přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S

Příspěvky Proxmox – Virtualizace snadno a rychle

Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Ela 18. 07. 2011, 09:44:49
Odpovědět  Odkaz 
Zajimavy clanek, ale co mi zde chybi (nechapu, jak je to mozne u takovych clanku), je porovnani s velice rozsirenym VirtualBox-em, ktery bezi snad na vsech platformach. Rozepisovat se o nem nebudu, urcite jej vsichni znaji, takze i po precteni clanku, neni mi porad jasne, proc radeji pouzivat Proxmox a ne VirtualBox? ;)
Lukáš Zapletal Re: Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
zapletal 31. 07. 2011, 17:35:25
Odpovědět  Odkaz 
Myslímže ta otázka pramení z nepochopení toho, co Proxmox je. Není to virtualizační hostitel, podobně jako je KVM, XEN, VirtualBox nebo VMWare. Jedná se o *nástroj pro správu* virtuálních systémů. Proxmox tedy nevirtualizuje, pouze předává příkazy virtualizační platformě, například "vytvoř hosta s 1 GB RAM, takovým a makovým diskem", nebo "spusť hosta nazvaného test_1".

Není tedy relevantní ptát se, jestli je Proxmox lepší/horší než VirtualBox (KVM, XEN a podobně). S některými Proxmox spolupracuje, s jinými ne. To je vše.

Existují jiné projekty, které jdou ještě dále - umějí kromě základní správy (nejen) virtuálních systémů řešit také instalace balíčků, správu konfigurací a monitoring.
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
James_Scott 18. 07. 2011, 10:50:28
Odpovědět  Odkaz 
Virtualbox musíte používat na nějakém nainstalovaném systému. Virtualbox nemá webové rozhraní, je poměrně náročný (oproti OpenVZ), a hodí se spíše na desktop.

Tohle se instaluje zároveň s Debianem, má to webové rozhraní, je to určeno spíše na server, ikdyž ten RAID tomu dost vadí. Možnost používání kontejnerů má své výhody,atd..

Každopádně rozdílů je více než dost :))
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Ela 18. 07. 2011, 11:09:30
Odpovědět  Odkaz 
> Virtualbox nemá webové rozhraní
...coz me vubec nechybi, jelikoz i VBox se da pouzit nejen ke spusteni bez GUI, ale i na servru, tedy ciste CLI server. provoz...

> je poměrně náročný (oproti OpenVZ)
nevim, nemohu porovnat ;)


V kazdem pripade, k tomuhle clanku by se urcite hodilo v zaveru i to porovnani, IMHO...
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Dan 20. 07. 2011, 02:14:21
Odpovědět  Odkaz 
VirtualBox ma 3rd-party webove rozhrani a funguje docela pekne http://code.google.com/p/phpvirtualbox/
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
James_Scott 22. 07. 2011, 01:35:57
Odpovědět  Odkaz 
Hoši, s tím webovým rozhraním se omlouvám, to je pro mě novinka. Vypadá to docela pěkně :)
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Ela 22. 07. 2011, 08:43:35
Odpovědět  Odkaz 
...ze hosi... :lol:

...nekdo po nocich asi moc pije... :D :D

I kdyz jsem cetla vice clanku na tohle tema, porad nemam ten pocit, ze uz presne vim kdy a proc nasadit Prox... namisto VBoxu (kdyz uz stejne jedu na linuxu) :-\
Martin Šín Re: Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Martin Šín 22. 07. 2011, 11:08:58
Odpovědět  Odkaz 
VirtualBox je virtualizační program, tzn. již používáte nějaký operační systém a do něj si ho nainstalujete a používáte. Pokud ho chcete navíc používat na serveru, pak se budete muset zřejmě také začíst do dokumentace (např. ovládání z příkazové řádky) a také asi sáhnout po nějakých podpůrných aplikacích třetích stran (např. webové rozhraní). Vše také nainstalovat, nastavit - zprovoznit.

Proxmox je hotové virtualizační řešení, které oproti VirtualBoxu není určené k instalaci do stávajícího systému. Je určen pro lidi, kteří chtějí např. začít virtualizovat stávající servery nebo vytvářet nové (virtuální) servery a nechtějí zabíhat do detailů. Jednoduše Proxmox nainstalují na počítač a dál už jen využívají výhod virtualizace podobně jako třeba ve VirtualBoxu. Přitom je ale vše už přednastavené a k dispozici přímo jako součást systému (za vše jmenujme např. snadné stažení předinstalovaných obrazů virtuálních systémů, zálohování, migrace).

Po Proxmoxu pak zřejmě sáhnete v situaci, kdy pro virtualizaci chcete vyčlenit nějaký počítač, běžně to může být správce sítě hledající virtualizační řešení, student pro testování, či nějaký fanda pro domácí použití. VirtualBox se pak používá většinou přímo na uživatelských počítačích, např. pro testování nebo pro práci jako další systém, který je okamžitě po ruce. Díky popularitě mezi jeho uživateli se (viz. předchozí příspěvky) dostává i na server. Osobně bych ho zde ale nedoporučil. Proč? Protože je mnohem jednodušší použít třeba Proxmox.. Tolik můj názor a snaha o vysvětlení. ;-)
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Ela 22. 07. 2011, 12:51:16
Odpovědět  Odkaz 
Vidim, ze (dobry) ucitel se nezapre :D
Ted je mi to uz jasnejsi :)) Diky Martine! ;-)
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Gabbo 25. 07. 2011, 21:08:37
Odpovědět  Odkaz 
Dobry den,
velice dekuji za zajimavy clanek.
Mam domaci server, take na Atomu, kde beha centos 5.6, beha na nem par sluzeb ale vicemene primarni vyuziti je 7TB samba fileserver pro vsechny pc v domacnosti. Delsi dobu premyslim vyuziti stroje na virtualizovani dalsiho testovaciho systemu nebo neco.. samozrejme se nabizi moznost vyuziti stavajici instalace jako hostu. Zaujalo me vsak toto reseni, moje otazka je jak by se virtualizace systemu pro sambu projevila na prenosove rychlosti (dnes me vicemene omezuje rychlost disku).
Dekuji za odpoved
Martin Šín Re: Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Martin Šín 26. 07. 2011, 12:01:23
Odpovědět  Odkaz 
Myslel bych, že si ničeho nevšimnete. Obecně je výkon počítače limitován právě procesorem, rychlostí disku a velikostí operační paměti, až vám něco z toho přestane stačit, tak to jednoduše zpozorujete. Nicméně to bude přímo úměrné počtu virtuálních počítačů, které na něm budete provozovat... Takže nějaké zásadní zpomalení hned zpočátku bych tam neviděl. Osobně se mi zdá, že jsou "Atomy" trochu pomalejší při práci s diskem, no a v případě virtualizace by se vám také hodil větší počet jader/vláken.
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Kornel 26. 07. 2011, 12:58:58
Odpovědět  Odkaz 
Vyborny clanek. Neco podobneho jsem hledal. Jednoduche a krasne to beha.:-)
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
t 27. 07. 2011, 14:01:03
Odpovědět  Odkaz 
o web-klientovi pre VBox som vedel a ak by niekto chcel tak akurat som narazil na roote aj na RemoteBox (http://remotebox.knobgoblin.org.uk/), co je alternativny klient VirtualBox.
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Tomas 28. 07. 2011, 13:40:23
Odpovědět  Odkaz 
Proxmox = perfektní řešení pro testování a vývoj.
Tato technologie velmi šetrně hospodaří s HW prostředky - RAM, místo na HDD.
IPv6 je bezproblémů podporována. Je však třeba zvolit rozhraní veth a nastavit adresy IPv6 tak jak v běžném systému.
Pokud budete Proxmox instalovat tak dejte pozor na disky v PC neb instalátor se na nic neptá a použije všechny. Já jsem disky na SATA odpojil až na jeden a boot z něj volím v popup menu BIOSu.
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
lzap 31. 07. 2011, 17:24:56
Odpovědět  Odkaz 
Existují podobné projekty, které se věnují stejné veci - provisioning virtualizovaných (ale i barebone) systémů. Například program Foreman zvládá instalace, správu a monitoring virtuálních mašin, jeho instalace a nastavení je snadné. Také projekt Spacewalk, který je určen zejména na management systémů, umí i provisioning.

Oba systémy nejsou na rozdíl od Proxmoxu distribuce, instalují se z balíčků přímo do systému a pracují vzdáleně s KVM (a v případě Spacewalku i s XENem). Jsou to webové aplikace.

http://theforeman.org/
http://spacewalk.redhat.com/

Instalací a základní správou (start/stop) to ovšem nekončí - zmíněné systémy jdou dál, než Proxmox. Spacewalk umí správu balíčků RPM (Fedora, RHEL/CentOS, OpenSUSE), správu konfigurace a monitorování. Foreman tyto schopnosti nemá, ale existuje projekt Katello, který některé tyto funkce doplní.
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
Láďa 4. 08. 2011, 12:43:02
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim, pekny clanek. Jen jsem se chtel zeptat, zda nemate v umyslu napsat clanek o konkretnim praktickem vyuziti? Mam na mysli naslednem vyuzivani - jak napr. nainstalovat konkretni program a jeho provoz ze site. Nebo nevite, kde se toto dozvedet?
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
kornel 15. 08. 2011, 22:27:01
Odpovědět  Odkaz 
Zdravim, mam dotaz. Nevi nekdo z vas jak provest u virtualniho pocitace, aby mel vice sitovych rozhrani - presneji 2. Na stroji mam 3 sitove karty. Po vytvoreni virtualniho pc mam vzdy jen jedno.

Dik..
Proxmox – Virtualizace snadno a rychle
nexx 6. 04. 2012, 23:16:27
Odpovědět  Odkaz 
RAID1 pro nainstalovaný proxmox není problém. Sice se píše, že je to celá distribuce, ale je to založené na debianu a také to debianí mirrory používá... Pouze je to předinstalovaný debian + doplněno o "proxmox komponenty". Takže si se systémem můžete instalovat a dělat naprosto co se vám zlíbí, tedy i ten raid si uklohnit, což na nainstalovaném "proxmox" je otázkou chvilky ;)