přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Akademie věd určila směr pro spisové služby

Akademie věd určila směr pro spisové služby

Spisy, dokumenty

Akademie věd ČR si pro spisovou službu zvolila open-source řešení Spisovka. Stejnou cestou se pak vydaly i další organizace, například Národní knihovna České republiky nebo Moravská zemská knihovna v Brně.


Akademie věd České republiky je největší vědeckou organizací v ČR. Spadá pod ni více než 50 výzkumných ústavů organizovaných do tří oblastí, a dále několik společných servisních pracovišť. Na začátku roku 2009 začala AV ČR hledat nové řešení pro spisovou službu (zajišťující kompletní životní cyklus dokumentů), které by nahradilo dosavadní, už nevyhovující řešení.

Na základě konzultací s odborníky z řady českých archivů a z Ministerstva vnitra ČR bylo zvoleno open-source řešení Spisovka a byl připraven plán na jeho implementaci jak na centrální úrovni, tak v jednotlivých ústavech. Testovací provoz v Kanceláři AV ČR začal v únoru 2010, od března pak ostrý provoz. Během první poloviny roku byl systém implementován ve všech ústavech AV ČR, a to prostřednictvím 120 osobních návštěv i telefonické a e-mailové podpory týmu z Masarykova ústavu a Archivu AV ČR, který implementaci zajišťoval. Zkušenosti z implemenace a provozu byly využity k vylepšení softwaru Spisovka i pro příslušnou pracovní skupinu působící na Ministerstvu vnitra ČR.

Úspěšné nasazení tohoto otevřeného řešení v Akademii věd ČR inspirovalo k jeho použití i další veřejné organizace. Patří mezi ně například Nárovní knihovna České republiky, Moravská zemská knihovna v Brně, Technologická agentura České republiky nebo Gymnázium Boskovice.

Nahoru

Příspěvky

Robert Krátký Akademie věd určila směr pro spisové služby
Robert Krátký 1. 10. 2013, 08:15:22
Odpovědět  Odkaz 
Jen doplním, že studie pro JoinUp vychází z článku, který již v roce 2012 vyšel česky v magazínu Open source & praxe.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog