přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Pokles podílu copyleftu zrychluje

Pokles podílu copyleftu zrychluje

Podle čerstvé analýzy čím dál rychleji klesá podíl copyleftových licencí na všech licencích OSS.


Přestože u open-source softwaru stále ještě převažují copyleftové licence (tedy v drtivé většině skupina licencí GNU GPL, LGPL a AGPL), jejich podíl klesá čím dál rychleji ve prospěch permisivních licencí (MIT, BSD, Apache atd.). Zatímco v loňském červnu měly copyleftové licence podíl 61 %, nyní je to již jen 57 % a pokud by pokračoval současný trend, už v září letošního roku bude tento podíl jen 50 %.

Za tímto poklesem by mohl stát přesun od vývoje softwaru v rámci jediného dodavatele směrem ke komunitnímu vývoji. Svoji roli může hrát i „rozštěpení GPL“, kdy zastánci open source zůstávají u GPLv2, kdežto příznivci filosofie svobodného softwaru volí novější GPLv3.

Nahoru

Příspěvky

Pokles podílu copyleftu zrychluje
Pavel Šimerda 23. 04. 2012, 00:25:01
Odpovědět  Odkaz 
No dobře, ale co si z toho mám vzít? Čekal bych nějaký duchaplný komentář k této statistice.
Re: Pokles podílu copyleftu zrychluje
JB 23. 04. 2012, 09:45:39
Odpovědět  Odkaz 
Jde třeba o to, že čím dál víc vývojářů zjistila, že proprietální software není zlo a je třeba ho využít pro další rozvoj vlastního OSS projektu. Taková firma zatím nechce, nebo nemůže zveřejnit kód celé aplikace, takže jsou pro ni všechny copyleftové licence nepoužitelné. Použije tedy kód tajně (což je špatné) a nebo ho nepoužije vůbec (taky špatně). Naopak při použití copycenter licence má OSS projekt podstatně víc reálných uživatelů (což je jedině dobře) a firma může časem dospět a vrátit kód alespoň změn v použité knihovně (což je přesně to, o co nám jde).

První příklad: firma National Instruments raději nevydá ovladače pro linux pro svá USB zařízení, protože USB subsystem v Linuxu má GPL only symboly. Místo aby je udělali a časem přišli na to, že je mohou zveřejnit.
Na druhou stranu ta stejná firma přispěla do projektu PTPd obrovským kusem kódu, ikdyž nemusí, protože je celý projekt pod BSD licencí.

Druhý příklad: musím z něčeho žít a tak si přividělávám psaním SW pro jiné firmy. V rámci smlouvy nemohu výsledný SW vydat pod OSS licencí, ale mohu vrátit změny do všech použitých knihoven, pokud najdu chybu nebo přidám nějakou funkci.
Jiří Eischmann Re: Re: Pokles podílu copyleftu zrychluje
Jiří Eischmann 23. 04. 2012, 14:15:56
Odpovědět  Odkaz 
Já bych neřekl, že copyleftové licence nějak slábnou. Jen prostě hodně dosud proprietárních firem začalo přispívat do open source a je jasné, že jsou jim bližší permisivní licence, proto tato část licencí roste, ne ale na úkor copyleftových.

Vhodná forma licence se liší projekt od projektu. Např. u WebKitu nebo Apache to funguje, naopak se stačí podívat na to, kde je dneska BSD a kde Linux. Přitom BSD technologie jsou dnes v celé řadě úspěšných projektů - Windows (svého času), Mac OS X,..., původnímu projektu to ale nijak nepomohlo.
Lukáš Jelínek Re: Pokles podílu copyleftu zrychluje
Lukáš Jelínek 23. 04. 2012, 14:34:15
Odpovědět  Odkaz 
Tohle je novinka, ne komentář. Komentoval lze v diskusi (někdy tak hned po napsání novinky činím), v článku, v blogu. Ale přímo v novinkách zásadně nekomentuji, přijde mi to v rozporu s tím, k čemu mají novinky sloužit.
Re: Re: Pokles podílu copyleftu zrychluje
Pavel Šimerda 23. 04. 2012, 23:08:13
Odpovědět  Odkaz 
Ale taková prázdná novinka. Nahozená statistika bez metodiky, bez příčin i bez důsledků. V podstatě kdyby v té novince bylo napsáno pouze „bagr“, tak se od té současné moc neliší.
Re: Re: Pokles podílu copyleftu zrychluje
Pavel Šimerda 23. 04. 2012, 23:08:41
Odpovědět  Odkaz 
Jen můj názor.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz