přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Interaktivní nápověda k programu GIMP

Interaktivní nápověda k programu GIMP

GIMP

Pokud si nevíte rady s ovládáním programu GIMP, můžete využít interaktivní nápovědu. Místo tápání v textu stačí klikat na nástroje a hned vidíte, co k čemu slouží.


Většina nápověd k programům vypadá tak, že jde o větší množství textu, případně doplněného obrázky. Kontextově citlivá nápověda míří z jednotlivých funkcí přímo na příslušná místa v textu, nic víc tam ale obvykle nenajdeme. „Z jiného soudku“ je ale interaktivní nápověda k programu GIMP, kterou vytvořil Jaroslav Uher.

Tato nápověda se od těch běžných liší tím, že vypadá jako prostředí programu GIMP, které lze ovládat prakticky stejně jako u skutečného programu. Ovšem místo aby se jednotlivé funkce použily v obrázku, zobrazí se, k čemu slouží, jaká nabídka se rozbalí atd. – to vše s menším možstvím textu a větším množstvím obrázků. Nápověda je určena pro verzi 2.8, aktuálně odpovídá 2.8.6.

Nahoru

Příspěvky

Interaktivní nápověda k programu GIMP
Pavel 13. 01. 2014, 12:09:51
Odpovědět  Odkaz 
Sice ke Gimpu naštěstí nápovědu nepotřebuji, ale ostatní to jistě ocení. Jen mě napadlo, že je škoda, že není vše v AJ, krom tedy vysvětlení funkcí, které by zůstaly v CZ. Jde totiž o to, že lepší je používat AJ verze programů (alespoň u těch grafických), což má několik výhod.
1. je spousta návodů v AJ
2. profíci používající Photoshop jedou také v AJ PSku, takže pokud by se třeba chtěl někdo časem přesunout, tak by to byla výhoda (např, že dost věcí je podobných)
Sám sice AJ neovládám, ale těch pár věcí co tam je, tak se člověk intuitivně naučí, co je co. Pracoval jsem třeba ve firmě, kde byl Photoshop, všichni ho měli skoro v AJ a já vyfasoval CZ verzi, což byl horor, zorientovat se tam, tak jsem si to hned změnil na AJ (vymazáním těch myslím dvou souborů). Doma používám jak Photoshop, tak GIMP, který je dostatečnou náhradou. Záleží, co na tom člověk dělá. Na něco je GIMP vyloženě brzda, protože toho spoustu neumí, nebo se to tam dělá složitě. Mohl bych vyjmenovat celou řadu věcí, ale zmíním jen např. "primitivní" stín u písma, v Photoshopu hned ten stín vidím a můžu ho vizuálně měnit v GIMPU musím prvně zkopírovat daný text, obarvit ho na černo, rozostřit zprůhlednit a posunout - jedním slovem PAKÁRA - i když to jde rychle, ale proč by se měl člověk drbat levou nohou za pravým uchem. Takže spíš na webdesign, nějaké letáčky (ano vím, na letáčky je vektorový editor), raději Photoshop, co se však týká malování obrazů, tak jsou si myslím oba docela rovni.
Re: Interaktivní nápověda k programu GIMP
Marv-CZ 13. 01. 2014, 14:46:56
Odpovědět  Odkaz 
Filtry -> Světlo a stín -> Vržený stín
Ale hlavně, že jsi odborník, co to valí anglicky.
Otakar Haška Re: Re: Interaktivní nápověda k programu GIMP
otula 13. 01. 2014, 15:21:31
Odpovědět  Odkaz 
No, každopádně to má do textových možností Photoshopu hodně daleko. A Pavel výše má pravdu v tom, že anglické rozhraní s českou nápovědou je opravdu mnohem praktičtější, pokud člověk pracuje u různých systémů s různými programy. Myslím, že ta impertinence v "tónu" reakce není na místě.
Re: Re: Interaktivní nápověda k programu GIMP
daks 14. 01. 2014, 09:22:14
Odpovědět  Odkaz 
Osobně taky v případě Gimpu a Inkscape dávám přednost prostředí v angličtině, právě kvůli hromadě anglických návodů...
Re: Re: Interaktivní nápověda k programu GIMP
Pavel 14. 01. 2014, 18:26:57
Odpovědět  Odkaz 
Nojo, máš pravdu, ono to jde i interaktivně, díky! Hold je vidět, že bych měl GIMP prostudovat opravdu více. Já to dělal tak složitě a ono je to nakonec pod Filtrama. Nejde tak o to, že bych byl odborník, co to valí anglicky (což nikde netvrdím), ale o to, že jsem si zvykl na Photoshop (v kterém primárně pracuji, jak doma, tak ve firmě) a tak jsem předpokládal, že vržený stín u písma je někde u písma.
Když totiž potřebuji něco, ať to mám rychle, většinou skočím do PSka a tam to mám za chvilku, ale ta samá činnost mi v GIMPU trvá dost dlouho, nebo mi to tam moc "nejde" (rozuměj, nedosahuji tam takových výsledků). Rád bych se GIMP naučil do takové míry, že v něm budu věci "mrskat" jak v PSku.Proto mě už kdysi napadlo, že by bylo fajn, někde dělat tutorály o GIMPU a zároveň něco jako GIMP vs Photoshop. Vezmeš dva lidi, jeden odborník na photoshop a druhý na gimp - zadáš jim úkol a pak se mohou oba podívat, co a jak v daném programu.
PS: Jinak filtry v GIMPu nemám moc prozkoumané.
Re: Re: Re: Interaktivní nápověda k programu GIMP
Marv-CZ 16. 01. 2014, 07:34:01
Odpovědět  Odkaz 
Ten filtr na vrhání stínu je obecný, umí stín u čehokoliv, tak by bylo asi zbytečné to dublovat u písma. Jinak filtry si zkus určitě projít. Některé jsou jen takové hračičky, ale některé jsou opravdu užitečné.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog