přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Odmítli Windows, dostali pokutu

Odmítli Windows, dostali pokutu

Slovenská firma čelí vysoké pokutě kvůli tomu, že si odmítla pořídit systém Windows na odeslání souhrnného hlášení DPH.


Slovenský zákon ukládá povinnost odesílat tzv. souhrnné hlášení VIES pouze elektronicky. Příslušnou webovou aplikaci, přes kterou se data odesílají, však nechal slovenský stát vytvořit tak, že šlo odesílat pouze přes Internet Explorer v Microsoft Windows (i když bylo později upravena pro podporu i dalších systémů a prohlížečů). Firma Eura Slovakia však používá pouze GNU/Linux a nehodlá si pořizovat Windows. Podle jednatele společnosti byla již dříve uzavřena s finančním úřadem zvláštní dohoda, že může být hlášení podáno v papírové podobě. Navzdory tomu byla firmě uložena pokuta 5636 EUR (tj. cca 142 000 Kč) a nebylo úspěšné ani odvolání. Firma se hodlá obrátit na soud, protože by stát neměl nikoho nutit používat produkty konkrétní firmy.

V Česku platí podobná povinnost, ovšem webová aplikace pro tvorbu daňových písemností již dlouho není závislá na konkrétním prohlížeči (stará verze ale také závisela na Windows + IE). Především však stačí vytvořit příslušný XML soubor podle zveřejněné specifikace a ten elektronicky podepsaný odeslat České daňové správě. Nedávno byl navíc zákon novelizován tak, že již není potřeba ani elektronický podpis a po zaslání elektronické verze souhrnného hlášení ji stačí doplnit podepsanou verzí papírovou.

Nahoru

Příspěvky

Odmítli Windows, dostali pokutu
Juraj Oravec 9. 05. 2012, 22:21:17
Odpovědět  Odkaz 
U nás na Slovensku sa ale dejú veci :(
Odmítli Windows, dostali pokutu
Marek 10. 05. 2012, 07:04:33
Odpovědět  Odkaz 
Dané firmě držím palce aby se vydržela bránit co nejdéle a vynaložené peníze (pokuta) byly co nejefektivněji využity pro změnu situace při vynucování komerčních a uzavřených softwarů/formátů státní správou. Snad to pomůže i u nás (ČR).
Odmítli Windows, dostali pokutu
Muflon 13. 05. 2012, 16:44:22
Odpovědět  Odkaz 
Ono to taky není v ČR tak ružové, hromada formulářů v PDF se chová korektně jenom v Adobe Rader no a MV zase pro změnu miluje 602formfiller...
Lukáš Jelínek Re: Odmítli Windows, dostali pokutu
Lukáš Jelínek 13. 05. 2012, 17:17:38
Odpovědět  Odkaz 
Jo, taky tu máme hodně "extrabuřtů" ;-)

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz