přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Je tu první alfa LibreOffice 4.0

Je tu první alfa LibreOffice 4.0

LibreOffice

Zájemci o zkoušení verze 4.0 kancelářského balíku LibreOffice mají k dispozici první alfaverzi.


Kancelářský balík LibreOffice vznikl odštěpením od tehdejší betaverze OpenOffice.org 3.3. To bylo před více než dvěma roky. Později tento balík převzal vedení v nových verzích (balík OO.org čím dál více zaostával) a aktuálně je k dispozici verze 3.6. Od vydání první verze třetí řady OO.org (tj. 3.0) uplynuly již čtyři roky (říjen 2008). Nyní už se aktivně připravuje verze 4.0 s řadou nových vlastností a funkcí. The Document Foundation vydala první alfaverzi, která umožňuje zájemcům testovat tuto zcela novou verzi balíku. Finální verze je plánována na únor příštího roku.

Novinky čtvrté hlavní verze se týkají především cizích datových formátů. Bude k dispozici podpora importu a exportu nativních matematických výrazů ve formátu RTF, nově půjdou importovat publikace ve formátu programu Microsoft Publisher, rozšířena bude podpora formátů OOXML. Připravuje se také nový databázový ovladač pro přístup do kontaktů v programu Mozilla Thunderbird. Při výběru stylu bude přímo v rozbalovací nabídce vidět, jak daný styl vypadá.

Nahoru

Příspěvky

Je tu první alfa LibreOffice 4.0
Lukáš 26. 11. 2012, 09:13:01
Odpovědět  Odkaz 
Dlouhou dobu čekám marně na vylepšení editoru rovnic např. po vzoru Wordu 2010. Tam psát rovnice je úplná lahoda.
Re: Je tu první alfa LibreOffice 4.0
scretch 26. 11. 2012, 10:45:23
Odpovědět  Odkaz 
Mě naopak vyhovuje způsob v LO - vystačím si s klávesnicí. V MO pořád musím myší naklikávat operace a to neuvěřitelně zdržuje.
Nevýhoda editoru v LO je jen v tom, že chvíli trvá, než se s tím někdo naučí, ale i to je otázka deseti minut.
Re: Je tu první alfa LibreOffice 4.0
SpookY 26. 11. 2012, 14:37:49
Odpovědět  Odkaz 
Editor po vzoru Oppice 2010? OMG, jen to ne! Nejlepší způsob, jak stávající editor takovým "vylepšením" zkriplit.

Na vysoké jsem musel kolikrát dělat několikastránkové matematické zápisy a u Wordu bych se z toho brzo zbláznil.

Editor v Libre Office je na tohle perfektní, skoro nesundám prsty z klávesnice. Lepší už je jen TeX, ale takový dokument známým nepošlu.


Poslední dobou mi naskakuje husí kůže kdykoliv slyším slova "zcela nová verze", "převratné vylepšení"...

Po pravdě řečeno mě děsí i věta "Při výběru stylu bude přímo v rozbalovací nabídce vidět, jak daný styl vypadá."

... to bude jen další zpomalovací kurvítko. Seznam stylů mám hozený na boku v liště, všechny pěkně pod sebou, stejně velké. Když se tam bude zobrazovat i vzhled, tak to bude jako cirkus a stylů se mi tam vleze tak polovina.
Pokud si uživatel nepamatuje, jaké má styly, tak ať si jde plácat bábovičky na pískoviště.


Co v tuhle chvíli LibreOffice potřebuje?
a) rychlost, vykopat Javu
b) lepší podporu formátů (těch zkriplených od Mrcho$oftu)
c) vylepšit vykreslování grafiky (grafy, vzorce)
d) vylepšit řešitele rovnic

A co změnit na grafickém rozhraní? ... VŮBEC NIC!!!

