Příspěvky GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Vyvijet stopadesaty mailovy a IM klient mi prijde jako neuveritelny mrhani casem, jako kdyby nebylo potrebnejsich aplikaci.
Vyjmenuj prvních pět.
Dvoupanelový file manager. Neznám žádný použitelný, integrovaný do gnome 3.
Co Double Commander?
Není to špatný program, ale není moc dobře integrovaný (to je problém všech multiplatformních programů). Tlačítka jsou přehozená oproti gnome aplikacím, nesedí grafické rozhraní ani struktura menu, neumí připojovat disky do gnome. Neříkám, že se to nedá používat, ale není to ono. Když si vezmu třeba zmiňovaný rhythmbox, tak ten je integrovaný mnohem lépe a přesto vznikla oficiální aplikace na hudbu. Pořád se myslí na začátečníky, ale občas by bylo dobré se zamyslet i nad lidmi co v gnome pracují a tak potřebují perfektní nástroje.
Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Michal Procházka 29. 10. 2013, 20:43:13
Odpovědět Odkaz
Jo, na tablet dobrý. Na desktop je lepší MATE. Už se nemůžu dočkat až tabletoidně zmrví i Totem a Evolution. :-D
Já mám G3 k plné spokojenosti i na desktopu :) Zvykl jsem si na něj (na rozdíl od Unity) hodně rychle. Mate a jiné obdoby tlačítka Start mi už vůbec nechybí. Ale na tabletu to musí být teprv paráda. Až na to, že žádný pořádný tablet s plnohodnotným linuxem asi zatím neexistuje :/
Zaujala mě ta podpora retina displejů. Jak se to chová u aplikací, které nejsou přímo součástí Gnome? A co takový Firefox?
Na to bohužel nejsem schopen odpovědět, protože displej s vysokým rozlišením nemám já ani nikdo v mém okolí, abych to vyzkoušel.
Já si také na Gnome 3 na fedoře zvykl, design se mi líbí a uživatelsky mi vyhovuje.
No zrovna verze GNOME 3.10 mi přijde jako takový nedodělek. Čekal jsem, že bude víc programů ve stylu nového Nautila a Map, tj. bez pruhu s názvem okna a křížkem (a případně mini/maxi-malizací). Aspoň kdyby ještě Evince a EOG.
Říkal jsem si že Gnome nějak přehlížím. Přečtení tohoto článku mě navnadilo natolik, že jsem udělal čistou instalaci Gubuntu, dotáhl poslední build Gnome a zkoušel. Celý víkend jsem se snažil Gnome přijít na chuť, ale nepřišel :-( Možná dobrá věc na tablety, ale na desktop použitelné tak pro velice nenáročného běžného uživatele. Pokud chcete například jako já vyvíjet weby a mít několik otevřených oken, mezi kterými máte přepínat a občas si spustit třeba kalkulačku na výpočty šířek prvků, nebo když budete psát rešerši ve Writeru, kde čerpáte z různých zdrojů, které si průběžně otevíráte, tak zjistíte, že Gnome je pro takovouhle práci nepoužitelné (přepínání oken, práce s menu okna, práce s menu Gnome, zbatečné vyhledávání aplikací). Stejně jako Unity (i když to o trochu míň). Nemohu si pomoci, ale klasické menu nahoře známé z Gnome2 nic jen tak nenahradí. Používám Ubuntu s Cinnamonem a asi ještě dlouho na něj nedám dopustit.
Na heavy multitasking vždy nejlépe fungoval Alt-Tab. V GNOME 3 je ještě rozšířený o Alt-tilda pro přepínání mezi okny stejné aplikace.
Jinak k tomu zbytečnému vyhledávání aplikací: to si děláte prd..., že? Vždyť je to suverénně nejrychlejší způsob pouštění aplikací. Stisknu klávesu Super, napíšu tři písmena (např. fir), dám Enter a už se mi pouští Firefox. Je to otázka tak 2 sekund. Zkuste to udělat stejně rychle přes klasické menu.
Jinak k tomu zbytečnému vyhledávání aplikací: to si děláte prd..., že? Vždyť je to suverénně nejrychlejší způsob pouštění aplikací. Stisknu klávesu Super, napíšu tři písmena (např. fir), dám Enter a už se mi pouští Firefox. Je to otázka tak 2 sekund. Zkuste to udělat stejně rychle přes klasické menu.
K tomu vyhledávání aplikací. Pr... si nedělám, začíná mi to připomínat Windows, kdy si musím pamatovat na co která aplikace je a jak se jmenuje. Pak samozřejmě napíšu a mám. Nevím jak vám, ale mě lépe vyhovuje seznam aplikací členěných do skupin jako tomu bylo v Gnome2. Nehledě na to, že od určitého věku si už ty názvy aplikací moc pamatovat nebudete (fakt, nedělám si pr...). Vidím to na sobě :-) Ale do toho stavu máte asi ještě tak 20-30 let. Pak mi asi dáte za pravdu. To už ale asi bude úplně jiné uživatelské rozhraní, takže to možná nebude třeba řešit :-)
No, v tom případě si stačí nainstalovat rozšíření z extensions.gnome.org a to přidá na horní lištu tradiční rozbalovací menu. Případně používat tzv. Classic Mode, který GNOME Shell předělá do podoby starého GNOME 2.
Výchozí nastavení nemusí být ideální pro každého, ale možnosti přizpůsobení tam jsou.
Výchozí nastavení nemusí být ideální pro každého, ale možnosti přizpůsobení tam jsou.
Gnome Classic jsem zkoušel, to mi vyhovuje a nemám tam problém. Na starších strojích je to asi jediné řešení. Alespoň na Ubuntu nebere tolik prostředků jako Unity nebo Gnome3 nebo Cinnamon. Instaluji ho i kamarádům na starší počítače pro rodiče (mnohdy mladší než já). Ti také nezkousli Gnome3 ani Unity. A mám s ním velmi dobrou odezvu. Dokonce takovou, že když jim děti koupili nový notebook s W7, tak mi ho přinesli, že rodiče tam chtějí "ty starý windows", kde nemusí nic hledat a mají to seskupené podle druhu použití.
Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Jiří Eischmann 7. 10. 2013, 17:35:30
Odpovědět Odkaz
Nevím, pod jakým balíčkem a jestli je to v repozitářích Ubuntu, ve Fedoře to je v balíčku gnome-classic-session.
„si nedělám, začíná mi to připomínat Windows“
To ale opravdu vypadá jako vtip. Windows byly za všech okolností menu-based, a až po přechodu na Linux (s různými grafickými prostředími) jsem mohl opět začít ovládat systém klávesnicí.
Možná vám spíš vadí, že se to od Windows příliš odklání. Samozřejmě chápu krásu klasického windowsoidního víceúrovňového menu.
„Nehledě na to, že od určitého věku si už ty názvy aplikací moc pamatovat nebudete (fakt, nedělám si pr...).“
To mi zní jako nesmyslná předpověď, vzhledem k tomu, jak s počítačem pracoval například můj děda.
To ale opravdu vypadá jako vtip. Windows byly za všech okolností menu-based, a až po přechodu na Linux (s různými grafickými prostředími) jsem mohl opět začít ovládat systém klávesnicí.
Možná vám spíš vadí, že se to od Windows příliš odklání. Samozřejmě chápu krásu klasického windowsoidního víceúrovňového menu.
„Nehledě na to, že od určitého věku si už ty názvy aplikací moc pamatovat nebudete (fakt, nedělám si pr...).“
To mi zní jako nesmyslná předpověď, vzhledem k tomu, jak s počítačem pracoval například můj děda.
To klasické windowsoidní víceúrovňové menu je první věc, kterou si v KDE zapínám po instalaci nového systému (přestože častěji spouštím aplikace jinak - z lišty, plochy nebo přes vyhledávání). Kickoff je zoufale neefektivní (podobně jako obdobné řešení ve Windows Vista/7; ve Win7 to už ani nejde vypnout). Ve Windows 8 už víceúrovňové menu není vůbec, ani v té kickoffové podobě - je tam ta dlaždicová obdoba Unity Dash.
Jiří Eischmann 8. 10. 2013, 13:37:02
Odpovědět Odkaz
Jenže podle mých zkušeností má běžný uživatel většinu času ruku na myši... A nutnost ji vlastně pro nic předělat na klávesnici tak leda obtěžuje. A podobně většina uživatelů chce GNOME, KDE a spol. používat na desktopu, ne na tabletu...
Podle mě lidé, kteří nyní ovlivňují vývoj linuxového desktopu, jdou špatným směrem. Jenže se mezi sebou se vzájemně ujišťují, že jdou správně. Tak jsem zvědavý, komu dá budoucnost za pravdu.
Cesta, kdy pro každý takový problém musím hledat nějaké rozšíření se mi taky nezdá správná. :-) (Existuje? Kde ho najdu? Následuje dlouhé hledání... Bude umět česky? Co když mi to něco rozbije? A co když budu mít takových rozšíření moc?) Vím, jsem jenom uživatel... :-)
Podle mě lidé, kteří nyní ovlivňují vývoj linuxového desktopu, jdou špatným směrem. Jenže se mezi sebou se vzájemně ujišťují, že jdou správně. Tak jsem zvědavý, komu dá budoucnost za pravdu.
Cesta, kdy pro každý takový problém musím hledat nějaké rozšíření se mi taky nezdá správná. :-) (Existuje? Kde ho najdu? Následuje dlouhé hledání... Bude umět česky? Co když mi to něco rozbije? A co když budu mít takových rozšíření moc?) Vím, jsem jenom uživatel... :-)
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Jiří Eischmann 10. 10. 2013, 01:21:33
Odpovědět Odkaz
A jak byste to chtěl řešit? Aby prostředí myslelo na každý corner case a způsob uživání, který někdo z jeho několika milionů uživatelů má? Rozšíření dávají možnost uspokojit potřeby všech bez toho, aby to prostředí bylo zaplácáno nastavením.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Petr 10. 10. 2013, 09:45:52
Odpovědět Odkaz
Stačilo zůstat u GNOME 2, s tím byla většina uživatelů spokojená. ;-)
Petr 10. 10. 2013, 09:45:52
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Jiří Eischmann 10. 10. 2013, 11:16:14
Odpovědět Odkaz
Napsal jste to správně. Většina uživatelů s tím BYLA spokojená. Ten minulý čas tam je velmi důležitý.
Jsem toho názoru, že nebrat v pozat aktuální trendy a držet se konzervativně osvědčených věcí může výpadat z krátkodobého hlediska výhodněji. V dlouhodobém člověk zjistí, že zaspal dobu a jeho produkt už lidem nic neříká. Když dneska lidem, kteří nikdy neviděli Linux, ukážu GNOME 2, přijde jim, že je to jako z minulého století. Já osobně mám ten samý pocit, ač jsem měl GNOME 2 svého času hodně rád.
Např. v IBM hromadně přecházejí na desktopu na RHEL, ale kdo chce, může si zvolit i Fedoru. Už jsme od jednoho člověka, který tam pracuje, slyšeli názor, že bychom měli na desktopu prodávat Fedoru a RHEL k tomu dávat zadarmo :) Jejich desktopy vypadají, jako kdyby mezi nimi bylo 10 let, přitom jsou to pouze 3.
Zakonzervování nějakého stavu není strategie, s kterou by nějaký desktopový projekt kdy uspěl. Tak to prostě je.
Petr Valach 10. 10. 2013, 03:00:38
Odpovědět Odkaz
Lukáši, já zásadně používám klasický Kicoff... je to naprosto super - zmáčkne se Win a napíše počáteční tři písmena a hned mám, co chci. Aplikace samozřejmě nevyhledávám, protože to je opruz. Zajímavým počinem je Lancelot, ale žere podle mě příliš paměti.
Právě protože aplikace nespouštím myškou ale přes vyhledávání, je spouštění rychlé.
http://kde-apps.org/content/show.php?content=154569
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Lukáš Jelínek 10. 10. 2013, 12:35:01
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Petr Valach 10. 10. 2013, 23:59:55
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
Lukáš Jelínek 11. 10. 2013, 00:35:07
Odpovědět Odkaz
(Jinak řečeno - samotný Plasma Desktop to neumí, ale pokud si někdo vystačí s klávesovou kombinací, nemusí nic dalšího instalovat.)
Název aplikace si netřeba pamatovat. Vyhledává se nejen podle názvu aplikace, ale i podle jejího popisu a klíčových slov. Když už si například ve svém věku nepamatuješ, že Firefox se jmenuje Firefox, stačí napsat třeba „web“ nebo „prohlížeč“ a nabídne ti ho také.
Nesouhlasím. Alt-Tab není na těžký multitasking nejvhodnější. Možná když mám na ploše 2-3 okna, tak fajn. Ale když mi počet naskočí na 10, tak je to nepoužitelné a už je i lepší šáhnout po myši. V tomhle tleskám Ubuntu, do 10 oken je přepínání klávesnicí řešeno dobře (ovšem nesmí jít o okna stejného programu:( a to nemluvím o naprosté hrůze při přepínání myší). Mně se nejvíce osvědčilo nastavit si pro program X zkratku alt-X, pro Y alt-Y, atd. Alt-Tab za mě určitě ne, leda v nouzi.
