přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč

Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
daks 20. 11. 2012, 09:05:35
Odpovědět  Odkaz 
Výchozí vzhled MDM je pro mě fakt nestravitelnej, zkoušel jsem použít jiný témata vzhledu, ale není nic, co by bylo fungovalo jako dřív používanej, tuším že GDM - zobrazí se mi přihlašovací okno s "předvoleným" uživatelem, stisknu Enter, zapíšu heslo stisknu Enter. Prostě tohle:
http://2.bp.blogspot.com/-RJFxkMBtmJo/Tsx4JTOfXaI/AAAAAAAAAvw/mYxKuoRcdFU/s1600/11-Login.png
Jinak mi zatím mimo prostředí Cinnamonu nefungují témata u GTK3 aplikací, resp. jen u některých, např. GEdit se zobrazí správně, ale Nemo použije nějaký škaredý výchozí téma. Doufám, že v ostré verzi už to bude fungovat...
Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Marv-CZ 20. 11. 2012, 09:28:19
Odpovědět  Odkaz 
Ten seznam předvolených uživatelů je hezký na domácí počítač, ale nepoužitelný do firemní sítě s hodně uživateli. Stejně jako celé GDM.
Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
daks 20. 11. 2012, 09:48:19
Odpovědět  Odkaz 
Muže být, ale pokud jde jen o zapsání jména uživatele, pak je to složitější o výběr položky "Other..."
Re: Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Marv-CZ 20. 11. 2012, 18:45:44
Odpovědět  Odkaz 
Z Windows lidé byli zvyklí, že mají předepsané naposledy použité jméno a pod něj jen dopíší heslo. V GDM se muselo jméno psát stále znovu a heslo až na další obrazovce. Ale to stejně nebyly jediné problémy GDM, pro přihlašování v trochu větší síti naprosto nepoužitelné. A vůbec jsem měl problém najít něco aspoň trochu použitelného. Z jiného soudku při přihlašování byla např. katastrofální obsluha klávesy Num Lock. Ale od doby, kdy jsem to řešil se objevily nové projekty, tak snad je to už lepší.
Václav Müller 20. 11. 2012, 09:44:45
Odpovědět  Odkaz 
Linux Mint je sice pěknej ale už od verze 12 má obrovské problémy s připojením přes naší školní wifi nebo mobilní modem. A to i po doinstalaci puvodních ovladačů. Klasicke wifi bez zabespečení nebo normalní zabezpečení neni problem ale jakmile je to složitější nebo ten telefoní modem tak se dokaže připojit maximalně na místní síť a i tam ma problemy třeba s novelem. Bohužel v Mintu 14 tato chyba je nadále.
ivku 20. 11. 2012, 14:31:51
Odpovědět  Odkaz 
na väčšine zrkadiel je už finálna verzia (z 18.11.2012)

http://www.linuxmint.com/mirrors.php
rodney 20. 11. 2012, 16:33:48
Odpovědět  Odkaz 
Mě se v podstatě líbí všechna prostředí, ale po tom co jsem zjistil, že alespoňna mém počítači běhá nejrychleji správce oken Kwin a v KDE přestala padat Plasma a všechno funguje parádně, tak nechápu, proč tvůrci distribucí místo vytváření nových prostředí radějí nevyužijí KDE? Neberte to jako výtku, vůbec tomu nerozumím, ale příjde mi pro distributora jednodušší nakonfiguravt KDE podle vlastní filozofie, tedy i skrýt třeba některé možnosti nastavení aby nemátly uživatele.
radovan.kopca 20. 11. 2012, 17:22:35
Odpovědět  Odkaz 
Mne zase KDE ide hrozne, kwin detto , mám problémy so stabilitou, bugmi, a aj výkonom, a navyše sa mi to prostredie ani moc nepáči, ja o KDE silný záujem nevidím, a čo poznám par ľudí okolo seba tak tiež na KDE nadávajú, na podobné veci ako aj ja. A čo tým chcem povedať, nie rozpútať flame čo je lepšie, ale pozri sa ako o KDE píšeš a ty a ako ja. Je to dosť individuálne, a podľa mňa neni prostredie, ktoré by vyhovovalo čo už len väčšine uživateľov, preto má aj mint viac verzií, okrem iného aj KDE. To je univerzálne riešenie, nechať voľbu na uživateľovi. To, že si oni dajú ako hlavné prostredie to čo chcú (škoricu), je predsa ich vec, môžu mať na to rôzne dôvody, ale dokým ponúkajú, aj alternatívne možnosti, ktoré sú použiteľné , tak ja nevidím problém.
Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
rodney 21. 11. 2012, 00:43:53
Odpovědět  Odkaz 
To je zajímavé, děkuji za reakci. Asi mám štěsít na konfiguraci (nebo spíe konstalaci :D ) hardwaru. Mě právě kwin fachá snad ze všech okeních správců nejplynuleji a nejrychleji. Když jsem zkoušl KDE před třemi lety, tak to byla tragédia - každých pět minut pád plasmy a to jsem na tom ani nic nedělal. Ale teď se mi zdálo, že všechno funguje v pohodě. Pravda - chvíli trvalo, než jsem zjistil, jak si to nastavit podle svých potřeb (kdych zrovna neměl čas, nechtělo by se mi do toho). Ale pak jsem zjistil, že můžu KDE nakofigurovat tak, že se chová stejně jako Unity, nebo ty Minťácké prostředí (gnome shell ještě teda ne :D ) A tak mě napadla ta předchozí úvaha. Jinak mi ale připadá, že jsem snad jedinej, komu se v podstatě libí všechna prostředí a je mi příjemný pracovat skoro ve všem. (Když mám dost ploch - pracuju asi s milonama otevřenejma oknama :D)
Re: Re: Re: Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Radovan Kopča 21. 11. 2012, 11:36:07
Odpovědět  Odkaz 
Ja mám najradšej mutter window manager. A KDE som skúšal, aj posledné verzie, proste mi to nejde ako má, ale zase na druhej strane to bude isto aj záležitosť HW, pretože mojemu bratovy na jeho integrovanej intel grafike šlo lepšie, ako na mojej nabúchanej nvidii, takže dačo na tom bude, najskor drivre.
teddy 21. 11. 2012, 14:21:27
Odpovědět  Odkaz 
RC jsem vyzkoušel a kromě toho, že to bylo celkem pomalé, tak nefungovala většin appletů ze stránek Cinnamonu. MATE má na forech ještě horší pověst kvůli stabilitě. Nevím, nevím, ale nějak se mi to nezdá, asi jsem staromilec, ale v čem jsou nový prostředí lepší? Chápu, že Cinnamon je jen reakce na GNOME Shell, ale to jediný, co je tu pro uživatele navíc, je aktivní roh, který se v compizu dal nastavit taky. Všechno ostatní je krok zpět - stabilita, rychlost, funkce. Mintí menu jde taky pěkně z kopce, mi přijde.
Lukáš 21. 11. 2012, 21:59:16
Odpovědět  Odkaz 
Tak, tak...to máte naprostou pravdu. Mě osobně se nejlépe pracovalo ve starém dobrém gnome. Od té doby co přišlo "revoluční" gnome 3, tak se potácím od jednoho k druhému a nemůžu se nikde spokojeně usadit. KDE mi nijak stabilně nejde a to co jsme zvyklej z gnome,že prostě funguje tak se musí zdlouhavě nastavovat. Ještě když člověk ani neví kde to pořádně hledat. Musím ale říct,že u cinnamon jsem se usadil a je ze všechn prostředí co jsou dnes k dispozici nejblíže. Používá nástroje na tkerý jsme zvyklý z gnome a zároveň se nemusím bát žádného podobného super vymakanýho balíčko jako je třeba gnome 3.6. Je pravda,že třeba na tom odvést jěště nějakou práci,ale za tu krátkou dobu co to tu je, tak to funguje celkem spolehlivě. A aplety mi zatím fungovali všechny. Je sice fakt,že jejich instalace je trochu složitější,ale jen u nějakých a i tak je na webu vše dobře popsáno. Linuc mint je i velice dobrá alternativa k ubuntu, jelikož to není takový reklamní plakát a zároveň má jeho kvality.
karci 22. 11. 2012, 14:25:42
Odpovědět  Odkaz 
Vyskusal som to vcera (Cinnamon, 64bit) a mam z toho pozitivny dojem. Konecne prve GTK prostredie, ktore je pouzitelne a pekne vyzera. Unity/Gnome shell nema zmysel komentovat, a stare Gnome mi proste pripada skarede a neergonomicke.

Aj tak ostavam defaultne pri KDE, ktore je aspon na mojom HW uz davnejsie vynikajuco pouzitelne. Mint+Cinnamon ale necham ako alternativny system a davam tomu buducnost.
La.Co 25. 11. 2012, 23:59:44
Odpovědět  Odkaz 
KDE už nepoužívam, rôzne bugy, crash Plasma, množstvo zbytočných procesov, ktoré zaberajú pamäť...
Zostal som u UBuntu 12.10, ale Unity ma tiež nenadchlo, preto prišlo na inštaláciu Cinnamon do Ubuntu.
Táto kombinácia, je pre mňa super, maximálna spokojnosť - Cinnamon no, "Nemá to chybu", dúfam,že vývojári škoricu posunú poriadne ďaleko.
Sharpus 27. 11. 2012, 14:32:46
Odpovědět  Odkaz 
Od doby kdy "zmizelo" gnome 2 jsem taky zkousel ruzne distribuce a je fakt, ze skorice me prisla asi nejlepsi nastupce (hlavne me ke zmene donutilo Unity v Ubuntu :-) - proste me nesedlo). Zatim ale stale zustavam u xfce, prijde me hodne podobne Gnome 2 a asi i stabilni - pouzivam od zacatku Unity. Ja jsem rad, ze je tech prostredi vice, clovek si alespon muze v klidu vybrat co mu nejvice sedi a vyhovuje. Myslim, ze po nejakem tom vyvoji na Cinnamonu to bude pro me opet na zvazeni zda neprejit z xfce :-).
Lukáš 1. 12. 2012, 13:26:01
Odpovědět  Odkaz 
Jsem na tom úplně stejně. Taky od té doby co přišlo Unity a Gnome 3, tak jsem přelézal od jedné distribuce k druhé. Mint a cinnamon jsou dobře použitelní,ale pořád mají ještě určité mouchy. Já jsem teď přešel k OpenSUSE s KDE. Toto prostředí mi teda nikdy nijak zvlášť nesedlo, ale po těch toulkách po distribucích je to pro mě zatím nejlepší alternativa u , které už snad zůstanu a vyčkám až cinnamon dospěje a bude plnohodnotné prac. prostředí. Což si myslím,že by nemuselo trvat dlouho při tom raketovém vývoji, které prodělalo od svého vzniku. Bylo by dobré kdyby se mint i cinnamon co nejvíc osamostatnili a nebyli tolik závislí na gnome a ubuntu. Myslím,že docela dobrá cesta by k tomu mohla vést i přes mutaci mintu stavějící na debianu a nebo by možná stačilo vychytat povýšení na nové verze systému. Kdo ví jak to vyřeší,ale myslím si,že by to hodně pomohlo. Každopádně se mi líbí,že jako jedna z mála distribucí naslouchá lidem co chtějí a nezkoušejí uvést v praxi výtvory vlastní zběsilé fantasie. Tak do toho a jen tak dál hoši:-)
Petr Valach Linux Mint 14 Nadia: Silný hráč
Petr Valach 30. 12. 2012, 12:44:02
Odpovědět  Odkaz 
Jak jsem tak pročítal článek, tak největší zájem u mě vzbudilo Nemo. To vypadá konečně jako použitelný souborový správce, i když Dolphin asi netrumfne. Každopádně jsem rád, že aspoň stávající verze Ubuntu zůstala u staršího vydání Nautila.

Já sice mám Mint v KDE jako virtuál, ale moc jsem ho zatím nezkoušel... nemyslím, že by byl nějak v něčem výrazně lepší nebo horší, ale jen jsem to naťuknul.
Petr Ježek 12. 01. 2013, 21:47:51
Odpovědět  Odkaz 
A v případě použití LMDE (Linux Mint Debial Edition) získáte rollon (průběžně aktualizovanou) verzi v základu s XFCE nebo Cinnamon/Mate, fakticky ale s možností pracovat s jakýmkoli desktopovým prostředím (třeba Enlightemnetem17) či okenními manažery. Kombinací je pak mnohem více k nalezení té pravé.
Cyril Bartók 14. 01. 2013, 12:01:41
Odpovědět  Odkaz 
Chcem len podotknúť, že v recenzii uvádzate, že MATE je vhodné pre staršie počítače, ale nie je to celkom tak. Totiž Mint od verzie 14 vyžaduje od procesora inštrukcie PAE. Na procesory Non PAE možno použiť len Mint do verzie 13LTS. Staršie počítače napr. notebooky mali procesory prevažne Pentium a Celeron bez podpory PAE. Toto je síce len maličkosť, ale u mňa to znamenalo zbytočné sťahovanie 900M súboru a jedno pokazené DVD.