přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Na video s bílým šumem přišlo pět hlášení, prý porušuje copyright

Na video s bílým šumem přišlo pět hlášení, prý porušuje copyright

Paragraf

Služba YouTube obdržela pět hlášení na „porušení copyrightu“, která se týkala videa s bílým šumem.


Australský hudebník Sebastian Tomczak umístil na YouTube desetihodinové video, které obsahuje pouze tzv. bílý šum, tedy zcela náhodný signál (v obrazové složce je jen stručná textová informace, o co se jedná). Služba YouTube obdržela pět hlášení, že toto video porušuje copyright.

Ohlašovatelé nepožadovali odstranění videa, nýbrž vydání veškerých příjmů z reklamy zobrazované u videa.

V minulosti už se stal případ, kdy uživatel čelil podobnému požadavku kvůli ptačímu zpěvu u videa. Požadavek byl později stornován. Ovšem například právník Iain Connor tvrdí, že i záznam bílého šumu je chráněn copyrightem: „Copyright nechrání myšlenku, nýbrž její vyjádření. Pokud zaznamenám bílý šum na pozadí nebo mám generátor bílého šumu a tento šum zaznamenám, přičemž jsem první, kdo tak učinil, jsem vlastníkem copyrightu.“

Nahoru

Příspěvky

Na video s bílým šumem přišlo pět hlášení, prý porušuje copyright
Marek H. 8. 01. 2018, 08:33:29
Odpovědět  Odkaz 
Možná má I. Connor de jure pravdu, ale de facto se nedá doložit prvenství a tedy autorství. Bílý šum v obrazovém záznamu je starý jako počátky televizního přenosu (cca 30. léta 20. století). Mimochodem, to by mohl někdo obdobně napadnout i tzv. černou obrazovku.
Kam ten svět spěje?
Na video s bílým šumem přišlo pět hlášení, prý porušuje copyright
Lukáš Grásgruber 8. 01. 2018, 10:02:58
Odpovědět  Odkaz 
Bylo by zajímavé podrobnější vyjádření právníků k dané problematice, protože citace v článku je zcela logická. Pokud jsem autorem nějakého díla, měly by v právním státě být chráněny moje práva. Takže YT by mělo na takovou žádost pochopitelně reagovat zdvořilou žádostí o doložení, že osoba či organizace, která si příjmy z prezentace daného díla nárokuje je skutečně původním autorem daného díla (vyjádření myšlenky). Protože pokud není, mohlo by se jednat o pokus o podvodné vylákání peněžní částky a bezdůvodné obohacení. U nás je prý takové jednání trestné. Nevím jak v USA.
Na video s bílým šumem přišlo pět hlášení, prý porušuje copyright
Petr Ježek 13. 01. 2018, 10:54:20
Odpovědět  Odkaz 
Hezká ukázka fungování právního systému.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog