přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém

Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
Mila 21. 01. 2013, 07:53:17
Odpovědět  Odkaz 
Mám dotaz ohledně redakčních systémů, snažím se vytvářet webstránky a chtěl bych si trochu pomoci a vylepšit jejich funkci (prozatím pracuji na úrovni kódu pomocí Notepad++). Po chvíli hledání jsem narazil na dva největší redakční systémy - Wordpress a Joomla.

Který z nich je lepší, resp. liší se v něčem podstatném. Oba redakční systémy mají rozvětvený ekosystém, mnoho šablon a doplňků. Ale jaký si tedy vybrat, nechci zkoušet obojí ...

Díky.
Re: Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
t 21. 01. 2013, 08:19:46
Odpovědět  Odkaz 
treba si vyskusat, kazdemu vyhovuje nieco ine: http://www.opensourcecms.com
Vlastimil Ott Re: Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
Vlastimil Ott 21. 01. 2013, 08:47:15
Odpovědět  Odkaz 
Já ti samozřejmě doporučím WordPress :-) Do toho upravování pomocí notepadu bych se tak moc nehnal, velmi doporučuji sepsat požadavky, sledovat existující weby a najít pluginy... V žádném případě se neupravuje kód WordPressu (viz hooky).
Re: Re: Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
Mila 21. 01. 2013, 11:27:15
Odpovědět  Odkaz 
OK, vyzkouším Wordpress a uvidíme. Prozatím vytvářím jednoduché weby, kde mi postačuje úprava v Notepad++. Ale složitější věci bych takhle řešit nechtěl, proto se poohlížím po CMS.

Kdysi před lety jsem si chtěl vytvořit svůj první vlastní web. Něco jsem dokonce i splácal dohromady a byla to hrůza. Ani ne tak vizuální, jako obsahová. Nyní jsem starší, "zkušenšjší" a snažím se weby vytvářet smysluplně obsahově i formou. A vždy se držím pravidla, že i méně je více. Uvidíme, jak se mi podaří zlepšit svou práci, když se pokusím ovládnout mocnější nástroj...
Július Pastierik Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
Július Pastierik 21. 01. 2013, 08:30:02
Odpovědět  Odkaz 
Veľmi šikovné zhodnotenie, používam WordPress s viacerými rozšíreniami (diskusné fórum, galéria obrazov, správca udalostí, ...). Teraz som prekladal niektoré rozšírenia do slovenčiny - Napr. správca udalostí. Oficiálne distribuovaný preklad v tomto rozšírení bol "Googgle" preklad (tuším, že taký je aj český preklad). Pravdaže, preklad som zaslal autorovi a je už súčasť najbovšej verzie rozšírenia. A iba pre informáciu, priateľ, s ktorým som pri preklade spolupracoval mi povedal, že preklad by stál cca 200,- EUR (robí v prekladateľskej firme). Takže - alebo vlastné sily, alebo peniaze...
bezpečnost
mxdpeep 21. 01. 2013, 14:55:50
Odpovědět  Odkaz 
Doporučuji WordPress opustit, protože je to nebezpečná a neservisovatelná platforma - jako lepší řešení jsem po letech experimentování zvolil mashup Google Blogger + vlastní PHP 5 VPS s přístupem k Bloggeru přes JSON API v3 (cena 100 Kč měsíčně), CloudFlare CDN proxy cache (zdarma).

Plusy:

+ bezpečnost
+ stabilita
+ skvělé CMS
+ administrační rozhraní
+ zálohování a deduplicita dat
+ Google Drive / Picasa úložiště pro obrazová a další data
+ není třeba servisovat administrační část

Mínusy:

+ nutnost rozumět PHP pro šablonování a správu
+ prozatím nedostatek pluginů

(engine po dokončení zveřejním na githubu)
Re: bezpečnost
Lukenzi 21. 01. 2013, 15:32:19
Odpovědět  Odkaz 
to je blbost pramenící z absolutní neznalosti WP. Nějaký konkrétní důkaz toho, že web na WP je "nebezpečný"?
Re: bezpečnost
Adam 21. 01. 2013, 19:32:41
Odpovědět  Odkaz 
Přesně tak, jak píše Lukenzi! Nějaký důkaz, místo výkřiků do tmy. Wordpress používám dnes a denně, je skvělý a bezpečný. Zatím se mi nestalo, že by se mi tam někdo naboural, nebo že by byl s něčím problém. Šablony se pro WP tvoří také krásně, WP je JEDNIČKA! ;-)
Re: bezpečnost
teekey 21. 01. 2013, 20:32:47
Odpovědět  Odkaz 
aha, tak proto na WP bezi i spousta webu, ktere maji i desitky tisic navstev denne - asi ne :) Jinak samozrejme lze souhlasit s tim, ze WP je dnes opravdu velky kolos a je v nem spousta kodu, ktery se obcas zda byt ne zcela pod kontrolou, na druhou stranu pokud je na pozici administratora (tim myslim toho typka co kouka i do zdrojaku) ta spravna osoba, tak dokaze "zalatat" ty nejvetsi diry a problemy skytajici potencialni riziko.
Ale klidne se rozepiste, verim ze kazda mince ma rub i lic a diskuze na tema "bezpecnost" popularnich CMS (nejen Wordpress) je velmi zajimava a dokaze pritahnout pozornost i zkusenych lidi, jejichz nasledne prispevky budou velmi cene v objektivnim nahledu na danou problematiku.
Pět vlastností, které činí z WordPressu víc než jen blogovací systém
Lukenzi 21. 01. 2013, 15:29:59
Odpovědět  Odkaz 
Hezký článek, jen nesouhlasím s tvrzením, že do repa může plugin nahrát kdokoliv. Každý plugin kontroluje určitý tým vývojářů a při jakýchkoliv pochybnostech přidání zamítnou. To zda to má nějaký smysl, či nikoliv je už ale na jiné téma stejně tak jako "pravidla" podle kterých tento tým postupuje. Sám mám v repu několik pluginů, a také mám i několik zamítnutých pluginů s absolutně nepochopitelným zdůvodněním... Asi si zase budu muset dobít flattr :)