přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield

Jiří Němec Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
Jirka Němec 10. 10. 2013, 15:06:11
Odpovědět  Odkaz 
Předpokládám, že telefon, který jsem tenhle týden koupil, byl poslední s platformou ARM. Ten telefon musí minimálně rok, spíše dva, vydržet a pak už budu kupovat jen věci s Intel procesory. Díky Intelu pak můžu mít stejnou architekturu na mobilu, notebooku, tabletu i PC a chovám i trochu bláhovou naději, že by to tak dokonce časem mohlo být i včetně operačního systému - tedy OpenSuse i v telefonu, např. na PlasmaActive. Tomuto ovšem ale ještě brání dost věcí a jedná se o vzdálenou budoucnost (nicméně já stále doufám :)).
Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
VK 10. 10. 2013, 18:04:02
Odpovědět  Odkaz 
Já tedy nevím, jak moc to funguje, jaký software jde spustit a pod., ale OpenSuse 12.3 je už i pro ARM. Taky by mne to zajímalo...
Jiří Němec Re: Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
Jirka Němec 10. 10. 2013, 19:29:13
Odpovědět  Odkaz 
Kdepak, s ARM je to složitější, takže na plnohodnotnou klasickou linuxovou distribuci, jako je openSUSE, můžeš u většiny modelů telefonů zapomenout (a to nemluvím jen o zamčených bootloaderech). Ale pokud v tom mobilu bude všechno od Intelu, tedy vč. grafiky a ideálně i všech možných modemů, tak si myslím, že by tomu už nemělo nic bránit.
František Zatloukal Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
František Zatloukal 10. 10. 2013, 22:45:48
Odpovědět  Odkaz 
Není to sice telefon, ale na Nexus 7 lze nainstalovat plnohodnotné Ubuntu (ne Ubuntu Touch). Pro vyzkoušení běhu na telefonu lze využít "virtualizace" s pomocí aplikace Complete Linux Installer[1]. Takto jsem na dnes již mainstreamové Xperii S rozběhal Ubuntu 12.04 s Unity. KDE možná přijde časem. Chce to hlavně dostatek paměti RAM, ideálně pak 2GB a více.

[1] https://play.google.com/store/apps/details?id=com.zpwebsites.linuxonandroid
Václav Sedmík Re: Re: Intel už vydává linuxové patche pro Merrifield
V7s 21. 10. 2013, 10:50:06
Odpovědět  Odkaz 
ehm, Ubuntu Touch samozřejmě JE k dispozici pro Nexus 7 (viz https://wiki.ubuntu.com/Touch/Install)