přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Otec SSH: S bezpečností to jde z kopce

Otec SSH: S bezpečností to jde z kopce

Tvůrce komunikačního protokolu SSH říká, že s bezpečností (a hlavně ochranou soukromí lidí) je to čím dál horší.


Tatu Ylonen je považován za „otce“ šifrovaného komunikačního protokolu SSH (Secure Shell). V rozhovoru pro magazín NetworkWorld říká, že se situace ohledně bezpečnosti zhoršuje a trpí zejména ochrana soukromí uživatelů. Za významný problém považuje například SSL, protože již nejednou došlo ke kompromitaci certifikačních autorit a tedy i všech certifikátů, které podepsala. Prý již před 15 lety doporučoval přejít na SSH (s nezbytným rozšířením pro tyto účely), ovšem proces v IETF ovládaly firmy Microsoft a Sun.

V rozhovoru přišla řeč i na jednu z hlavních nevýhod SSH, tedy těžkopádnou správu klíčů. Není výjimkou, že se někde používají stejné klíče již 10 let a už nikdo neví, kdo všechno má k systému přístup (v jedné bance je například 200 administrátorů a 200 000 systémů, k nimž je řízen přístup). Tatu Ylonen toto považuje za velmi důležitou oblast, na kterou je potřeba se zaměřit. Proto také vznikl Universal SSH Key Manager jako komerční řešení problému správy klíčů.

Nahoru

Příspěvky

Tomáš Crhonek Otec SSH: S bezpečností to jde z kopce
Tomáš Crhonek 27. 07. 2012, 09:58:53
Odpovědět  Odkaz 
Jenže asi SSL ani SSH (který též může být provozován s x509 klíči a mít tedy stejnou komerční CA jako SSL) nejsou zárukou bezpečnosti. Jak sám píše u SSH hrozí riziko zastarání klíče (SSL má alespoň dobu platnosti certifikátu) a lidé také často používají jeden soukromý klíč z různých míst (čímž hrozí jeho odcizení a také ztráta přehledu k vůli jeho kopírování na různé klienty).

SSL a SSH může být skutečně bezpečné. U SSL je potřeba důkladně kontrolovat certifikát serveru (a nikoliv jen spoléhat na built-in certifikát autority v prohlížeči), to pro zabránění MITM například pomocí SSL firemní proxy (proxi se hlásí validním certifikátem důvěryhodné autority a může tak odposlouchávat https provoz, který má jinak zůstat utajen).

U SSH je problém i s host keys. Málokdo asi pravidelně přegenerovává host keys svých serverů a předává tuto informaci klientům. Přitom i tohle by se mělo dělat stejně často, jako se mění (po vypršení platnosti) SSL.

Takže tak. Technologie to jsou stejně dobré a spolehlivé, ale je třeba je umět správně používat.
Lukáš Jelínek Re: Otec SSH: S bezpečností to jde z kopce
Lukáš Jelínek 27. 07. 2012, 11:55:03
Odpovědět  Odkaz 
Je to tak. A i SSH může být ohrožen stejnými problémy jako SSL - viz například pár let starý problém s generováním klíčů na Debianu.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz