přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7

Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Vlado 28. 01. 2020, 08:12:48
Odpovědět  Odkaz 
Fakt ma neprestane udivovat ta naivita ze by moho niekde v nejakej fantazii existovat clovek, co prejde z windows 7 na linux aj ked je tu zdarma alternativa prechodu zo 7 na 10. Vzdy to tak bolo. Uz ked sa prechadzalo z xp na 7... to je fakt ako mokry sen prepnuteho linuxaka ze by niekto realne a dlhodobo presiel na linux.
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Livan 28. 01. 2020, 09:26:26
Odpovědět  Odkaz 
Máš pravdu v tom, že sa nedá očakávať nejaký masívny prechod. To však nie je dané ničím iným, než tým, že 90% ľudí netuší, že nejaký Linux existuje. Prejde iba ten, čo s tým má reálnu skúsenosť a vie si výhody a nevýhody Linuxu/Windows porovnať. Aj keď netvrdím, že windows je fuj, pretože ho v práci aj doma na jednom počítači používam, doma mám prevažne Linux (na dvoch notebookoch z troch). Windows si udržiavam iba kvôli určitým programom, ktoré zriedka používam. 95% času zapínam iba linuxové notebooky.
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
daks 28. 01. 2020, 09:37:12
Odpovědět  Odkaz 
Tak já jsem na domácím PC vyměnil Win za Linux a už pěknejch pár let funguju úplně v pohodě, rozhodně bych nepřešel na desítky i kdyby byly zadarmo, v práci je používám, ale kdybych si mohl vybrat, použiju Linux.
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
paolo 28. 01. 2020, 11:16:21
Odpovědět  Odkaz 
Milý Vlado, já jsem příklad toho, kdo přešel na Linux a není to naivita, ale realita. Měl jsem počítač s W7 a využil hned na počátku možnosti bezplatně přejít na W10 a musím říci, že zpočátku jsem byl s W10 docela spokojen. Pak přišla první velká podzimní aktualizace (už nevím, v kterém roce to bylo) a já jsem si prožil skutečné martirium - když jsem to nejméně očekával, začal počítač stahovat a pak instalovat tuto aktualizaci. Když to došlo do nějakého stadia, počítač zamrzl a pak se začal vracet do původního stavu - než se to obnovilo, trvalo to 3 hodiny. Po osmi!!! pokusech a vždy ztrátě cca 3 hodiny jsem se naštval, nainstaloval Linux a od té doby mám pokoj. S Linuxem jsem spokojen a W10 - děkuji, nechci.
Re: Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
David 28. 01. 2020, 21:16:16
Odpovědět  Odkaz 
Ahoj, to moc dobře znám. Po několikatém obnovení systému jsem nastavil, že internetové připojení je účtované podle objemu dat, čímž skončila automatická aktualizace, zničení rozdělané neuložené práce, rozhození sdílených síťových složek a jejich oprávnění a šetřím nervy
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Jana 28. 01. 2020, 11:19:53
Odpovědět  Odkaz 
1) Nemyslím si, že by ještě dnes bylo možné ZDARMA přejít z 7 na 10. Mám za to, že to byla časově omezená nabídka, která již celkem dávno skončila...?
2) Mám na hlavním ntb W 7 a přejít na W 10 mě nikdo nedonutí ani kdyby byly zadarmo. Bohatě mi to stačí v pracovním počítači (není můj) a mám toho dost.
3) Prozatím jedu ještě stále na W 7 + placený ESET, ale výhledově zvažuji přehodit hlavní ntb na druhý co mám v záloze, kde mám ještě W 8.1. s tím, že tam ESET přesunu.
4) S Linuxem jsem si již docela i pohrála před pár měsíci (docela se mi líbí Linux Mint), a určitě ho vidím jako velmi dobrou alternativu se spoustou výhod proti oknům. Až budu mít více času, prokoušu se tím ještě důkladněji - v tuhle chvíli bohužel používám pár programů, ke kterým není u Linuxu alternativa (včetně účetního softu a Nokia Suite) a bohužel nějak nezafungoval ani Wine :-( Ale i tak bych to do budoucna ráda nějak skloubila ;-) Až bude mít namále i ten W 8.1. Přejít na Linux a na oknech pracovat jen v tom, co v Linuxu nefunguje - a bez internetu.
Re: Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Tomáš 28. 01. 2020, 19:53:10
Odpovědět  Odkaz 
Účetní program můžeš vyzkoušet Abra Flexibee. Funguje lokálně i síťově, je možnost i Cloudu.
Ivan Kmeťo Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Ivan Kmeťo 28. 01. 2020, 11:42:18
Odpovědět  Odkaz 
Z môjho uhla pohľadu celkom vítam rôzne snahy distribúcií o využitie tejto situácie s Win7 a prezentovanie Linuxu ako alternatívy obecne, ale nie nutne konkrétnej distribúcie. Väčšina z nás pozná distrohopping a nakoniec ostaneme s distribúciou, ktorá nám jednoducho vyhovuje a spĺňa naše požiadavky. Veľký argument vidím napríklad v prípade starých laptopov, ktoré mali predinštalovaný Windows 7. Samozrejme, že závisí v prvom rade od potrieb užívateľa, ale Linux by mohol byť aj v týchto prípadoch úplne dostačujúcou, ak nie lepšou alternatívou. Ak takéto snahy dovedú nejakého užívateľa aspoň ku vyskúšaniu si Linuxu, tak si myslím, že to stojí za tú snahu. V neposlednom rade je tu argument slobody výberu, slobody softvéru, ochrana súkromia, atp. Už len tá možnosť slobody výberu operačného systému sama o sebe je podľa mňa veľmi dôležitá, o ďalších menovaných bodoch ani netreba viac hovoriť. V prípade, že niekomu viac vyhovuje prechod na Win10 z rôznych dôvodov, tak v tom problém nevidím, ale aspoň prezentácia Linuxu ako možnej alternatívy je na mieste.
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Vf 29. 01. 2020, 09:42:24
Odpovědět  Odkaz 
Upgrade zdarma z Win7/8 na Win10 skoncil V cervnu 2016.
Sice je upgrade porad funkcni, i lze aktivovat s cislem z win7, ale podle MS je toto legalni uz jen kdyz mate zakoupenou licenci na Win10.
MS to ale nijak neresi, otazka je jak se bude dokazovat datum prvniho upgrade pri pripadne kontrole.

Co se tyka zmeny na Linux. Manzelce jsem nainstaloval Linux Mint na jeden slabsi, ale novy, notebook a nemuze si vynachvalit zmenu v rychlosti. Pouzivala vicemene jen Firefox a LibreOffice, tak oproti Win neciti ani moc zmenu v ovladani.
Petr Valach Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Petr Valach 1. 02. 2020, 11:33:49
Odpovědět  Odkaz 
Před řadou let jsem přešel z Windows 7 na Linux. Nejdřív dualboot, pak virtualbox, dneska nemám ani to. Jen čistě Tux :).
Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
fela 28. 01. 2020, 08:30:05
Odpovědět  Odkaz 
Nie je potrebné, aby užívatelia Win7 prechádzali na GNU/Linux. Načo aj?
GNU/Linux nie je len operačný systém, je to aj spôsob života. Je to cesta, ako sa neustále vzdelávať, ale tiež sa hrať, hľadať spôsoby a najmä je to spôsob, ako si v dnešnom svete uchrániť svoje súkromie.
Netvrdím, že by to malo byť len pre vyvolených, ale myslím si, že je dôležité spoznať filozofiu, KISS princíp *NIXového sveta a aj históriu. Vtedy to má tu pravú hodnotu.
Používať GNU/Linux ako spúšťač pre nejaký prehliadač webu je mrhaním jeho potenciálu.
Re: Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Diosko 28. 01. 2020, 14:58:12
Odpovědět  Odkaz 
"Používať GNU/Linux ako spúšťač pre nejaký prehliadač webu je mrhaním jeho potenciálu" to iste plati aj pre OS "Okna". Ale ked by som mal mat nejaky OS len ako spustac pre prehliadac, tak Linux/xBSD je urcite lepsia alternativa ako "Okna".
Linux Lite 4.8 víta užívateľov Windowsu 7
Jana 28. 01. 2020, 17:19:42
Odpovědět  Odkaz 
Ještě doplním, že opravdu vůbec nevidím důvod v tom nenabízet Linux jako alternativu. Má spoustu výhod a lidi o něm běžně moc neví. Ale ono stačí, že člověk objeví LibreOffice namísto MS Office, nebo Mozillu Thunderbird namísto MS Outlook, Gimp namísto Adobe photoshop, a když zjistí, že je spousta alternativ "zdarma", a rád jich využije, proč by nevyužil i Linuxu, když si dá trošku práce si o něm něco zjistit ;-) Tímto se zde loučím. Mějte se fajn.