přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.

Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.

Mozilla již podruhé ukončuje další vývoj poštovního klienta Thunderbird. O pokračování by se měla starat komunita.


Mitchell Baker, předsedkyně Mozilla Foundation, oznámila plány ohledně poštovního klienta Mozilla Thunderbird. Mozilla ho již nebude dále vyvíjet, pouze zajistí opravy případných chyb stabilní verze. O případný další vývoj by se mělat starat komunita vývojářů. Thunderbird již nepatří mezi projekty, na něž by měla Mozilla soustředit své úsilí – podle předsedkyně organizace má nyní všechny základní funkce, které uživatelé potřebují; navíc roste popularita webových klientů. Proto je nový přístup, kdy se Mozilla bude starat jen o stabilitu a vývoj přenechá jiným, „přirozenou volbou“.

Není to poprvé, co dala Mozilla Foundation ruce pryč od tohoto poštovního klienta. Tehdy to ale skončilo tím, že se vývoj jen přesunul z firmy Mozilla Corporation do nově vzniklé organizace Mozilla Messaging. Ta se na jaře 2011 začlenila do Mozilla Labs a tím došlo prakticky k „návratu“ do hlavního proudu Mozilly. Nynější změna je ale zjevně o mnoho důkladnější a může se jednat do určité míry o něco podobného, jako se odehrálo okolo OpenOffice.org, byť byly důvody zcela jiné.

Nahoru

Příspěvky

Otakar Haška Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
otula 10. 07. 2012, 22:10:05
Odpovědět  Odkaz 
> navíc roste popularita webových klientů.

Lukáši, to máš něčím podložené? Docela mne to zaráží, protože kohokoliv naučím používat poštovní klient (typicky Thunderbird), už nechce webové rozhraní ani vidět. Lidé mají většinou problém jen s tím, že ho neumějí nastavit, ale ve chvíli kdy jim funguje, už se k webovému rozhraní nevracejí.
Lukáš Jelínek Re: Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
Lukáš Jelínek 11. 07. 2012, 00:26:08
Odpovědět  Odkaz 
To netvrdím já, to tvrdí Mitchell Baker v tom blogpostu: „In parallel, we have seen the rising popularity of Web-based forms of communications representing email alternatives to a desktop solution.“

Ovšem popularitu webového rozhraní pozoruji také a to už dost dlouho. Často už proto, že není potřeba nikde nic nastavovat (přístupové údaje k účtu), stačí se přihlásit a hotovo. Zrovna Thunderbird není až tak úplně jednoduchý na nastavování - a přidání té automatické chytristiky (která nadělá víc škody než užitku) bylo velkým krokem zpět. Sice to pak trochu opravili, ale i tak...
Otakar Haška Re: Re: Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
otula 11. 07. 2012, 22:27:09
Odpovědět  Odkaz 
> Často už proto, že není potřeba nikde nic nastavovat (přístupové údaje k účtu), stačí se přihlásit a hotovo.

Jo jo, to koresponduje s tím problémem, který jsem zmiňoval. A také je to o tom, že pro mnoho lidí znamená email zadat do URL "seznam.cz", vyplnit políčka se jménem a heslem a přihlásit se...

> a přidání té automatické chytristiky (která nadělá víc škody než užitku) bylo velkým krokem zpět.

Naprostý souhlas. Prokousat se přes ni je někdy na infarkt :-)
Petr Valach Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
Petr Valach 12. 07. 2012, 05:48:01
Odpovědět  Odkaz 
Já prostě nesouhlasím s tím, že není místo pro e-mailové klienty. Ať si výzkumy o používání webového eozhraní říkají, co chtějí, pro mě jsou irelevantní. A hned uvádím důvody.

Zkuste se zeptat mých šéfů, co by řekli na to, pokud by jejich podnikání mělo být závislé na nějaké divné adrese neco@gmail.com nebo cosi@seznam.cz. To je přece ptákovina, firma má vlastní doménu, vlastní e-mailový prostor, na který se píchá právě prostřednictvím klienta.

aZa další, kdo zajistí trvalý a nerušený provoz poskytovatele? Když jsem off-line, z jakéhokoliv důvodu, chci mít přístup ke svým mejlům. Je to prostě zatraceně důležitá pojistka. Pokud by se jednoho dne se mnou přestal poskytovatel bavit, ty maily mi zůstanou. (Netvrdím, že to, co jsou nuceni příjemci ode mě číst, je tak cenné zboží, že si ho musím nechávat, ale moje soukromá adresa je už po několikáté využívána pracovně, dostávám tam přeposlané zakázky od kolegy atd.)

Rovněž souhlasím s druhou poznámkou pana Jelínka v jeho prvním komentáři.
Vlastimil Ott Re: Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
Vlastimil Ott 12. 07. 2012, 09:23:22
Odpovědět  Odkaz 
Webový klient není totéž co freemail. Webové klienty se používají běžně - SquirellMail, RoundCube, pak celé groupwary a nebo Aplikace Google na vlastní doméně (používáme v Liberixu). Webový klient je obvykle zároveň použitelný v mobilu, výhod má hodně. To, že mám poštu na serveru, ne na jednom počítači, považuji za významnou výhodu, kterou ani IMAP nevyvažuje... Jestli je ten server můj, nebo za něj pouze platím, lze rozhodnout včas (aby nevznikla psychická nerovnováha).
Petr Valach Re: Re: Mozilla končí s Thunderbirdem. Už podruhé.
Petr Valach 12. 07. 2012, 09:33:35
Odpovědět  Odkaz 
Jasně, ale klient mi přece nebrání v tom, abych tu poštu na serveru měl... jen mi zaručuje, že ji budu mít taky u sebe.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz