přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Microsoft chce OpenSSH i pro Windows

Microsoft chce OpenSSH i pro Windows

OpenSSH

Tým PowerShell ve společnosti Microsoft by chtěl přispět vývoji softwaru OpenSSH, aby umožnil jeho používání v systému Windows.


Vzdálené připojování k linuxovým strojům (a též ke strojům s dalšími systémy, například *BSD) protokolem Secure Shell (SSH) je zcela standardní metodou práce se servery a dalšími počítači, ať již ke správě nebo jinému použití. A zatímco se k těmto počítačům připojíte jak ze stejných systémů, tak z Microsoft Windows (odtud například prostřednictvím klientského programu PuTTY), opačně to nejde.

To má nyní změnit tým, který v Microsoftu vyvíjí PowerShell. Vývojáři by chtěli přispět do kódu projektu OpenSSH tak, aby dalo rovnocenně připojovat mezi počítači s různými systémy (myšleno Windows na straně jedné a například Linux na straně druhé), jak to lze dnes mezi počítači s Linuxem. Vývojářský tým se o něco takového pokoušel už dvakrát, bylo to však jeho nadřízenými pokaždé odmítnuto.

Existují možnosti, jak již dnes zprovoznit SSH server i ve Windows. Tyto programy jsou ale obvykle proprietární a nemají tak velkou škálu funkcí jako OpenSSH.

Nahoru

Příspěvky

Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
xPakrikx 4. 06. 2015, 23:23:15
Odpovědět  Odkaz 
A dufam ze im to neprejde ani teraz ... ziadna lutost so spolocnostou ktora by chcela opensource vyuzit len pre svoj zaujem a to zbohatnut este viac.
Re: Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
Pavel Valach 10. 06. 2015, 00:06:31
Odpovědět  Odkaz 
Text zprávičky trochu zavádí, odmítnuti byli nikoliv projektem OpenSSH, nýbrž nedokázali přesvědčit tehdejší vedení v Microsoftu. To je projektu teď prý plně nakloněno.
Lukáš Jelínek Re: Re: Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
Lukáš Jelínek 10. 06. 2015, 12:40:48
Odpovědět  Odkaz 
Děkuji za připomínku. V okamžiku, kdy jsem to psal, nebylo k dispozici moc dalších informací a v tom blogpostu vývojářů to nebylo napsáno dostatečně jasně, takže jsem to pochopil špatně. Teď už se mi podařilo dohledat další informace, ze kterých to opravdu vyplývá tak, že k tomu odmítnutí došlo uvnitř MS, ne v projektu OpenSSH. Článek jsem proto opravil.
Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
Honza Jaroš 5. 06. 2015, 00:01:21
Odpovědět  Odkaz 
No nevím, používám na Windows SSHčkový server z Cygwinu a nepřijde mi, že by byl nějak extra ořezaný...
Lukáš Jelínek Re: Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
Lukáš Jelínek 5. 06. 2015, 01:44:27
Odpovědět  Odkaz 
"Ořezané" jsou hlavně ty proprietární, např. Bitvise SSH Server nebo Copssh. Pod Cygwinem nevím, asi to bude hodně podobné běhu na Linuxu, možná tam budou nějaká drobná omezení.
Re: Re: Microsoft chce OpenSSH i pro Windows
Rastakajakwanna 6. 06. 2015, 23:45:15
Odpovědět  Odkaz 
SSH pod Cygwinem je limitovane nemoznosti pouziti sudo, ale to neni primo spjate s ssh. Limit povoleni pripojeni na uzivatele a skupiny se taky choval dlouho prapodivne. Jinak si zadne jine vyrazne omezeni neuvedomuji.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz