mávnutím kouzelného proutku nebo možná byla dobrá konstelace hvězd byla najednou práce bez problému.
Všechno jako v Photoshopu, postupně jsem doinstaloval pluginy které na věci které jsem používal v PS (jako dělání rámečků u fotografií apod.) a naučil se s GIMPem dělat vše co jsem dělal v PS (úprava fotek, bannery do firmy, pozvánky na koncerty apod.)

Už bezmála 3/4 roku jsem na Photoshop nešáhnul a disk s Windows 7 leží v šuplíku. V podstatě i to urychlilo mojí migraci na 100% Linux na desktopu i na notebooku.

A to podotýkám, že mám Photoshop originál krabici za ranec peněz. Leží ve sklepě ve skříňce aby se z něj mohla stát relikvie :)
Petr Valach Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Valach 1. 05. 2013, 01:07:33
Odpovědět  Odkaz 
Mám rád tento druh článků. Jakési shrnutí dostupných programů určitého zaměření. Díky článku a diskusi jsem se zase dověděl o některých, které neznám. (Taky bych rád podobný sepsal, ale moje znalosti jsou chabé.)

Já jsem samozřejmě rád a vděčný za programy typu Scribus. Je ohromně fajn, že existují, a doufám, že mě Tomáš Hromádka, který šéfuje vydávání řevnického zpravodaje Ruch (dělaného ve Scribusu), do něj zasvětí, jak přislíbil. Akorát mě mrzí, že konkurenční komerční program zvládne to, co Scribus, Inkscape a Gimp dohromady a ještě daleko víc...
Scribus?
Albert Blaho 1. 05. 2013, 08:40:00
Odpovědět  Odkaz 
Hele, jsem stoprocentní linuxák, Inkscape mám hodně rád na vytváření různých schémat, v GIMPu šudlím fotky, v LaTeXu jsem dělal školní texty.

Ale fakt nechápu, jak někdo může používat Scribus. Snažil jsem se v tom vyrobit jeden poster a málem jsem při tom někoho zabil. Přišlo mi to tak hrozně zabugované, že opravdu nechápu, že v tom někdo rutinně dělá časopisy. Ono ale těch alternativ asi moc není (žádná svobodná mě nenapadá).
Otakar Haška Re: Scribus?
otula 1. 05. 2013, 14:22:47
Odpovědět  Odkaz 
Můžete být konkrétní s těmi bugy ve Scribu (myslím to upřímně jakožto dotaz)? Co se chovalo špatně nebo padalo? Narážím ve Scribu spíš na nedostatek funkcí, či v některých ohledech těžkopádné ovládání. Nějaké chyby se občas najdou také, ale rozhodně to není na úrovni "hrozně zabugované", jedná se spíš o ojedinělé chyby.
Re: Re: Scribus?
Albert Blaho 2. 05. 2013, 11:06:25
Odpovědět  Odkaz 
No ono je to už pár let, tak má kritika moc konstruktivní nebude.

Prostě jsem měl intenzivní pocit, že si to dělá co chce:-). Gimp a Inkscape jsou taky složité programy a umím použít jen zlomek funkcí, ale působí mnohem robustněji. No třeba to bylo rukama.
Petr Valach Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Valach 1. 05. 2013, 13:22:30
Odpovědět  Odkaz 
U mě je to naopak, Scribus a Gimp jsou celkem fajn, ale Inkscape je pro mě nepoužitelný svými strašně omezenými možnostmi, ovládáním a šnekovitostí. Ale rozhodně jsem nad ním nezlomil hůl, určitě se mu příležitostně věnuju. Nejsem omezený zaujatý pako...

Že máte se Scribusem problémy, to mě mrzí... tohle je, řekl bych, vlajková loď FOSS.
Software pro vytváření prezentačních materiálů a publikací
Petr Ježek 2. 05. 2013, 10:01:01
Odpovědět  Odkaz 
Místo LaTEXu lze s výhodou používat LyX. Jiná cesta k prezentacím je přes Markdown a Pandoc.