Příspěvky Evo/Lution, alebo ako na jednoduchú inštaláciu Archu
Díky pěkně popsáno. Jenom mi není jasný co udělat v šestém kroku instalace (mkinitcpio) Je to na mě moc stručný :)
Re: Evo/Lution, alebo ako na jednoduchú inštaláciu Archu
Štefan Uram 3. 11. 2014, 20:50:48
Odpovědět Odkaz
Jedná sa o https://wiki.archlinux.org/index.php/mkinitcpio .
Pro začátečníky, které láká Arch to určitě není špatné. Sám jsem se k Archu dostal také pomocí distra, které usnadnilo instalaci. Bylo to dnes už nevyvíjené distro KahelOS, po jehož snadné instalaci bylo k dispozici GNOME 2 a několik programů.
Jinak se dá k snadné instalaci Archu použít také distro Bridge Linux.
Jinak se dá k snadné instalaci Archu použít také distro Bridge Linux.
K archu jsem se dostal když jsem hledal distro ktere se instaluje ze základu abych mohl nainstalovat jen základ pro http server, vybral jsem si arch protože debian měl trochu starší verzi php a zrovna jsem potřeboval php 5.5. Instalace mi nedělala problém když jsem jel podle návodu (tehdy ještě arch neměl systemd). Nakonec jsem se rozhodl že si jej také nainstaluji i na desktop. Instalace byla jednodušší neboť už tam byl systemd, je to celkem dost jednoduche - pacstrap grub atd, sám si mužu vybrat prostředí a to je jich fakt hodně, zatím mám kde ale uvažuji o cinnamon nebo gnome. Zatím žádné závažné problémy, pár jich sice bylo ale šly opravit ale závažné nebyly. Navíc je to rolling release, takže vypalování dvd každý půlrok odpadá (i když to někdy není nutné neboť když to bylo v poho tak jsem neupgradoval, jen jsem někdy upgradoval ze zvědavostí na novinky). Ovšem s rolling release nastává i možnost nefunkčnosti některých balíčků pokud updatnu jeden balíček tak se někdy neaktualizují ostatní závislosti a nefunguje pak něco, proto doporučuji dělat update celého systému, ale to taky není uplně bezpečné, sice to tak dělám ale zatím žádné problémy, ale to neznamená že u ostatních to bude taky vpoho. Dobře to zvažte je to dobrá distribuce ale někdy může trochu pozlobit, kdysi jsem měl opensuse a tam jsem měl větší problémy, např nejel zvuk a musel jsem odinstalovat pulseaudio.