Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Tom29. 03. 2012, 09:55:23 OdpovědětOdkaz
Dobrý den
díky za zajímavý článek.
je možné mít na serveru LTSP a na na klientech bootovat Windows (xp, 7,...)? Hmm, asi ne.
Je to s Linuxovým serverem nějak řešitelné?
Je to nějak možné bez Windows Terminal Serveru?
Díky Tom
Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Michal Vymazal29. 03. 2012, 10:40:50 OdpovědětOdkaz
Ale ano, je to mozne.
Takova klasicka ucebna (Ubuntu server - Samba, SSH, KVM, Apache, RAID 1, TFTP) s diskless klienty (bootujicimi za cca 30 vterin do Ubuntu desktop), pripadne Windows klienty (xp, win 7) bootujicimi z lokalniho hdd (user profile + /home/data jsou na ubuntu serveru) je ve Waldorfskem lyceu v Praze na Opatove.
Pokud bude mit nekdo ze ctenaru zajem, radi poskytneme zkusenosti, navrhneme, zprovoznime, zaskolime adminy apod.
Spojeni na nas je
www.linuxservices.cz
vymazal@linuxservices.cz
Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Michal Vymazal29. 03. 2012, 10:45:36 OdpovědětOdkaz
Jeste doplnim, ze v Samba userspace funguji i Ti Bakalari a nepotrebuji ani Win server (jisteze virtualni), ani zadne jine zvlastnosti. Jen ten win bakalari klient, to je tedy dilo.
Primlouvam se za zavedeni trestu vyhnanstvi :-) Na serveru bezi Firebird, ktery si zvladne nastavit prava nove zalozenych objektu sam. Ne, win klient bakalari pouziva mechanismus klienta a tudiz pripadnou eskalaci prav samozrejme nezvladne :-(
Re: Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Ondřej Rusek29. 03. 2012, 14:35:42 OdpovědětOdkaz
Ano, Bakaláři mají svá DBF na Sambě. Problém byl s klientem pod wine - chodilo to tak na 90%. Občas to poničilo indexové soubory a tak. Radši jsem variantu spouštění klienta přes wine opustil.
Ovšem nejúžasnější dílo je ten web. To se mi bohužel jinak než pod IIS a na win serveru rozchodit nepodařilo. Trápil jsem to pomocí mono, chvíli byl k mání i verze mysql+PHP,... ale všechno špatně.
Re: Re: Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Lukáš Jelínek29. 03. 2012, 16:28:58 OdpovědětOdkaz
Pak byla ještě možnost přesvědčit vedení školy, že by byl lepší jiný školní IS. Po zavedení Bakalářů už se s tím ale těžko něco udělá.
Re: Re: Re: Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Pavel Jandák31. 03. 2012, 21:06:21 OdpovědětOdkaz
Když naše škola přecházela na Linux, tak jsme Bakaláře odstřihli. Přešli jsme na školní informační systém Škola OnLine, který konzumujeme přes internetový prohlížeč Firefox jako webovou službu z cloudu.
Vedení školy bylo sice nejdřív proti, protože mělo strach o data. Provozovatel Školy OnLine ale zajistil celkem hladký přechod i s bezplatným přenosem dat.
Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Ondřej Rusek29. 03. 2012, 17:21:39 OdpovědětOdkaz
V roce 1993 moc nebyla. Na výběr nic jiného tehdy nebylo. Samozřejmě je dnes situace jiná. Už párkrát jsem okukoval IS iSkola, ale zatím se mi do migrace na něco jiného nechce. Základní IT poučka říká, že "na to co funguje se nesahá" :-)
Vynasnazim se presvedcit vedeni Waldorfskeho lycea, aby dalo souhlas s uverejnenim clanku o jejich ucebne a cele IT infrastrukture lycea.
Zrejme to bude zajimave i pro ostatni skoly.
Ale, nebude to zitra :-)
Ten web pro Bakalare je zajimavy, mozna bychom mohli spojit sily.
Re: Gymnázium Boženy Němcové spoléhá na open-source technologie Tom30. 03. 2012, 14:17:21 OdpovědětOdkaz
To by bylo skvělé, kdyby zde takový seriál vycházel.
Tom