Před časem jsem si pořídil ThinkPad E330, což je stroj velmi podobný tomuto (i když s menší výbavou - postrádá mj. mechaniku a čtečku prstů - a nižší cenou). Mám ho víceméně jen na "ukazování něčeho někde", na konference apod., tedy ne na běžnou práci. Podle toho jsem ho vybíral (jako náhradu za letitý R51) a také ho z tohoto pohledu hodnotím. Řada věcí z recenze na tento stroj sedí, ale ještě k němu dodávám:
- Výdrž na baterii v pohodě 7 hodin běžné práce včetně využívání WiFi (velké zatížení jsem nezkoušel, samozřejmě by výdrž podstatně zkrátilo).
- Umístění některých kláves je děs-běs (zvláště PgUp, PgDn, Fn a LCtrl; Fn a LCtrl lze v BIOSu prohodit, ale pak by to chtělo změnit i označení, jinak z toho člověk zblbne).
- Umístění konektorů na pravé straně je dost nevhodné (E430 to má jinak!), pokud je málo místa (úzký stolek apod.), kabely překáží myši.
- Funkční klávesy jsou ve výchozím stavu přepnuty do režimu Fn, tj. ovládají hlasitost, jas a další podobné věci. To je vysloveně na škodu - nevím, koho taková pitomost napadla. Opět to lze snadno přepnout, ale tmavě červený potisk F1-F12 je při slabším světle prakticky neviditelný.
Příspěvky Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
Co se tyce funkcnich klaves, tak bud rad ze to jde prepnout v BIOSu. Kupoval jsem si normalne externi klavesnici od Lenova (chiclet, vicemene externi provedeni teto notebookove), s tim, ze chci tichou, pohodlnou a kvalitni klavesnici. Jen abych zjistil, ze idioti to udelali uplne stejne, akorat problem je, ze jediny zpusob jak to prepnout je driver... windows only.
IIRC to jde řešit v jádře — stejně jako u klávesnic Apple Aluminium.
No jelikoz to jde (driverem) resit na Windows, nepochybuju, ze by to slo resit i v Linuxu, ale osobne nevim jak nebo je to nad me sily. Navic si myslim, ze me z te klavesnice zacala bolet leva ruka, chiclet provedeni ma klavesy trosku vic od sebe, takze jsem zrejme musel levou rukou delat sirsi gesta a asi to ruce nedelalo dobre, takze uz jsem ji stejne odlozil a docasne se vratil k puvodni. Kombinace bolesti ruky a preteceni nervu z toho, ze pulka zkratek, diky hardwarove zaseknute klavese Fn, nefungovala, bylo proste uz moc.
Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
davkol 27. 05. 2013, 22:55:06
Odpovědět Odkaz
> chiclet provedeni ma klavesy trosku vic od sebedavkol 27. 05. 2013, 22:55:06
Odpovědět Odkaz
Ne, nemá, resp. pokud jde o horní (profilovanou) stranu klávesy. Měřil jsem to.
Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
Solitary 28. 05. 2013, 18:16:23
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
davkol 29. 05. 2013, 11:49:21
Odpovědět Odkaz
> Nevim na jake klavesnici jsi to meril, ale ja jsem okamzite pri zbeznem porovnani s normalni klavesnici rozdil videl.davkol 29. 05. 2013, 11:49:21
Odpovědět Odkaz
Troufám si tvrdit, že jde o optický klam, rozdíly jsou ve skutečnosti zanedbatelné. Slepý test jde ze zřejmých důvodů udělat jen těžko.
Klávesy na ne-ostrůvkových klávesnicích mají tvar komolého jehlanu, zatímco na ostrůvkových klávesnicích je to v principu kvádr (pomíjím, že jsou cylindrické, nehraje to zde roli). Horní stěna je v obou případech stejně velká. Tam, kde je dnes mezera mezi klávesami, byly u minulých generací boky kláves (jehlanu).
