přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“

Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Černohorský 26. 06. 2015, 13:51:25
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,

nejsem si až tak jistý, v čem konkrétně se liší Vámi vydaný článek s tím co vyšlo u Pirátů v TZ(ta není tak obsáhlá, leč to už se u TZ stává), případně na oficiálních stranických listech (kde už je to délkou a podrobnostmi vysvětlování mnohem lepší). Mě to totiž přijde podobné tomu co jste napsal.

Lukáš Černohorský
Lukáš Jelínek Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Jelínek 26. 06. 2015, 14:25:06
Odpovědět  Odkaz 
Článek jsem napsal v reakci na diskusi, která se okolo záležitosti rozvinula právě i díky tomu, že se tomu Piráti (ale zdaleka nejen oni) věnovali. Reagoval jsem především na to, jak pan poslanec Svoboda na různých místech (jeho tisková zpráva, facebookový profil apod.) argumentoval. Možná bych ještě řekl, že příliš neargumentoval, spíše se to jen snažil batatelizovat, vyjádření vypadala zhruba ve stylu "prostě to bude takhle" nebo "o tom se povede diskuse", případně "Nevěřte všemu, co si přečtete na českém internetu. Nikdo amatérské (nevýdělečné) fotografy žalovat nebude." Žádné zasazení do kontextu, nic.

Že se můj výklad navržené právní úpravy v kontextu dalších věcí do značné míry shoduje s výkladem ČPS, není vůbec překvapivé. Je to dáno tím, že jak lidé z ČPS, tak já se v daném prostředí (svobodné licence, on-line služby atd.) dlouhodobě a denně pohybujeme. Článek jsem napsal v úterý, v rámci jeho tvorby jsem samozřejmě četl jak tiskovou zprávu ČPS, tak nespočet dalších materiálů, na řadu z nichž přímo z článku odkazuji nebo z nich i cituji.

Článek na Pirátských listech byl vydán až ve středu, kdy můj článek už kompletně existoval a čekal "ve frontě" na vydání. Je obsahově do značné míry odlišný od toho mého, detailně se věnuje sociálním sítím (já jsem uvedl jen příklad s Facebookem), naopak se vůbec nezabývá aktuálním právním stavem v ČR.
Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
mgr.pavel 27. 06. 2015, 10:56:44
Odpovědět  Odkaz 
Dobrý den,
díky za informaci. Jen drobná (možná trochu rejpavá) poznámka: politická strana Piráti nemá zkratku ČPS a tato písmenka nemají s onou stranou nic společného (kromě historie, kdy se strana kdysi dávno jemnovala Česká pirátská strana). Oficiální název strany je Piráti, zkratka Piráti.

(podobně chybně označuje tuto stranu řada lidí/firem/organizací, např. z osobní zkušenosti SANEP)
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Jelínek 27. 06. 2015, 12:02:46
Odpovědět  Odkaz 
Oficiální název, uvedený v Seznamu politických stran a hnutí, je stále "Česká pirátská strana". Proto nepovažuji použití zkratky ČPS za chybu. Označení "Piráti" sice strana preferuje a aktivně používá, i přes velké písmeno ho však považuji za náchylné ke zmatení, protože si ho lidé mohou plést s obecným pojmem "piráti" (s malým písmenem). Z tohoto důvodu jsem raději použil zkratku ČPS (byť jsem na začátku napsal i "Piráti", občas to tak prostě bývá). Pokud jsem se tím někoho dotkl, omlouvám se, nebylo to ve zlém úmyslu.
Re: Re: Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Findeis 1. 07. 2015, 12:20:05
Odpovědět  Odkaz 
Jde o chybu. Zkratka politické strany je jen jedna a ČPS nepoužíváme už víc jak 4 roky.
https://cs.wikipedia.org/wiki/%C4%8CPS

Relevantní je to co je ve stanovách. http://www.pirati.cz/rules/st
Čl. 1 Úvodní ustanovení
(1) Název politické strany je Česká pirátská strana.
(2) Zkratka je Piráti.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Jelínek 1. 07. 2015, 21:36:22
Odpovědět  Odkaz 
Z hlediska jazykového (zkratkotvorného) jsou stanovy irelevantní, ty mají dopady pouze právní. Takže proto to v běžné řeči (mimo oficiální dokumenty; tady jsem to použil v diskusním příspěvku) chyba není. Ale dobře, zkratku ČPS už používat nebudu, zjevně s ní píchám do vosího hnízda ;-)
Lukáš Černohorský 26. 06. 2015, 15:16:26
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za odpověď.
Zbyněk Buřival 26. 06. 2015, 15:44:57
Odpovědět  Odkaz 
Sociální sítě s výjimkou 500px a Imgur mají jednoznačně komerční licence. A ano, v ČR jsou do posledního písmene nezákonné, protože vysloveně odporují autorskému zákonu, to ovšem papaláše v EU absolutně nezajímá. Stejně tak je nezajímá, že se na tyto sítě masivně nahrává kradený obsah v objemu mnohonásobně převyšujícím celý segment komerčních fotobank. Sociální sítě následně veškerou vinu svalí na uživatele, ovšem druhým dechem je vyzývají ke "sdílení" - tedy krádeži čehokoliv co kde po internetu najdou.

Komerční užití je i nahrání na vlastní web - vaším ziskem je traffic, popularita, zlepšení značky atd. Na většině webů je navíc přítomná reklama - jejda, komerční užití! K výše uvedenému existují i soudní precedensy nejen v ČR, takže tento nápad se zákazem svobody panoramatu pro "komerční" užití je ve skutečnost extrémně nebezpečný.

Asi by to chtělo přistoupit k autorskému právu trochu jinak. Tyto represe jsou zcela nevymahatelné, protože už dnes se masivně krade obsah v řádu biliónů fotek denně a vymáhání škod je prakticky nemožné.
Lukáš Jelínek Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Jelínek 26. 06. 2015, 16:32:27
Odpovědět  Odkaz 
„A ano, v ČR jsou do posledního písmene nezákonné, protože vysloveně odporují autorskému zákonu, to ovšem papaláše v EU absolutně nezajímá.“

Tohle čtu často (obvykle od laiků, nikoli právníků), zatím jsem ale neviděl žádné zdůvodnění, v čem přesně autorskému zákonu odporují. Něco jiného by český autorský zákon do roku 2006 a něco jiného je ten dnešní, resp. nový občanský zákoník (protože se část AZ přesunula do něj) a navazující ustanovení AZ. Do roku 2006 byly v rozporu s AZ i všechny svobodné licence, takže veškeré užívání FOSS bylo do té doby v podstatě neoprávněné. I dnes je v legislativě (NOZ; připomínkoval jsem to, leč neúspěšně) jedna nepříjemná "mina" v podobě práva autora na přiměřenou dodatečnou odměnu, které staví uživatele svobodných děl do právní nejistoty, neboť pokud na nich budou hodně vydělávat, navzdory vůli autora vyjádřenou prostřednictvím licenci si například dědic (nebo i sám autor, pokud změní své přesvědčení) může tuto odměnu nárokovat.

Souhlasím s tím, že by to chtělo autorské právo (resp. obecně celou oblast duševního vlastnictví, tedy i příbuzná práva, patentové právo atd.) zásadním způsobem reformovat, protože stávající stav je dlouhodobě neudržitelný. Jenže ono k reformám dochází - ale bohužel ne zrovna vhodným směrem. Posiluje se role kolektivní správy, prodlužuje lhůta ochrany nebo se vytvářejí nové konstrukce, které ochranu rozšiřují (naposledy třeba "spojená díla"). Takže to jde spíše proti technologickému vývoji než s ním.
Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Antonín Houska 27. 06. 2015, 14:15:13
Odpovědět  Odkaz 
Můžet prosím vysvětlit následující tvrzení, popř. sem přidat odkaz na nějaký článek na toto téma?

"Do roku 2006 byly v rozporu s AZ i všechny svobodné licence..."
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Otázky a odpovědi: „zrušení svobody panoramatu“
Lukáš Jelínek 27. 06. 2015, 17:05:31
Odpovědět  Odkaz 
Tohle jsem k tomu tehdy napsal: http://www.abclinuxu.cz/clanky/ruzne/gpl-konecne-legalni

Ještě dodávám, že při vzniku nového občanského zákoníku se to málem vrátilo do toho stavu platného do roku 2006. Naštěstí v rámci veřejného připomínkování na to řada lidí upozornila, takže to bylo opraveno.