Možnost spouštění vyhledáváním podle jména je jasná volba. Ale zároveň vím, jaká hrůza mě jímá, když chci v Ubuntu (Gnome Shell moc neznám) najít program, který neznám, nepamatuju si jeho jméno. A ne, není to ztráta 10 s, je to často mnohem více.
Možnost spouštění vyhledáváním podle jména je jasná volba. Ale zároveň vím, jaká hrůza mě jímá, když chci v Ubuntu (Gnome Shell moc neznám) najít program, který neznám, nepamatuju si jeho jméno. A ne, není to ztráta 10 s, je to často mnohem více.
A v čem vám to Alt-X, Alt-Y pomůže? Pokud máte otevřených 15 různých programů, tak pochybuju, že si pamatujete, která zkratka je pro kterou aplikaci. Minimálně já bych neměl šanci. Pokud mám otevřených 15 oken z 3 programů, tak nevím, jak mi ona zkratka pomůže, když chci konkrétní okno konkrétního programu. Obě varianty podle mně opravdu slušně pokrývá Alt-Tab (přepínání mezi aplikacemi) a Alt-tilda (přepínání mezi okny jedné aplikace). Mám tam náhledy jednotlivých oken, je to přehledné a rychlé.
Hodně pomůže. Mám dejme tomu 3x textový editor, browser, 3x konzoly. To je taková normálka. K tomu např. film, hudbu, prostě něco, kam vůbec nechci. Takže tím, že zmáčknu Alt-T skočím na posledně otevřené okno textového editoru, když to zopáknu, cyklicky projedu ta 3 okna texťáku. A je mi jedno, že je tam ještě puštěné okno filmu, hudby, stahování, dvoupanelového manažeru, prostě čehokoliv. Při Alt-Tab mi všechny ty programy, které ani cyklovat nepotřebuju (klidně na ně jednou za hodinu kliknu myší), prostě překáží a pijí mi krev. Když si to spočítám, tak při Alt-Tab jedu při běžné činnosti přes 6 a více programů (počítám i s výhodou té tildy, i s okny by to bylo 10 a více) a to může být hodně. 6 kliků vs 1 (tildu budu brát rovnou znovu zmáčknutí Alt-X). Neříkám, že to každý využije, ale pro "těžký multitasking" se to s Alt-Tab prostě srovnat nedá!
Jiří Eischmann 9. 10. 2013, 17:32:22
Odpovědět Odkaz
Bavím se samozřejmě pouze o tom, co nabízí GNOME v defaultu. Na extensions.gnome.org je minimálně 10 rozšíření, který různými způsoby modifikují chování Alt+Tabu a přidávají další možnosti přepínání mezi aplikacemi včetně toho namapování Alt+... na jednotlivé aplikace. Vzhledem k tomuto a také k tomu, že si člověk pomocí rozšíření může přidat i taskbar a další způsoby přepínání mezi aplikacemi, si stojím za tím, že GNOME zvládne i těžký multitasking.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: GNOME 3.10: Na cestě k Waylandu
nasson 9. 10. 2013, 18:05:20
Odpovědět Odkaz
Já se bavil o Alt-Tab. Ne o Gnome. Osobně ho moc neznám, ale vím, že bylo extension, které umožnilo dost podobné používaní přepínání oken jako u Ubuntu (přitom více cool, přepínalo se z toho seznamu oken číslem, myslím). A to je určitě dobrá cesta. Jen škoda, že to tam nebylo (a asi ani není) defaultně.
nasson 9. 10. 2013, 18:05:20
Odpovědět Odkaz
Ano, to přepínání mi při přechodu na Gnome Shell taky lehce vydilo. Pak jsem si na to nějakým způsobem zvykl, když v tom jsem narazil na rozšíření Task Bar ( https://extensions.gnome.org/extension/584/taskbar/ ). Super věcička. Aplikace z 95% puštím přes alt+F2 a tak do činností lezu max 5x za den :-)
Na letošním LinuxDays jsem si vzal instalační placku Fidorky 19 s GNOME (byť ve starší verzi) a vyzkoušel liveko. Ač to nebyl nejnovější počítač (Core2, 3GB RAM DDR2), vše běželo rychle a svižně, ovládání intuitivní a přehledné. Vývojářům všechna čest, jestli to takhle půjde dál, asi zběhnu z Ubuntu (a to používám už od 8.04 Hardy Heron).
Teď bude zajímavé sledovat souboj MIR vs. Wayland :-)
Teď bude zajímavé sledovat souboj MIR vs. Wayland :-)