Měřil jsem velikosti kláves (a mezer) a vzdálenosti A-F a mezerník-F na X200T a Edge 13 — rozdíly jsou v řádu milimetrů (tím cca 3 mm (+/- 2 mm)). Z mých dřívějších měření plynulo, že větší rozdíly jsou mezi OEM klávesnicemi dodávanými k sestavám Dell, HP, Lenovo atp.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
Solitary 29. 05. 2013, 16:33:15
Odpovědět Odkaz
"Klávesy na ne-ostrůvkových klávesnicích mají tvar komolého jehlanu, zatímco na ostrůvkových klávesnicích je to v principu kvádr (pomíjím, že jsou cylindrické, nehraje to zde roli). Horní stěna je v obou případech stejně velká. Tam, kde je dnes mezera mezi klávesami, byly u minulých generací boky kláves (jehlanu)."
Tady nesouhlasim, ale mozna jde opravdu o rozdil mezi externi a notebookovou. Horni stena chiclet klavesnice je priblizne velka jako cela klavesa (vcetne boku) obycejne. Tudiz ty mezery jsou tam navic.
Delka se navic zvetsuje kdyz nemeris pouze mezi delkami dvou klaves, ale vice. Ten rozdil se ti pak secte a uz to neni +/- 1mm, ale treba 5mm. Nezapomen, ze se bavime o lidskem tele (resp. ruce/prstech) a mnohdy i zanedbatelne zmeny muzou mit citelny dopad na cloveka.
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
davkol 1. 06. 2013, 19:27:13
Odpovědět Odkaz
> Mozna je velikost notebookove klavesnice o neco mensi nez externi klavesnice, prece jen je na te externi vice mista.davkol 1. 06. 2013, 19:27:13
Odpovědět Odkaz
Nechápu.
> Nemam ji ted u sebe, ale kdyz jsem to kontroloval, pouzil jsem vlastni ruku a zkusil ji na dve rozdilne klavesnice polozit... rozdil na roztazeni prstu byl videt a on i ten maly rozdil muze ve vysledku byt znatelny.
Tady něco nehraje. Ten rozdíl je nejvýše milimetr na klávesu.
Mimochodem, rozdíl jsem mezi klávesnicemi nepozoroval, a to mám velmi krátké prsty: http://www.modernhandreadingforum.com/t1975-do-you-have-normal-finger-length-locked
> Tady nesouhlasim, ale mozna jde opravdu o rozdil mezi externi a notebookovou. *Horni stena chiclet klavesnice je priblizne velka jako cela klavesa (vcetne boku) obycejne.* Tudiz ty mezery jsou tam navic.
Velmi přibližně. Tak přibližně, že to tvrzení je v principu nepravdivé.
> Delka se navic zvetsuje kdyz nemeris pouze mezi delkami dvou klaves, ale vice. Ten rozdil se ti pak secte a uz to neni +/- 1mm, ale treba 5mm.
Thank you, Cpt. Obvious. Z mého komentáře: "velikosti kláves (a mezer) a vzdálenosti A-F a mezerník-F"
> Nezapomen, ze se bavime o lidskem tele (resp. ruce/prstech) a mnohdy i zanedbatelne zmeny muzou mit citelny dopad na cloveka.
To je moc hezké, ale ten vliv je naprosto marginální. To, co hraje roli, je především poloha těla, technika psaní atp. Porovnávání klávesnic thinkpadů různých generacích je ještě větší masturbace než flamewar Cherry MX vs Topre, a to píšu jako velmi aktivní účastník těchto debat.
Rozměr 14" se mi líbí. Jenže všechny čtrnáctky mají mizerné rozlišení displeje (zde ten typický hnus 1366×768 px). Což je dáno tím, že lepší panely než 1600×900 px se ve 14" nedělají. Až teď Sharp ohlásil, že letos uvede na trh retina displeje i ve 14" provedení, konkrétně 3200×1800 px. Tak už se těším na nové modely čtrnáctek notebooků.
Lenovo řadu ThinkPad naprosto zprznilo - v jejich dnešní nabídce dnes není co vybrat a ostatní výrobci na tom bohužel nejsou lépe. Co mi na současné generaci ThinkPadů vadí nejvíc je domrvená klávesnice - kdysi pýcha ThinkPadů od IBM. Velký fail je také nemožnost (pro běžného koncového uživatele) koupit ThinkPad bez zbytečných Windows.
Osobně se chystám příští rok ulovit na eBay ThinkPad W520, který patří do poslední generace s ještě s jakž takž rozumným provedením klávesnice. To té doby si vystačím se svým letitým T61, který mě stále překvapuje tím, co i po šesti letech zvládá.
Osobně se chystám příští rok ulovit na eBay ThinkPad W520, který patří do poslední generace s ještě s jakž takž rozumným provedením klávesnice. To té doby si vystačím se svým letitým T61, který mě stále překvapuje tím, co i po šesti letech zvládá.
Zase kecy o klávesnici... Jako obvykle nepodpořené argumenty (ono by se totiž ukázalo, že těch relevantních argumentů moc není).
No, já pracuji s X61, dříve i s R51 a na chicklety jsem si jen krátce sáhl. Jako milovníka promyšlených designů mne také přechod na chicklety mrzí, ale rozum mi říká, že se na ergonomii a komfortu psaní prakticky nic nezměnilo. Ohledně kvality Thinkpadů pod Lenovem částečně hovoří jejich první kus X61, který má tu hnusné prohýbající se plasty kolem ovládání zvuku. Jinak bych řekl, že oproti konkurenci mají Thinpady pořád něco, co je činí pracovně dlouhodobě lépe použitelnými. Mimochodem, Ubuntu není měřítko kompatibility s linuxem, měřítkem je Debian stable a Arch.
Asi dva mesice pouzivam sluzebni E520 (velmi podobny s E430) s Win7 a presto ze je osazeny Core i5 a 4GB RAM, je kvuli tocivemu HDD zoufale liny. Rozlozeni klavesnice a chovani Fn je na vrazdu, ale v tomhle mi nevyhovuje nic od IBM/Lenovo (donedavna jsem mel T51 s Core2Duo z prelomu produkce IBM/Lenovo a mel klavesnici podobne nestandardni a nepouzitelnou). Leskly displej s pidirozlisenim je u tak velkeho (a docela tezkeho) notebooku opravdu velke minus. Ve Win7 vetrak trvale bezi, ale neni moc slyset (tpfancontrol jsem na rozdil od T51 zatim neresil - tam to byla nutnost kvuli hluku). Dokud je notebook pripojeny k externimu displeji, externi klavesnici a mysi, da se to prezit. Domu na Linux bych si ale rozhodne nic od Lenova nekoupil.
Lesklý displej? To je zajímavé, protože E330 má displej matný (to byla jedna ze zcela klíčových podmínek při výběru).
Tento notebook mám už asi 3/4 roka a ľutujem že som si ho vybral. S klávesnicou som viac-menej spokojný, keď som si zvykol píše sa na nej fajn, no fakt blbo sú riešené F1-F12 klávesy ktorých tmavočervené popisky nemáte pri slabšom svetle šancu vidieť a skupiny nie sú oddelené akýmikoľvek medzerami, takže na začiatku budete tipovať čo sa asi tak skrýva pod ikonkou foťáku alebo kamery. Navyše Fn na kraji mi nevyhovuje z dôvodu krátkeho shiftu, také Ctrl+Shift+C/V sa sa nedá stlačiť bez toho aby ste si prekrížili prsty. Výhoda je samozrejme trackpoint a čítačka otlačkov, aj keď ten trackpoint už nie je to čo býval. Už tak "nevytŕča" ako na starých thinkpadoch takže sa s ním o poznanie ťažšie manipuluje a tiež sa mi občas stalo že sa zasekol - kurzor sa pomaly hýbal na jednu stranu a musel som použiť touchpad aby som to zastavil. Spracovanie je bieda, šasi vrže pod rukami a tie milimeter široké plastové tyčky čo chránia vetrák som po pol roku vylámal (samozrejme reklamáciu mi neuznali - mechanické poškodenie) bežným vkladaním zvislo do ruksaku v brašni (!) a za opravu si pýtali 4000 CZK.
> takže na začiatku budete tipovať čo sa asi tak skrýva pod ikonkou foťáku alebo kamery
Ne. Umím klávesnici používat pohmatu. Doporučuji totéž.
> také Ctrl+Shift+C/V sa sa nedá stlačiť bez toho aby ste si prekrížili prsty
Jsem jediný, kdo používá pravý Ctrl?
> aj keď ten trackpoint už nie je to čo býval. Už tak "nevytŕča" ako na starých thinkpadoch takže sa s ním o poznanie ťažšie manipuluje
AFAIK je to hardwarově úplně stejný TrackPoint IV jako dřív. Jediný rozdíl oproti o několik generací starším thinkpadům je v tom, že nepoužívají čepičku classic dome, nýbrž soft dome. Ta je skutečně nepříjemná, když materiál ztuhne. Řešení je prosté, koupit si náhradní čepičky (na eBay kolem stovky).
> tiež sa mi občas stalo že sa zasekol - kurzor sa pomaly hýbal na jednu stranu a musel som použiť touchpad aby som to zastavil
To je problém v softwaru nebo maximálně firmwaru, objevoval se už u T400 a možná i starších thinkpadů. Nic nového.
Ne. Umím klávesnici používat pohmatu. Doporučuji totéž.
> také Ctrl+Shift+C/V sa sa nedá stlačiť bez toho aby ste si prekrížili prsty
Jsem jediný, kdo používá pravý Ctrl?
> aj keď ten trackpoint už nie je to čo býval. Už tak "nevytŕča" ako na starých thinkpadoch takže sa s ním o poznanie ťažšie manipuluje
AFAIK je to hardwarově úplně stejný TrackPoint IV jako dřív. Jediný rozdíl oproti o několik generací starším thinkpadům je v tom, že nepoužívají čepičku classic dome, nýbrž soft dome. Ta je skutečně nepříjemná, když materiál ztuhne. Řešení je prosté, koupit si náhradní čepičky (na eBay kolem stovky).
> tiež sa mi občas stalo že sa zasekol - kurzor sa pomaly hýbal na jednu stranu a musel som použiť touchpad aby som to zastavil
To je problém v softwaru nebo maximálně firmwaru, objevoval se už u T400 a možná i starších thinkpadů. Nic nového.
Dřívější thinkpady mívaly přibalené ještě asi dvě další (různé!) čepičky pro trackpoint, takže si tam člověk mohl nasadit tu, která mu nejvíc vyhovovala. I když je samozřejmě otázka, kolik lidí to opravdu udělalo (a kolik si tam nechalo to výchozí).
Ano, to jsou ty pytlíčky s classic dome, soft dome a soft rim. Z ověřeného zdroje asi za stovku. Číňani mají i levnější plagiáty, ale ty mají horší vlastnosti (tužší, textura se ošoupe atp.).
Soft rim hodně vyčnívá a překáží při psaní, soft dome časem ztuhne a třeba mě z ní pak bolí prst, takže zbývá jenom classic dome (musí se ale čistit).
Soft rim hodně vyčnívá a překáží při psaní, soft dome časem ztuhne a třeba mě z ní pak bolí prst, takže zbývá jenom classic dome (musí se ale čistit).
> > takže na začiatku budete tipovať čo sa asi tak skrýva pod ikonkou foťáku alebo kamery
>
> Ne. Umím klávesnici používat pohmatu. Doporučuji totéž.
Súhlasím, dá sa na to zvyknúť, ale odstánenie medzier v skupinách a tmavočervená farba určite ničomu nepomohlo.
> > také Ctrl+Shift+C/V sa sa nedá stlačiť bez toho aby ste si prekrížili prsty
>
> Jsem jediný, kdo používá pravý Ctrl?
Pokiaľ používate myš, pravý Ctrl Vám nepomôže.
>
> Ne. Umím klávesnici používat pohmatu. Doporučuji totéž.
Súhlasím, dá sa na to zvyknúť, ale odstánenie medzier v skupinách a tmavočervená farba určite ničomu nepomohlo.
> > také Ctrl+Shift+C/V sa sa nedá stlačiť bez toho aby ste si prekrížili prsty
>
> Jsem jediný, kdo používá pravý Ctrl?
Pokiaľ používate myš, pravý Ctrl Vám nepomôže.
Pěkná objektivní recenze.
Není už v dnešní době a zvlášť u laptopu určeném spíše k přenášení, cd/dvd mechanika zbytečnost? I pevný disk mi přijde u laptopu tohoto využití horší řešení než použít v dnešní době otestovaný SSD. Kamera 0.3MPs není to už málo?
Grafika NVidia když už teď nestačí na plné detaily hry, co teprve za rok dva?
Není už v dnešní době a zvlášť u laptopu určeném spíše k přenášení, cd/dvd mechanika zbytečnost? I pevný disk mi přijde u laptopu tohoto využití horší řešení než použít v dnešní době otestovaný SSD. Kamera 0.3MPs není to už málo?
Grafika NVidia když už teď nestačí na plné detaily hry, co teprve za rok dva?
Mechanika je většinou zbytečná, místo HDD je určitě lepší SDD (problém je, že SDD se běžně nabízí jen s určitými modely, přestože prohození je naprosto triviální). Kamera 0,3 MPx je podle mě OK, stejně je to obvykle jen na videokonference, takže není potřeba víc. Grafiku nekomentuji, záleží na účelu použití. Obecně je problém s tím, že jsou modely nějak poskládané (často dost neoptimálně) a v běžném prodeji si tak lze vybírat jen z toho, co je k dispozici.
U webkamery není podstatné rozlišení, nýbrž ostření a hlavně kvalita optiky. Pokud to člověk s webkamerou myslí vážně, nemá smysl používat cokoliv horšího než Logitech C9x0 nebo MS LifeCam Cinema/Studio.
Přesně tak, nechápu, proč kdekdo prská ohledně něčeho, co lze za pár korun vzhledem k investici dokoupit v požadované kvalitě. Vestavěné kamery považuji za vyprázdněný marketingový kalkul.
Ceny kolem 1500 Kč nepovažuji za pár korun.
Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
Lukáš Jelínek 29. 05. 2013, 16:12:00
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
davkol 29. 05. 2013, 23:12:01
Odpovědět Odkaz
Proč navyšovat cenu notebooku kamerou? Kde jsou časy lampiček na skoro každém thinkpadu...
davkol 29. 05. 2013, 23:12:01
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
Lukáš Jelínek 29. 05. 2013, 23:37:39
Odpovědět Odkaz
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Recenze notebooku Lenovo Thinkpad E430
davkol 30. 05. 2013, 08:11:54
Odpovědět Odkaz
Starší thinkpady měly bílou. Tu žlutou jsem taky nechápal.davkol 30. 05. 2013, 08:11:54
Odpovědět Odkaz
Používal jsem to, když jsem měl v šeru pracovat krom laptopu i s nějakým tištěným materiálem jako přisvícení. Obvykle to nebylo ve tmě, ale ani na denním světle.
Můj 5 let starý laptop má kameru 1.3MPs není to žádný zázrak, tahle odpovídá VGA rozlišení které mají už 10 let staré hloupé mobilní telefony.
U těch hw zařízeních jsem měl na mysli, že za ten rok, dva budou už jen zatěží.
U těch hw zařízeních jsem měl na mysli, že za ten rok, dva budou už jen zatěží.
>> Bohužel si vícedotykový touchpad od společnosti Synaptics v beztlačítkovém provedení clickpad dle mého názoru velkou pochvalu nezaslouží. Jeho povrch je sice opatřen na dotyk příjemným rastrem, ale posun kurzoru při stisknuté ploše touchpadu se stává téměř eskamotérským úkonem.
Tak to je blbost, mám E325 se stejným touchpadem (jedu na něm openSuse 12.3) a obsluha je boží, gesta,rolování úplně super, když přejdu na Win7, tak trpím to ano, ale pod linuxem to šlape suprově.Mačkat touchpad se musí jen po instalaci než se nastaví touchpad,pak stačí na touchpad jen zaťukat a nemusí se nic mačkat.
Rolování souběžným potažení dvou prstů je taky super přesné.
Tak to je blbost, mám E325 se stejným touchpadem (jedu na něm openSuse 12.3) a obsluha je boží, gesta,rolování úplně super, když přejdu na Win7, tak trpím to ano, ale pod linuxem to šlape suprově.Mačkat touchpad se musí jen po instalaci než se nastaví touchpad,pak stačí na touchpad jen zaťukat a nemusí se nic mačkat.
Rolování souběžným potažení dvou prstů je taky super přesné.
Ono je to asi hodně subjektivní. Mně tento touchpad (u E330) také moc nesedí, bez ohledu na OS. Hlavní problém je ten, že se ho při psaní na klávesnici občas nechtěně dotknu a dělá to pak věci, které nechci (kurzor skočí jinam). Také to rolování dvěma prsty často blbne.
Ahoj lidi, mám jeden dotaz. Na jedné fotce je World of Tanks...Ta hra jede i pod Linuxem, nebo noťas zvládne hru v XP na emulátoru? Emuloval jsem naposledy Panzer Generála II.
Dík Honza
Dík Honza