přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu

Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
davkol 17. 03. 2014, 14:50:39
Odpovědět  Odkaz 
...a taky trochu té demagogie, jako např. následující

> Pro Linux a tedy ani Xubuntu neexistují viry, spyware ani další nebezpečné programy.
>
> Linuxové systémy jsou ze své podstaty bezpečné. Neexistují pro ně viry, spyware, trojské koně a další podobné „nepříjemnosti“. Nemusíte se starat o žádný antivirový program ani další bezpečnostní software.
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
volf 17. 03. 2014, 21:32:59
Odpovědět  Odkaz 
Z toho celýho mne potěšilo jen to, že tam vidím v souvislosti s Xubuntu jméno Vojtěcha Trefného. Takže to vypadá, že se mu Ubuntu zcela neodcizilo.

Jěště kdyby Vojtěch o Ubuntu napsal nějaký pořádný článek, protože těžko hledat jiného člověka, který tomu tak dobře rozumí. Pokud si vzpomínám, tak měl na Ubuntu fóru přes 7000 příspěvků a vyřešil spoustu věcí. Kde jen ty časy jsou.
Vojtěch Trefný Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Vojtěch Trefný 18. 03. 2014, 08:44:10
Odpovědět  Odkaz 
Tak mně se Ubuntu jako systém nikdy nezprotivilo, to ty věci okolo mi začaly vadit.
Psát nové články o Ubuntu ale můžu těžko, když ho sám nepoužívám -- takovouhle "obecnost" o Xubuntu si můžu dovolit díky rokům zkušeností, všeobecnému přehledu a nějaké té hodince s VirtualBoxem, ale cokoli víc do hloubky už jde holt mimo mě. To musí přijít jiní.
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Petr Tv. 20. 03. 2014, 10:23:49
Odpovědět  Odkaz 
Vážený DAVKOL byl by tak moc hodný a poslal mi nějaký virus funkční do mého Ubuntu 12.04LTS ?? Nějaký který by se mi tam sám nainstaloval, a aspoň trochu otravoval, tedy alespoň déle jak 5 vteřin ??

Poslední pokus měl nějaký ten "policejní virus se zemanem" když jsem hledal odkud to ti lidi chytají.
Dokonce se mi podařilo vidět tu stránku, že mi byl prohlížeč zablokován. Po jeho vypnutí = toho prohlížeče = už tam nebyl žádný problém. Systém od té doby běží bez jakéhokoliv problému dále.

U Windows už bych sahal po nějakých utilitách pro čištění a záchraně dat, či instalačním mediu...

Rozhodně je linux a OSX daleko ODOLNĚJŠÍ proti těmto parazitům a to především díky politice přístupu do systému a ochraně pomocí hesla tohoto systému.
Jedině BFU který instaluje cokoliv odkudkoliv a bezmyšlenkovitě dokáže ten linux (OSX) zavirovat si. Ale musí se fakt snažit.
Lukáš Jelínek Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 20. 03. 2014, 11:44:53
Odpovědět  Odkaz 
Ono klasickým virům už v podstatě dávno odzvonilo, drtivá většina dnešního malwaru nějak využívá především slabin uživatele, nikoli systému. Takže na systému a jeho bezpečnosti není až tolik závislá. Když si například uživatel zvykne všechno bezmyšlenkovitě "odklepávat", snadno odklepne i něco nekalého. Stejně tak se to týká slabých hesel (často uhodnutelných už na první pokus) atd.

Co se týká porovnání porovnání systémů, v izolované instalaci (tj. Windows bez domény AD) je na tom Linux jednoznačně lépe, protože na rozdíl od Windows uživatel pracuje vždycky s omezenými právy, kdežto u Windows se vytvoří účet s administrátorskými právy a uživatel pracuje standardně pod ním (nemusel by, ale znamenalo by to snažení navíc a stále ještě existuje software, který pod omezeným účtem nefunguje správně). I Windows lze dostat do podoby bezpečnostně srovnatelné s Linuxem, ale vyžaduje to úsilí a určité znalosti.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
vxmery 20. 03. 2014, 14:27:22
Odpovědět  Odkaz 
"I Windows lze dostat do podoby bezpečnostně srovnatelné s Linuxem, ale vyžaduje to úsilí a určité znalosti" - pravda, pravda (skúsenosť z bývalej firmy)len z týmto názorom neísť na príslušné fórum, lebo bude taká mínuska že až :))
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Petr Tv. 20. 03. 2014, 18:10:35
Odpovědět  Odkaz 
Ano souhlasím. Bohužel většina uživatelů Windows nemá ráda žádné omezení, a nějaké hlášky číst je pro ně velký problém.
Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
davkol 21. 03. 2014, 16:02:44
Odpovědět  Odkaz 
Takže...

1. Android "je" Linux. Malware pro Android je známá věc. Co z toho plyne? Autoři zacházejí s pojmem Linux ledabyle.
2. Shopping lens v Unity je např. podle RMS spyware, tedy škodlivý software. Můžeme se dohadovat o tom, jak to v tom Canonicalu zamýšleli, nicméně to v podobě "opt-out" bezpečnostní problém je, tak jako je problém používání různých proprietárních cloudů-čmoudů.
3. Exploity a škodlivý kód pochopitelně existují. Jako protipříklad k tvrzení z dotyčného webu stačí vybrat něco ze seznamu na wikipédii (článek Linux Malware).
4. Že není třeba se zabývat bezpečnostním softwarem? AppArmor nebo SELinux pak má být co?
Re: Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
tadeas 21. 03. 2014, 19:07:43
Odpovědět  Odkaz 
Kecy, kecy, kecy.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
SpookY 17. 03. 2014, 15:31:21
Odpovědět  Odkaz 
Chválím výběr Xubuntu... ostatní deriváty jsou kvůli nevalným grafickým prostředím jen těžko použitelné.
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Petr Tv. 20. 03. 2014, 18:12:35
Odpovědět  Odkaz 
Ano Xubuntu je dobrá volba, nicméně i čisté Ubuntu není k zahození. Otázka je opravdu pouze jaký je to HW.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
GeBu 17. 03. 2014, 15:49:58
Odpovědět  Odkaz 
Já taky chválím výběr Xubuntu, i když přímo s ním zkušenosti nemám, ale teď jsem na starší notebook nainstaloval Debina s Xfce a fakt to pěkně lítá.
Pro uživatelskou přívětivost (zkoušeli jsme s různými lidmi) bych doporučoval spíše KDE, ale to na starších PC nebude moc svižné.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
js 17. 03. 2014, 16:14:04
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že stejně tak dobře použitelné (nenáročné) by mělo být i Lubuntu (a je otázkou jestli v ovládání/vzhledu neblíží XP více) a krásně použitelný by mohl být i Linux Mint... jinak to, že na Linux neexistují viry a je zcela bezpečný si mohli autoři odpustit, je stejně bezpečný jako ostatní systémy a i viry na nej jsou... akorát ne v takové míře jako na Windows, neboť není v takové míře mezi uživateli na desktopu rozšířený... (ale kolik virů je teď třeba na Android, že? Zvlášť třeba v porovnání s viry na Windows Phone...), ale tak chápu, že ten web bude asi cílená (a dobře zaplacená) reklama... A je to pěkně zpracované a s většinou se souhlasit dá...
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
James Heather 17. 03. 2014, 17:26:54
Odpovědět  Odkaz 
Samozřejmě že nějaký ten škodlivý kód pro Linux existuje. Ale problém není ani tak v Linuxu jako v uživateli. Android je velmi bezpečný, jenže má tři hlavní problémy.
1. Google si nechá natahat do svého repositáře tolik bordelu a nekontroluje to, že to není možné. A pak až to zpětně maže. A to by stačilo jen mít trochu přísnější pravidla a hlavně to kontrolovat.
2. A to je větší průser je sám uživatel. Troufnu si říci že víc jak 90% škodlivého software si tam uživatel natahá sám z pochybných zdrojů a až mu jeho zařízení nahlásí k čemu ta aplikace má přístup a co všechno posílá tak to uživatel jen nevzrušeně odklepne. Jak je zvyklý z Woken klikat na Další-Další-Další. Když už si uživatel rootne telefon, aby mohl stahovat aplikace i z pochybných míst tak by měl umět i kontrolovat to co se v jeho zařízení děje.
3. A když už jsem zkritizovat Google a uživatele tak třetí problém je výrobce který neposkytuje aktualizace, nebo je poskytuje pozdě v tom lepším případě. Člověk si pořídí telefon a po půl roku už nemá aktualizace a výrobce na něj kašle, protože on už prodal. A to je problém (jediný slušný mobil (řada) který má jakousi lepší podporu je pouze Nexus.) A pak je tu zas lamka uživatel kterému je to jedno a používá neaktualizovaný systém.

Takže si nemyslím, že by byl problémem Androidu jeho rozšířenost. To dřív uznám, že je to bastl postavený na děravé Javě.
Lukáš Jelínek Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 17. 03. 2014, 18:14:57
Odpovědět  Odkaz 
Výrobci jsou v mnohém horší než Google. Cpou do telefonů hromady bloatwaru, neaktualizují ho a ještě v něm používají nebezpečné praktiky. Tak například Samsung v rámci aplikace Social Hub posílá všechno nešifrovaně. A uživatelé jsou samozřejmě také problematický článek, protože je dost takových, co například bez obav odklepnou ohromnou škálu práv (přístup ke kontaktům, přístup k foťáku, komunikace po síti, přístup k souborům...) aplikaci, která má třeba jen vydávat štěkot různých psů.
Petr Valach Re: Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Petr Valach 17. 03. 2014, 18:42:42
Odpovědět  Odkaz 
Poslední věta mě totálně rozsekla :D :D
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 17. 03. 2014, 19:56:50
Odpovědět  Odkaz 
Pes Štěká zvuk otřesů :-D

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hardcoreapps.ladridoshaker
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
albi 17. 03. 2014, 20:35:48
Odpovědět  Odkaz 
Dobrá práce, kluci. :)
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
vxmery 18. 03. 2014, 09:54:29
Odpovědět  Odkaz 
Ako čerstvý používateľ Xubuntu odídený z XP samozrejme palec hore, jednoducho a zrozumiteľne napísaný článok.
Samozrejme, že si bude každý chváliť svoje distro ale ako prechod z XP je Xubuntu super voľba. V ďalšom kroku možno Zorin-OS, ten je tiež pomerne často doporučovaný pre ex-widlákov.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Liuban 18. 03. 2014, 16:07:10
Odpovědět  Odkaz 
Jak je s náročností Xubuntu na hardware (konkrétně RAM)?
Na www.xubuntu.cz je uvedeno min, 512 MB na www.legalnilinux.cz 256 MB.
Na starý notebook jsem dal LinuxMint 13 Xfce (min. 384).
Lukáš Jelínek Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 18. 03. 2014, 16:31:19
Odpovědět  Odkaz 
Ono to s menší pamětí poběží taky (třeba se 128 MB), ale je otázka, jak svižně. Prostředí Xfce si moc paměti nevezme, ale pokud se tam spustí nějaká žravější aplikace (stačí i Firefox s více otevřenými taby najednou), už to půjde zatraceně poznat.
Vojtěch Trefný Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Vojtěch Trefný 18. 03. 2014, 16:46:20
Odpovědět  Odkaz 
Ty minima se blbě určují vždy. Instalace z Desktop CD (tedy Live) potřebuje minimálně 256 MB, Alternate CD (textový instalátor) údajně stačí 64 MB, ale skutečně si neumím představit, jak by se na takovou paměť Xubuntu tvářilo.
S 256 MB RAM Xubuntu spustit jde, Firefox taky, ale to je tak všechno, těch 512 MB je takové slušné optimum, s tím už na takovou tu domácí práci nebude mít žádné omezení.

Jinak oficiální čísla: http://xubuntu.org/getxubuntu/
Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
vxmery 18. 03. 2014, 19:25:06
Odpovědět  Odkaz 
1. použil som príkaz free -m (Xubuntu + Mozilla s troma záložkami)
total used free shared buffers cached
Mem: 5789 904 4885 0 66 367
-/+ buffers/cache: 470 5319
Swap: 3813 0 3813

2. Xubuntu (iba)
total used free shared buffers cached
Mem: 5789 686 5103 0 67 370
-/+ buffers/cache: 248 5540
Swap: 3813 0 3813

3. Xubuntu + Mozilla s troma záložkami + Open Office Writer
total used free shared buffers cached
Mem: 5789 1170 4618 0 68 517
-/+ buffers/cache: 584 5205
Swap: 3813 0 3813

Snáď to dá nejakú predstavu
Vojtěch Trefný Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Vojtěch Trefný 18. 03. 2014, 20:28:23
Odpovědět  Odkaz 
Tak ono čím víc je paměti, tím víc si ji systém sežere (a ne, to nemyslím cache). Když to jinak nejde, i 248 MB musí stačit (osm sežere grafika). Důkaz místo slibů:

http://ubuntuone.com/2DTQ45hQDIPuzSIGAcsykf
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 18. 03. 2014, 20:44:15
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak. Jádro si "nasyslí" paměť podle toho, kolik jí je celkem k dispozici (ještě záleží na tom, jak je zkompilováno, ale bavíme se o standardních distribučních jádrech). Je to kvůli výkonu, hledání volné paměti pro jádro dost zdržuje. Ale jádro rozhodně není tím hlavním žroutem, tím jsou aplikace.
Lukáš Jelínek Re: Re: Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 18. 03. 2014, 20:35:23
Odpovědět  Odkaz 
Tohle bohužel nemá moc velkou vypovídací schopnost. Neříká to nic o tom, jak se ta paměť doopravdy používá. Například Java si alokuje ohromná kvanta paměti, ale ve skutečnosti pak pracuje jen s poměrně malou částí. Podobně třeba v OO při práci s velkými dokumenty. Takže při malé fyzické paměti to může odswapovat docela hodně stránek, aniž by se to nějak projevilo na rychlosti. V různé míře se to týká všech programů.

Reálnou vypovídací hodnotu má hlavně údaj o načítání ze swapu (pswpin). Jakmile v čase rychle narůstá, znamená to, že je potřeba načítat hodně odložených stránek. Tedy paměť zjevně nestačí (i již odswapovaná stránka může být ještě v paměti, pak ji není potřeba načítat - to ale právě není tento případ). To se ale samozřejmě pozná i subjektivně.
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
vxmery 18. 03. 2014, 21:22:14
Odpovědět  Odkaz 
Takže ještě jednúc, Xubuntu (13.10), Mozilla (2 založky), Terminal okno, VLC, OO Writer
Prikaz cat /proc/meminfo

MemTotal: 5928812 kB
MemFree: 4814704 kB
Buffers: 41784 kB
Cached: 551616 kB
SwapCached: 0 kB
Active: 513388 kB
Inactive: 471456 kB
Active(anon): 392624 kB
Inactive(anon): 55620 kB
Active(file): 120764 kB
Inactive(file): 415836 kB
Unevictable: 32 kB
Mlocked: 32 kB
SwapTotal: 3905532 kB
SwapFree: 3905532 kB
Dirty: 360 kB
Writeback: 0 kB
AnonPages: 391576 kB
Mapped: 176036 kB
Shmem: 56804 kB
Slab: 46728 kB
SReclaimable: 25092 kB
SUnreclaim: 21636 kB
KernelStack: 2328 kB
PageTables: 18472 kB
NFS_Unstable: 0 kB
Bounce: 0 kB
WritebackTmp: 0 kB
CommitLimit: 6869936 kB
Committed_AS: 1758500 kB
VmallocTotal: 34359738367 kB
VmallocUsed: 356064 kB
VmallocChunk: 34359377884 kB
HardwareCorrupted: 0 kB
AnonHugePages: 0 kB
HugePages_Total: 0
HugePages_Free: 0
HugePages_Rsvd: 0
HugePages_Surp: 0
Hugepagesize: 2048 kB
Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Petr 18. 03. 2014, 21:30:02
Odpovědět  Odkaz 
Před několika lety jsem vyměnil Win XP na 9" netbooku nejdříve za Xfce na Mandrivě a asi po roce za Xubuntu. Nikdy jsem toho nelitoval.
Lukáš Jelínek Legální Linux, aneb přejděte z Windows XP na Xubuntu
Lukáš Jelínek 21. 03. 2014, 13:34:01
Odpovědět  Odkaz 
Zhruba před hodinou na Radiu Beat hovořili o konci Windows XP a o možnosti přejít na Linux. Pro další informace odkazovali právě na web Legální Linux ;-)
Extra PC - články a DVD Lubuntu/Xubuntu/Mint
vxmery 24. 06. 2014, 14:06:44
Odpovědět  Odkaz 
Tentokrát články v časopise Extra PC "Zapomeňte na iXPéčka" a "Linuxové distribuce" dá sa aj naklikať na www.epublishing.cz/extra-pc-62014
Naviac je pribalené DVD s Lubuntu, Xubuntu a Mintom