... sám mám nastavené malé ikonky a děsím se toho, že by tam nějaký pitomec chtěl cpát ribbon, velikánský ikonky nebo něco takového.
Je tu první alfa LibreOffice 4.0
js 26. 11. 2012, 11:08:26
Odpovědět  Odkaz 
osobně bych rád uvítal nové GUI, které by respektovalo dobu moderních širokoúhlých zobrazovačů... chystá se i tady nějaká změna nebo bude pořád LO zaseklé na prastarém ovládání...
Lukáš Jelínek Re: Je tu první alfa LibreOffice 4.0
Lukáš Jelínek 26. 11. 2012, 13:03:48
Odpovědět  Odkaz 
Nevím o tom, že by se mělo GUI nějak zásadně měnit (mění se dialogy, ale ne hlavní okno). Mimochodem, širokoúhlé displeje se pro zobrazování stránky těžce nehodí - leda po otočení na výšku. Já bych spíš uvítal jinou věc, a to živý náhled aplikovaných operací (volba stylu, písma apod.), jako má MS Office. Někdy je žádoucí mít možnost vyzkoušet si to předem, přičemž u LO se to musí řešit operací Zpět, což není moc pohodlné.
Petr Valach Je tu první alfa LibreOffice 4.0
Petr Valach 29. 11. 2012, 01:06:08
Odpovědět  Odkaz 
Za prvé velmi děkuji panu Jelínkovi za upozornění na novou verzi LO. Vůbec jsem o tomhle nevěděl, protože nestíhám sledovat vývoj LO (ale polepším se, musím). Za další mě mrzí, že je jeho článek tak mizerně hodnocen (PROBOHA PROČ?).

Pokud uvedené novinky jsou tak velkými bouchačkami, že to stojí za přečíslování celé řady, tak je mi to líto. Podle mě jde o důležité, ale marginální záležitosti. Nicméně náhled stylů je super věc, ta se bude hodit a budu mít zase další argument (škarohlídi, nemyslete si, já znám požadavky korporátních šéfů). Ocenil bych, kdyby Writer měl možnost jako Word spočítat počet výskytů daného stylu a podobně. A live preview taky není od věci.

Dále, změna vzhledu je, troufám si říci, skoro nutná. Vzhled LO je vážně sto let za opicemi. O mě tolik nejde, ale já, vážení, jsem propagátor. Předkládám svobodný soft různým lidem jako řešení na jejich problémy. A teď ti lidi dostanou tohle... Kristepane. Ani Galaxy ikony to nevytrhnou. Prostě kabát je hrozně důležitý a ten je tady tedy nanic.

A ještě jedna šílenost. Míchání barev. Až se tahle pakárna bude odbývat stejně jednoduše jako v Opici, zaplesám.

Těším se, s čím přijde pozměněné UI OO.
Petr Valach Poznatky
Petr Valach 28. 12. 2012, 03:54:08
Odpovědět  Odkaz 
Tak jsem na widlích zkusil tuhle alfu a jsem docela znechucený.

Problémy se stabilitou, žádný náhled na styly, ve stylistovi se neukazují styly (třeba při zadání automatickýchých hodnot nebo použitých), nevyřešený problém s nepřehráváním zvuků v animacích impressu, patrně neopravený problém s tlustým ohraničením kontingenčních tabulek.

Byla přidána další sada ikon, Tango pro testování, ale...


Já nechci hanět práci tango týmu a Jakuba Steinera, ale kdybych měl být upřímný, tak řeknu tohle. Všechny sady ikon pro LO - a to i Oxygen - snad vyjma Galaxy se mi jednoduše nelíbí. Pro mě jako člověka, který zkousne ledacos a razí tezi, že soft není na koukání, ale na práci, je tohle něco naprosto nepřekonatelného. Neumím si na vteřinu představit, že bych byl s to používat tak vyloženě nepěknou sadu ikon, jakou je Tango. Možná v Gimpu je fajn, o tom není sporu, určitě i jinde, aniž bych věděl, že jde o Tango ikony, ale zrovna LO je teda naprostý ústřel. Zatím jsem nenašel někoho, komu by se zdály aspoň přijatelné, použitelné nebo dokonce hezké. Omlouvám se za upřímnost, ale fakticky, když někomu cpu LO, tak ZÁSADNĚ bez Tanga. Mimochodem za 8 hodin to bude kolegyně, která speciálně kvůli tomu (a Thunderbirdu a dalším pracovním záležitostem) půjde do práce.

Bral bych i orovské, obrovské zapracování na GUI LO. Například živé náhledy, jak píše pan Jelínek, ale to je minimum. Jelikož LO používám denně a je to vedle Firefoxu a Tundrptáka můj hlavní soft, tak by měl podle toho vypadat. Někdy z něho rostu. Je před ním ještě daleká cesta k tomu, aby byl super nejen po stránce funkcí a možností, ale i přístupu vůči uživatelům. A ten, kdo tvrdí, že to není třeba, je největší škodnou projektu. To, co stačí jemu, nestačí šéfům oddělení firem a firemním šéfům. A právě ti jsou klíčoví při komerčním nasazení.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz