přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí

Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí

Evropská unie

Výbor Evropského parlamentu pro právní záležitosti před týdnem doporučil Evropské komisi, aby byla v celé EU omezena tzv. svoboda panoramatu, tedy možnost pořizovat a užívat snímky autorských děl vystavených na veřejnosti. Diskuse okolo této záležitosti postupně sílí.


Dosud v řadě zemí Evropské unie (včetně Česka) platí tzv. svoboda panoramatu. Ta umožňuje svobodně vyobrazit (fotografií, videozáznamem, kresbou apod.) autorské dílo umístěné na veřejném prostranství a takto pořízené vyobrazení dále užít. Každý tak může například dům, sochu či nějaké jiné venku umístěné dílo třeba vyfotit a snímek použít jak nekomerčně (například do rodinného alba), tak i komerčně (např. pro reklamu). Některé státy mají tuto svobodu ještě volnější (kupříkladu se vztahuje i na interiéry – Rakousko), jiné ji naopak vůbec nebo skoro vůbec nemají (Francie, Belgie...).

Francouzský europoslanec Jean-Marie Cavada před týdnem navrhl na jednání Výboru Evropského parlamentu pro právní záležitosti, aby bylo do zprávy o autorských právech zařazeno doporučení pro Evropskou komisi, aby byla svoboda panoramatu na celém území EU omezena tak, že by bylo povoleno pouze nekomerční užití pořízených vyobrazení. Výbor zprávu i s tímto doporučením schválil.

V médiích a na sociálních sítích se okolo záležitosti rozpoutala diskuse, která stále sílí a která poukazuje na různé aspekty návrhu. Kritici například upozorňují na dalekosáhlé dopady například na svobodné fotografie (shromažďované například v rámci Wikimedia Commons; omezení na nekomerční užití se s principem svobodných děl neslučuje), na sdílení na sociálních sítích (kde ke komečnímu užití často dochází, aniž by si to třeba uživatelé uvědomovali), ale na druhou stranu také na nesprávné informace ohledně unijního legislativního procesu (kdy ještě v podstatě není nic schváleno – Evropský parlament nemůže sám připravovat legislativní návrhy, toto právo přísluší pouze Evropské komisi, která je následně předloží EP).

Připravujeme na toto téma podrobnou analýzu, přineseme vám ji během příštích dnů.

Nahoru

Příspěvky

Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Jan Marek 23. 06. 2015, 15:20:12
Odpovědět  Odkaz 
Zdravím,

nejlepší zprávy jsou od zdroje, tj. od europoslanců Obraťte se na ně, pokud chcete znát pravdu. V médiích jsou, bohužel, většinou pololži (nebo polopravdy, jestli chcete).

http://www.euractiv.cz/obchod-a-export0/clanek/konec-fotografovani-na-ulici-je-to-nesmysl-shoduji-se-cesti-europoslanci-012715

Na twitteru je velmi komunikativní např. p. Pavel Svoboda @1PavelSvoboda

Zdraví
Honza Marek
Lukáš Jelínek Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Lukáš Jelínek 23. 06. 2015, 15:42:23
Odpovědět  Odkaz 
Od poslanců se člověk dozví jejich názor, ne pravdu. Bohužel poslanci - čeští i evropští (ale samozřejmě i jiní, všude na světě to bude podobné) - často schválí něco, o čemž ani sami nevědí, jaké dopady to bude mít, případně se jim to zdá bagatelní. Zákonů, které musely být kvůli závažným problémům narychlo novelizovány nebo které ústavní soud zrušil, jsme tu měli už nespočet. Namátkou mohu vybrat třeba data retention, zákon o rozhlasových a televizních poplatcích nebo odeslání peněz do jiné obce (při "porcování medvěda"), než kam "měly jít".
Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
nobody 23. 06. 2015, 20:31:01
Odpovědět  Odkaz 
a v kterem ze to paralelnim vesmiru zijes, ze tam politici mluvi pravdu a neexistuje tam lobby "vyssich" zajmu ?
Tomáš Crhonek Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Tomáš Crhonek 23. 06. 2015, 21:37:19
Odpovědět  Odkaz 
Zde je dobré si uvědomit, že Pavel Svoboda pracoval pro OSA a pro jednoho většího vydavatele. Asi není těžké uhodnout, jaké zájmy hájí.

V diskusích se typicky vyjadřuje o fotografiích a tisku pohlednic. Vyhýbá se prostředí internetu, kde je rozdíl mezi komerčním a soukromým použitím mnohdy nulový (někdo vyfotí "autorsky chráněný dům" a fotku dá na svůj soukromý blog, kde má i kontextovou reklamu -- je to komerční použití?).
Lukáš Jelínek Re: Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Lukáš Jelínek 24. 06. 2015, 00:27:40
Odpovědět  Odkaz 
Europoslanec Pavel Svoboda se ohání uspořádáním semináře společně s Wikimedia Foundation, která prý ocenila jeho zájem o toto téma. Bohužel to pak vyvolává dojem, že organizace s návrhem souhlasí, což však není pravda. Pokud by to bylo zavedeno, znemožní se tím tvorba svobodných děl, ve kterých by se objevilo něco autorsky chráněného (dejme tomu jakékoli fotky pražského nábřeží, kde by se objevil Tančící dům, fotky náměstí s novějšími sochami, fotky žižkovské televizní věže - tedy v podstatě jakékoli panorama Prahy...) atd.
Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Antonín Houska 24. 06. 2015, 01:17:31
Odpovědět  Odkaz 
Před nedávnem jsem si přečetl zajímavou úvahu o historii copyrightu: http://questioncopyright.org/promise

Protože autor je podle mého názoru důvěryhodný (jeden z iniciátorů projektu Subversion, autor knihy "Producing OSS" a svého času člen komise http://opensource.org), považuji text za zásadní. (I když je to "jen" anglicky, pokusil jsem se o překlad, aby se to snáze šířilo: http://a.houska.sweb.cz/historie_copyrightu.pdf)

Takto, s ohledem na historii "autorského práva", je snaha omezit fotografování staveb skutečně bizarní. Jako kdyby architekti dosud nedostali zaplaceno za svou práci a "copyrightová lobby" jim konečně přispěchala na pomoc. Možná to ale svědčí i o něčem pozitivním: kopírovací průmysl bere i ty nepodivnější příležitosti prostě proto, že už to s ním začíná jít z kopce.
Lukáš Jelínek Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Lukáš Jelínek 24. 06. 2015, 11:51:51
Odpovědět  Odkaz 
Do této kategorie spadá i snaha o výběr "desátků" z GUI: http://www.linuxexpres.cz/placeni-autorskych-poplatku-z-gui
Re: Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Jirik 25. 06. 2015, 09:49:25
Odpovědět  Odkaz 
A nevznikne nějaké sdružení na vybírání poplatků za používání příkazového řádku a terminálu - tím by totiž nejspíše počítače zcela skončily.
Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
MIlan 24. 06. 2015, 15:04:44
Odpovědět  Odkaz 
Docela průser např. sehnat autora architektonického návrhu Kolosea v Římě... Ať už s těmi autorkými právy jdou do prdele. Je to jednoznačně brzda všeho pokroku. Kdyby je Čína dodržovala, kde by dnes byla? A kde je skutečně dnes? Kdo je dodržuje, je dnes zaostalou zemí. Pokrok nelze legislativně zmrazit a zastavit. Je to hloupé a směšné.
Re: Diskuse okolo „zrušení svobody panoramatu“ sílí
Dejmon 25. 06. 2015, 05:23:42
Odpovědět  Odkaz 
Ale kdeže, kdejaký blbec si chce přeci vydělat, NE ?!?!?!

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog