přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Je tady GIMP 2.8 s režimem jednoho okna

Je tady GIMP 2.8 s režimem jednoho okna

Rastrový grafický editor GIMP se dočkal nové verze 2.8. Kromě mnoha jiných vylepšení obsahuje i možnost běžet v klasickém aplikačním okně.


Nejznámějším svobodným rastrovým grafickým editorem je bezpochyby GIMP (The GNU Image Manipulation Program). Po 3,5 letech vývoje je tady nová verze 2.8, která přináší řadu věcí, po kterých uživatelé volali. Hodně změn je v uživatelském rozhraní – v první řadě je to možnost provozovat GIMP v klasickém aplikačním okně, tak jako většinu „konkurenčních“ programů. Přepracováno je také dokování panelů, které lze nyní vkládat jako více sloupců do jednoho okna. Další změnou je rozdělení ukládání a exportu obrázků.

Ovšem ani v kreslicích a manipulačních funkcích není novinek málo. Vrstvy mohou mít nyní stromovou strukturu (oproti dřívější pouze lineární), texty se editují přímo v obrázku (ne v samostatném okně jako dříve), k vykreslování nástrojů se používá knihovna cairo (s novým indikátorem průběhu) a ve vstupních polích pro rozměry lze provádět jednoduché výpočty (např. i včetně sčítání/odčítání odlišných jednotek).

GIMP 2.8 v režimu jednoho okna GIMP 2.8 v režimu jednoho okna

Nahoru

Příspěvky

Miroslav Hrončok Je tady GIMP 2.8
Miro Hrončok 4. 05. 2012, 07:39:35
Odpovědět  Odkaz 
Upřímně? To rozdělení uložení a exportu je hodně použitelné, pokud pracujete na něčem a ukládáte jak xcf, tak třeba png ve smyslu exportu. Ale pokud chcete udělat jednoduchou blbinku, rovnou ji uložit jako png a jít?

Dáte [Ctrl+s], proklikáte se strukturou souborů až na kýžené umístění, vymyslíte název souboru, zadáte třeba draft.png a ono to zařve, že tady z toho dialogu to uložit nejde? To se mi nelíbí.
Re: Je tady GIMP 2.8
Karel 4. 05. 2012, 10:58:31
Odpovědět  Odkaz 
souhlas ... také mi chybí možnost ukládat *.PSD zvlášť s těmi skupinami vrstev, neb další programy Maya, Nuke a pod. s ním pracují přímo ... je to opravdu o dostupnosti PSD API od Adobe? ... a hlavně to slepé okno mi opravdu nevyhovuje a tak na NTB pořád živím GIMP 2.4 ... doufám, že na větší barevnou hloubku v 2.10 nebudou dcery čekat 3.5 roku, to už by mne i s celým Linuxem poslaly definitivně do řiti :D
Re: Re: Je tady GIMP 2.8
kukal 4. 05. 2012, 12:00:48
Odpovědět  Odkaz 
Taky naprostý souhlas.

Je velká škoda, že nativně pro Linux není žádná pořádná náhrada GIMPu. Pořád musím používat něco pod Wine.
Re: Re: Re: Je tady GIMP 2.8
Pavel Šimerda 6. 05. 2012, 00:22:30
Odpovědět  Odkaz 
Náhrada Gimpu :D.
Je tady GIMP 2.8 s režimem jednoho okna
rs 4. 05. 2012, 11:58:26
Odpovědět  Odkaz 
Dá sa na Ubuntu naištalovať viac verzií GIMPU?. Akože by som sa rád pohral s 2.8 ale pre istotu mal aj starú 2.6

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz