přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source

Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source

Švýcarsko

Ve švýcarském kantonu Bern rozhodli, že software vyvíjený pro veřejnou správu musí mít otevřené zdrojové kódy. Cílem je zmenšit závislost na dodavatelích a snížit celkové náklady na software.


Vláda švýcarského kantonu Bern vydala prohlášení, podle kterého by měl být software vyvíjený veřejnou správou nebo pro veřejnou správu (placený z peněz daňových poplatníků) dostupný s otevřenými zdrojovými kódy. Stalo se tak na základě výzvy šesti členů Velké rady (parlamentu kantonu) z 11. června tohoto roku. Používání open-source softwaru pomůže zmenšit závislost na konkrétních dodavatelích, snížit celkové náklady na software (TCO) a využít synergie mezi různými orgány veřejné správy. Při zadávání zakázek chce zvýhodňovat firmy, které nabídnou řešení založené na open-source softwaru.

Bernská vláda chce nicméně postupovat obezřetně, aby nekonkurovala soukromým tvůrcům softwaru – souvisí to s nedávným protestem jedné vývojářské firmy proti nasazení softwaru OpenJustitia. Zastává názor, že by se měl open-source software vyvíjet veřejnou správou jen tam, kde není k dispozici vhodné proprietární řešení, kde jde o oblast nezajímavou pro firmy, aby nebyly ohroženy ty, které nějaký takový software poskytují. Ještě však ohledně této věci čeká na doporučení ze Spolkového úřadu pro spravedlnost, které se nyní připravuje.

Nahoru

Příspěvky

Ondrej Dzivý Balucha Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Ondro 3. 11. 2013, 21:55:24
Odpovědět  Odkaz 
Osobne som toho istého názoru ale v našej banánovej republike sa toho asi nedočkám.

Jedinú výhradu mám k tej nekonkurencii sukromným firmám s existujucim uzavretým SW. Prečo? Do budúcna by to bolo určite prínosom aj tam.
Lukáš Jelínek Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Lukáš Jelínek 3. 11. 2013, 23:17:59
Odpovědět  Odkaz 
S tou "nekonkurencí" je to poměrně kontroverzní věc. Na jednu stranu je to logické. Firma investuje do vývoje velké množství peněz a má spočítaný obchodní model tak, že se to zaplatí prodejem licencí. Pak přijde úřad, z veřejných peněz zadotuje vývoj konkurenčního softwaru a tím investici té firmy zničí. Proti tomu stojí druhá stránka věci - tedy to, že pokud se ten software nevyvine, musí se pořídit ten existující proprietární, což zhusta znamená vendor lock-in.

Myslím, že poměrně jednoduché rozhodování je tam, kde se musí něco z podstatné části vyvíjet, i když to využívá hotové komponenty (ať už svobodné nebo proprietární). Tam to bohužel zhusta vypadá tak (viz např. OpenCard), že je to sice vyvíjené na zakázku pro veřejnou správu, ale ta si ve smlouvě nevymínila výkon autorských práv, takže stává rukojmím dodavatele (učebnicový vendor lock-in). Čili jsou tam pak dvě úrovně, a to výkon práv k vytvořeném dílu (s tím, že pro použité proprietární komponenty je neomezené právo užití) jako první úroveň a vytvoření díla jako svobodného úroveň druhá.

Komplikovanější - a to je ten případ, kterého se týká ta kontroverze - je to tam, kde by se dal přímo nasadit určitý software a místo něj se vydají veřejné peníze na vývoj nového, který mu bude konkurovat. Například MPO ČR nyní dotuje vývoj programu Zoner AntiVirus (který sice není open source, ale je zdarma), čímž veřejnými penězi poškozuje jiné firmy vyvíjející antivirový software. A podobné je i v řadě dalších případů, i mimo software.
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Ondro 4. 11. 2013, 09:09:23
Odpovědět  Odkaz 
Ja si nemyslim, zeby dotovanim urciteho SW(napr. toho antivirusu) poskodzovala ine firmy. Firma musi ratat s konkurenciou a za druhe preco by sme mali z nasich dani podporovat niecie zisky a k tomu bez toho aby sme mali pristup k zdrojovym kodom?

Vyvoj napr. open source antiviru uz davno mala dotovat EU. Ak si preratam kolko Eur davaju staty na licencie za antivir, tak staty by usetrili kopu eur.
EU(stat) by mala dotovat alebo vyvijat aj ine projekty, ktore by sa pouzivali v statnej sprave a na medzistatnu komunikaciu(kancelarsky balik,email klienta, internetovy prehliadac, SW pre danove urady, rozne registre,....)
Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Marek 4. 11. 2013, 10:43:52
Odpovědět  Odkaz 
Firmy samozřejmě počítají s konkurencí, ale vy zjevně nechápete, co je to konkurence. Je jí snad podle vás zadotovaný projekt? Takže je to i situace, kdy se na trhu objevují subekty, které konkurují firmám, co si za svoje peníze vybudovaly např. hotely a nebo léčebné zařízení, a objeví se projekt dotovaný např. z dotací EU a ten je onou konkurencí? Podobně je to se státním projektem, který použije peníze, které si "nevydělal", není zaměřen hlavně na zisk a který z toho důvodu nebude motivován k tržnímu chování. To znamená, že může náklady na projekt jak podstřelit tak přestřelit, ale nikdy nedostane zpětnou vazbu z trhu ať z pohledu ceny nebo z pohledu kvality (státní projekty mívají podobu monopolních služeb již z prinicipu). Takže zde máme dotovaný vývoj za státní peníze bez zpětné vazby trhu a vůči němu stojící soukromé firmy, kde ta vazba je. To je vzorový příklad nerovroprávného postavení na trhu. Kromě toho hlavní dnes již není software, ale data, kde by stát měl být, pokud to umožňuje zákon, otevřený se svými daty. A pokud to není možné, měly by automaticky již ze zákona mít všechny dodávky povahu, že veškerá data a informace ve státních systémech vzniklé a provozované, tak budou ve vlastnictví státu, pokud tím nejsou dotčena již existující autorská a majetková práva. Data jsou dnes klíčová a ne software a přes data se stát vydírá a žádný OSS mu nepomůže.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Lukáš Jelínek 4. 11. 2013, 11:25:36
Odpovědět  Odkaz 
Data jsou samozřejmě další věc a v této souvislosti je například dobře, že už tu máme onen průlomový rozsudek v cause dat jízdních řádů. Ministerstvo dopravy tu už před lety zajistilo královský byznys soukromé firmě, která od ministerstva zdarma získává data a přístup k nim pak prodává.
Re: Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Marek 4. 11. 2013, 12:11:50
Odpovědět  Odkaz 
Ano, to je právě ono. Proto řeči o OSS jsou banální a v současnosti jsou v podstatě irelevantní a nesouvisí s efektivitou, kterou by měl takový typ software řešit. Jde více o politiku a populismus vůči určité skupině obyvatel než o věcnou stránku věci. A je pochopitelné, že voliči se na to chytají, když jim řeknete, že stát jakoby neplatí za licence a politik se tím bude ohánět, jak úžasně šetří, zatímco na pozadí běhají tyhle smlouvy, kde se vyúčtovávají více práce třeba o 10ti násobku ceny projektu a data jsou v rukou dodavatele. To už jaksi nikoho nezajímá, protože voličům stačí jednoduchá řešení, kterými je možné je oblafnout, viz. diskuze tady.
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Ondro 4. 11. 2013, 13:30:22
Odpovědět  Odkaz 
Ja chapem, co to je konkurencia ale ani o tu tu nejde. Slovo konkurencia som pouzil len preto lebo s tym sa narabalo v clanku a v diskusii. Stat nieje nikomu konkurencia a uz vobec sa neda hovorit o trhu v pripade statu a SW , ktory by si dal vytvorit alebo zadotoval jeho vyvoj(samozrejme bavime sa len o OSS. Dotovat closed source je blbost). Ani omylom tym nikoho neposkodzuje. To by sompotom aj ja poskodzoval trh, ked som pomocou paypalu zadotoval OSS SW, ktory pouzivam?

Ked to zoberiem za tvojho pohladu, tak mam platit firme s uzavretym SW a skladat sa jej vysoke zisky lebo podla teba je stat neefektivny?
Podla mna sukromna firma moze byt a aj je rovnako neefektivna ako stat. O co je mozno efektivnejsia, tak si to da premietnut do zisku. Tu nieje problem vo forme (stat, firma, fyz. osoba,...) ale o pristup ludi k veci. Ten je podstatny. Ak niekto neche robit veci efektivne(dobre), tak mu k tomu nic nepomoze. To bohuzial nasi politici robia. Chovaju sa vysoko neefektivne, lebo im to umoznujeme.
Keby si sefoval statu alebo firme, tak by si platil za nieco, co by si si vo vlastnej rezii vedel urobit lepsie a efektivnejsie? urcite nie. Popripade by si sa spojil s inou firmou a spolu by ste si nieco vyvinuli pre vase potreby a uvolnili to aj pre druhych. Nevidim na tom nic zle. Tak funguje OSS. Niekto nieco urobi lebo to potrebuje a je taky "blby", ze to uvolni pre volne pouzivanie a modifikaciu aj pre druhych.

Nejde tu ani o spetnu vezbu. Tu stat bude mat, ved sa premietne do efektivity jeho fungovania. Tu je to zase o ludoch. Ukaz mi SW,ktory pouziva statna sprava, kde je tlak na kvalitu alebo cenu? Zase je to ludoch.
Tu ide o efektivne nakladanie s verejnymi finaciami a OSS je cesta.

Clanok je o SW a nie o datach a na ten som reagoval.
Data su dolezite ale aj SW. Budes mat uzavrety SW ale pristup k datam. Byvaly dodavatel SW skonci a ty si budes musiet kupit inu aplikaciu aby si vedel nadalej pracovat s danymi datami. Zda sa ti dobre? Mne nie. Zaplatim za nieco 2x. Nieje lepsie dat si vyrobit SW a mat ho cely pod palcom a ak nebudem spokojny so SW firmou(alebo skrachuje), tak dam spravovat aplikaciu niekomu inemu. Kedze ten SW je z dani a pre ludi, tak bude automaticky OSS. Co je na tom zle?

Problem dat je ten isty ako problem SW. Je to hlavne o ludoch. Situacia, ze stat data nevlastni by podla mna nemala byt zo zakona mozna. Ak to teraz zakon umoznuje, tak je niekde poriadna chyba a niekto, kto to umoznil by mal vysiet v prievane.

Ak odratame ludsky faktor, tak dotovanie OSS a vlastny vyvoj OSS aplikacii pre statnu spravu je cesta, po ktorej by uz minimalne stat ak nie EU mala davno ist. Dovolim si tvrdit, ze jedina spravna. To ma nepresvedcis o opaku.
Na nas(obcanoch jednotlivych statov) je aby sme sa o to snazili.

Reci o OSS niesu banalne a myslim si, ze ludia, co sem chodia sa nedaju oblafnut rohlikom. Tak ta poprosim neurazat miestnych citatelov.
Re: Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Marek 4. 11. 2013, 14:37:51
Odpovědět  Odkaz 
Chlape jste komouš nebo co? Co to tady pořád melete o nějakých vysokých ziscích? Fakt lidi jako Češi nebo Slováci jsou úplně deformovaný národy založený na závisti těm, co jsou bohatý a pořád se o to opírají. Přeci je jen dobře, že lidé budou mít vysoké zisky a já budu moc rád, když firma vydělává poctivě z vývoje software i za licence. Zbavte se komouškýho pohledu na svět a bude se vám žít lépe minimálně bez vyvolávání závisti.

K věci - stát žádnou efektivní vazbu nezíská. Jak si stát promítne do efektivity fungování? Jediné, co opravdu funguje je trh, jako zpětná vazba. Stát je spletenec obrovského množství osobních a politických zájmů, kde efektivita je jen argument prezentovaný navenek. Nikoho, a to říkám absolutně nikomu nejde o efektivní stát. Vždy jde o sobecké důvody jednotlivců různě kombinované a kde se různě spojují s dosažením osobního zájmu. Proto vaše argument jsou slabě řečeno naivní a zcela mimo realitu ad efektivita.

Ad problém dat a sw - pardon, ale to je vidět, že nevíte, o čem je řeč. Data jsou zcela nezávislá na software, tedy jeho konkrétní implementaci a jeho licenci. Není možné dělat, že si jako udělám portaci na javu, .net nebo php mých dat. Data prostě jsou a nebo nejsou. Vendor-lock-in princip je zde absolutní bez možnosti cokoliv udělat. Řešení je v tom, jak jsem psal, že budou ze zákona data vlastněna státem, pokud se tím nedotýkají práva třetích stran. Licence na software, jsou zcela podružné i z pohledu financí, protože tvoří minimum nákladů ve srovnání s vícepracemi a cenou dat. Stačí uvést IZIP, OpenCard a nebudu to tady vypisovat, dobře to popsalo NFPK. Někde byly použité OSS systémy a jinde ne a vůbec nic to neřešilo. Je to jen vábnička na lidi,co se chytají na jednoduchá řešení. Tohle nic, ale vůbec nic neřeší a praxe ukázala, že to jde tak snadno obejít a korupce a ona vaše neefektivita pokračuje dále a ještě ke všemu pak Open Source aktivity jsou zesměšňovány, protože jsou lidé jako vy, kteří tvrdí, že to vyřeší tento problém. A ono se tím nic nevyřešilo, takže to politikové hodí na OSS aktivity. Je to dvousečná zbraň, kde hloupí lidé nakonec poškozují open source projekty, protože nevědí, že problematika korupce a neefektivity státu je mnohem složitější problém a nejde jej zjednodušit na banální licence.
Ondrej Dzivý Balucha Re: Re: Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Ondro 6. 11. 2013, 09:23:11
Odpovědět  Odkaz 
Pardon ale tu mame jeden problem.
Citujem "Přeci je jen dobře, že lidé budou mít vysoké zisky a já budu moc rád, když firma vydělává poctivě z vývoje software i za licence."
Ukaz mi vecsiu firmu, ktora zaraba poctivo? Zase to zopakujem - to nieje o zriadeni ale o ludoch. Ako je dobry politik a zly politik, tak je aj zly a dobry majitel firmy. Mne vycitas, ze som komunista a ty si potom co, ked tu spominas taketo veci?

Ze trh je to, co jedine funguje? To si ma pobavil. Ukaz trh v akomkolvek odvetvi, ktory naozaj funguje. Tam si firmy s urcitym vplyvom robia, co chcu a manipuluju s tebou ako oni chcu. Zobud sa.
Fungujuci trh je knizny ideal a rozpravka ekonomov.
Citujem "Vždy jde o sobecké důvody jednotlivců různě kombinované a kde se různě spojují s dosažením osobního zájmu." Toto plati aj pre majitelov, akcionarov a zamestnancov firiem, nielen pre stat. Fakt neviem kam mam ja teba zaradit, ked ty si ma zaradil medzi komousov.

Data nie su celkom nezavisle od SW. Na vytvorenie dat(tych elektronickych) SW potrebujes. Suhlasim, ze s datami sa da dobre vydierat ale ak takemu stavu doslo, ze stat nema pod kontrolou data, tak je to problem, zakonov, zlmuv a ludi, ktore taketo zmluvy podpisali. To nema nic spolocne OSS.
Ak sa taketo u vas nieco deje, tak sa ozvi a ries to, ved politikov sme si zvolili samy a su len zrkadlom nas a nasej spolocnosti.

Co je neligitimne na mojej poziadavke aby SW, ktory sa pouziva v statnej sprave bol OSS?
CO je na tom nelegitimne aby ak existuje neajaky OSS vhodny pre statnu spravu aby ho stat dotoval?
Predsa su to nase peniaze (z nasich dani), tak preco by som napr. MS mal platit 2x. Raz prostrednictvom statu a raz ako sukromna osoba. To, ze stat bude pouzivat a podporvat OSS a bude uvolnovat zakazkovy SW ako OSS vydim ako bonus pre mna ako platitela dani. Je to aj akasi zaruka, ze peniaze z mojich dani sa len tak nevytratia.

Dotovanim OSS stat v principe nikoho nediskriminuje ani neposkodzuje a uz vobec nie trh. A ako som spominal vdaka tomu za svoje dane mam moznost dostat na oplatku kvalitnejsi SW a pristup k zdrojovym kodom, ktore mozme pouzit.

Niesom ziaden OSS terorista ale myslim si, ze ak by stat napr. peniaze, ktore dava na licencie MS Office daval na vyvoj napr. LO, tak by tym len ziskal. Ziskali by sme z toho aj my. Nikoho by tym neposkodil.
To iste aj zakazkovy SW pre statnu spravu. Ako som uz spominal, tak stat by si v takomto pripade mohol vyberat, kto mu ten SW bude spravovat a robit support. Tym by ho dodavatel nemohol drzat v sachu a mohla fungovat konkurencia a tlak na kvalitu. Za druhe my by sme videli na co stat vynalozil nase prostriedy (vdaka moznosti nahliadnut do zdrojovych kodov) a tak by sme ich mohli kontrolvat a davat mu spetnu vezbu. Takze netvrd mi, ze stat nemoze mat ziadnu spetnu vezbu. Videl by si ake divy by sa dialy, keby zakazkovy SW bol pod OSS. Take nepodarky ake nas aj vas stat nakupuje by rychlo prestali. Co som mal moznost vidiet, tak vo vecsine pripadov su to neskutocne nepodarky.
Tiez by napr. ine staty alebo institucie nemuseli si stavat podobne aplikacie od nuly ale pouzit uz existujuce alebo si ich len upravit. Tym by sa mohli znizit naklady na vyvoj.
Podla teba je to blbost?
Podla teba je blbost vyuzivat peniaze z nasich dani efektivne? Cesta OSS je urcite dobrou cestou.


Podprovat a liat peniaze do alternativ ku komercnemu SW, ktore stat vyuziva minimalne je blbost.
Nemam nic proti komercnemu SW. Rad si zaplatim za SW, ktory potrebujem a nemusim mat silou mocou OSS.

Vsetko je to o ludoch.

p.s. mam aj ekonomicke vzdelanie ale na toto ho ani nemusim mat. Tu staci aj "sedliacky rozum".
Re: Re: Re: Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Marek 4. 11. 2013, 14:45:26
Odpovědět  Odkaz 
Jo a že nevíte, co je veřejná dotace a srovnáváte to se soukromou ani nekomentuji. Žel je zjevná absence základního ekonomického vzdělání, kde nebudu zde vysvětlovat tyhle elementární pojmy. Nastudujte si to a pak diskutujte ad dotace a srovnání veřejné dotace státem vs. soukromá individuální dotace, kdy tohle stavět na roveň by už i na SŠ bylo na vyhození od zkoušení.
ekonomické vzdělání
petr 4. 11. 2013, 16:41:03
Odpovědět  Odkaz 
Ať žije základní ekonomické vzdělání.


Navrhuji zrušit všechny státní silnice v zemi. Půdu pod dopravními komunikacemi rozdat (tedy spravedlivě v kupónové privatizaci prodat) kamarádům (tedy všem lidem spravedlivě). A potom by soukromník mohl zavést na každé silnici či mostě tržní mýto a okamžitě by měl zpětnou vazbu z trhu.


Možná to někomu připadá jako volání po komunismu, ale já jsem názoru, že stát tu potřebný je, zastává důležité (nejenom) ekonomické funkce a jejich odstranění není ve veřejném (tedy i mém) zájmu.
Re: ekonomické vzdělání
Marek 4. 11. 2013, 17:46:13
Odpovědět  Odkaz 
Vy jste asi ještě na ZŠ soudě podle argumentace? Tohle je vzorová demagogie odkloněním pozornosti a podsunutím mi něco, co jsem nikdy neřekl viz. důležitost státu. Já se ptal po tom, jak budete měřit efektivitu, protože pokud to neumíte jasně a explicitně nadefinovat, je to jen canc a plácání prázdného pojmu ve stylu bla bla.
Re: Re: ekonomické vzdělání
petr 4. 11. 2013, 20:07:46
Odpovědět  Odkaz 
Ohrazuji se proti výroku, že demagogicky odvádím pozornost od tématu. Bohužel ukazujete, že jste můj komentář nepochopil.

Komentář není o důležitosti státu. Stát je zde použit pouze jako názorný příklad. Komentář je o tom, že stát vykonává funkce jako doprava, zdravotnictví, školství, kultura, ... A u všech těchto činností se velmi těžko měří bezpostřední efektivita vložených prostředků. Zkušenosti ze zemí z celého světa je zřejmé, že čím lépe funguje stát (má vyspělé školství, zdravotnictví, dopravu, ...), tím lépe v zemi funguje i ekonomika a v zemi je menší chudoba. Naopak v zemích kde bezhlavě následovali rady MMF a všechno privatizovali, tak ekonomika šla dolu a chudoba se rozrostla.

Z vašich komentářů si netroufnu hádat jaké máte vzdělání. Ale ekonomika je velmi složitý organismus. Primitivně počítat zisky z izolovaných činností obvykle nevede k celkově úspěšné ekonomice jako celku.
Petr Valach Re: Re: Re: ekonomické vzdělání
Petr Valach 4. 11. 2013, 22:04:36
Odpovědět  Odkaz 
Opravdu zjišťuju, že věci jsou poněkud složitější. Debata je velmi výživná a hodně si z ní beru. Děkuju aktérům diskuze za jejich čas. Mrzelo by mě, pokud byste ho pokládali za ztracený. Mně hodně pomáhá, tak jestli máte co říci, pište, pište: Děkuji.
Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Odras 3. 11. 2013, 23:08:56
Odpovědět  Odkaz 
Prosím, zaveďte něco podobného také u nás. Třeba bychom časem předešli výdajům typu - http://m.rozhlas.cz/zpravy/domaciekonomika/_zprava/vlada-prodlouzi-smlouvu-s-firmou-microsoft-na-software-statni-spravy--1269145
Lukáš Jelínek Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Lukáš Jelínek 3. 11. 2013, 23:25:02
Odpovědět  Odkaz 
Ono to uzamčení se ve vztahu s určitými dodavateli může být docela nebezpečné a může "sežrat" i samotné politiky, a to i když oni sami s tím nepřišli, viz např. http://www.lidovky.cz/bem-soucasna-rada-opencard-sedmkrat-predrazila-to-bych-si-nedovolil-1po-/zpravy-domov.aspx?c=A130326_125352_ln_domov_ase Tady došlo ke klíčovému rozhodnutí za Béma, ale odnesli to jeho následovníci.

Microsoftu se to tedy asi netýká. Tam se do toho nejspíš šťourat nebude (z více důvodů), i když causa ÚP ČR ukazuje, že ani zdánlivě nedotknutelní nemusejí být doopravdy nedotknutelní...
Petr Valach Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Petr Valach 4. 11. 2013, 00:45:02
Odpovědět  Odkaz 
Jednoznačně podporovat svobodný software tam, kde to je možné. Nasadit model jako v Británii. Neposkytuješ svůj soft jako otevřený? Máš smůlu, dáme přednost jinému nebo si sami nějaký vyrobíme, pokud to bude pro náís výhodné. Jaké řeči o zničené investici? Jakýkoliv státní úřad má hledět především na to, aby se softwarově nestal rukojmím nějaké firmy, tedy aby nebyl vydíratelný.

A výrobcům proprietárního softu, kterým se to nelíbí, vzkazuji: Trhněte si nohou. Kdo chce uzavřít svoje zdrojáky, asi ví moc dobře, proč. Zřejmě se má za co stydět. Vždyť otevřený soft nemusí být zadarmo...
Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Marek 4. 11. 2013, 10:32:03
Odpovědět  Odkaz 
Nejvíce otevřený software poškozují takovéto fanatické příspěvky v duchu marxistického učení od lidí, co zjevně nemají ani základní ekonomické vzdělaní. Namísto výkřiků a slepých obvinění přemýšlejte, že peníze z daní jsou i peníze oněch firem a že není možné poškozovat investice třetích stran. Dchrana investic státu vůbec není vázána na open source a dokonce i MPSV z části použilo OSS a přitom byl vývoj podle NKU až 5x předdražený. OSS není žádný univerzální lék a je to jen možnost v celé komplexní problematice nasazení software a počítání optimálního TCO. Má svoje výhody, ale není možné provádět veřejnou dotaci a tím ohýbat a poškozovat trh. Kromě toho by zjevně některým prospělo namísto fanatismu přemýšlet na tom skutečně optimálním užití a jaké metodiky vedou k jejímu zhodnocení. Ale pro laika, který problematice nerozumí je to vyřešeno "neplacením licence", i když někde jinde se zaplatí třeba 5x více viz. MPSV. Mnohem zásadnější je onen vendor-lock-in, který ale v dnešní době již není tolik vázán na infrastrukturu, která už nehraje prim, ale na dodávku specifických řešení a držení dat. To jsou nástroje dnešního vydírání a taky to jsou ty životně důležité věci pro běh státní správu, kde ji dodavatel může při špatné smlouvě snadno tlačit do kouta - viz. OpenCard, kde je úplně fuk, na čem to jede, ale jde o business moduly a o data, kde přesně k tomu je napsána smlouva a Praha je v rukou dodavatele a nemá šanci to nějak "zmigrovat".
Petr Valach Re: Re: Bernský kanton: Software placený z daní musí být open source
Petr Valach 4. 11. 2013, 12:31:55
Odpovědět  Odkaz 
Souhlasím se vším, co jste napsal. Ale stojím si i za tím, co jsem napsal já.

Nemám k tomu víc c o říci, poskytl jste celkem vyčerpávající argumenty, za kterými stojím. I já jsem si některé věci neuvědomil.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz