přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy

Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy

Rozhovor

Petr Pavlík, poradce ministryně školství, doporučuje, aby školy nevychovávaly studenty pro práci s konkrétním strojem či konkrétní technologií.


Petr Pavlík stojí v čele poradního týmu ministryně školství Kateřiny Valachové. V rozhovoru pro Hospodářské noviny prezentuje svoji představu o českém středním školství. „Nesouhlasím s myšlenkou, že střední školy mají odrážet momentální výkyvy na pracovním trhu, ani s tím, že by měly připravovat studenty pro konkrétní firmy.“

Například zedníci by neměli být vyučování stylem: „Tuhle zeď postavíte z tohoto materiálu,“ nýbrž by se mělo učit, jak se různé materiály chovají a jak je lze kombinovat. Podle Pavlíka si firmy čím dál více uvědomují, že potřebují pracovníky schopné měnit práci: „Vědí, že nemůžeme vychovávat fachidioty za mašinami, kteří nezvládnou jinou práci, až se mašina změní.“

Poznámka autora: Přestože se rozhovor netýká softwaru, platí v této oblasti přesně totéž. Místo stavby zdi z konkrétního materiálu si lze představit použití konkrétního softwaru na řešení určitého problému. Podobně si lze místo změny „mašiny“ představit změnu softwaru (aplikace, operačního systému apod.).

Nahoru

Příspěvky

Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Ondřej Kolín 31. 07. 2015, 21:51:07
Odpovědět  Odkaz 
Není to bohužel úplně stoprocentně jednoduché... Jsem učitel na jedné střední škole a někteří žáci prostě nemohou být učeni (učím pár IT předmětů) abstrakně, nýbrž velmi konkrétně, protože postrádají schopnost (prostě ji nemají, tak jako někomu nejde kreslit) z obecných znalostí skládat konkrétní a jejich přístup k počítači je silně mechanický ... Ovšem kdykoliv mohu zmiňuje OSS alternativy a obecně je propaguji (např. už jenom tím, že nosím spec. trička :) )

A co je největší problém? Kantoři

Mnoho mých kolegů (většina 40-50+) se odmítá učit novým věcem ... A to je teprve katastrofa ...

Ze své strany se snažím Linux, OSS propagovat aspoň tím, že šířím povědomí a snažím se bořit mýty ...
Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Ondřej Kolín 31. 07. 2015, 21:51:43
Odpovědět  Odkaz 
Plus ty řeči o procentech, co se jak používá a bla bla bla
Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
mobi 31. 07. 2015, 23:05:14
Odpovědět  Odkaz 
No nevím. Škola je přípravou na práci a zaměstnavatelé chtějí po absolventech schopnosti na konkrétním softwaru/hardwaru. Mě kdyby přišli dva zájemci a jeden řekl: Umím kreslit v SolidWorks a druhý: Umím říct, jak se chovají různé CAD softwary, tak určitě beru toho prvního.
Lukáš Jelínek Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Lukáš Jelínek 31. 07. 2015, 23:26:37
Odpovědět  Odkaz 
Problém je, že když se někdo naučí pracovat s jednou verzí, novější verze pak pro něj je španělská vesnice. Například se někdo naučil Microsoft Office 2003, pak přišla verze 2007 a s podobným přístupem byl v pytli. Uměl klikat v té staré verzi a s novou se musel začít učit od začátku, protože neuměl obecné věci (principy práce s textem v textových procesorech).

Takže kdo je dobře naučený pracovat s konkrétním SW konkrétní verze, je sice "okamžitě použitelný", ale také velmi neflexibilní. Rozumný zaměstnavatel vezme raději člověka, který zná právě ty obecné principy, protože na konkrétní SW/verzi už se zaškolí lehce a při upgradu se zase lehce přeškolí. Nerozumný zaměstnavatel vezme někoho, kdo má nadrcenou konkrétní verzi, po upgradu mu pak buď musí zaplatit důkladné školení, nebo ho propustit a hledat někoho jiného, kdo bude zase umět tu novou verzi.
Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
MIRRA 1. 08. 2015, 07:59:51
Odpovědět  Odkaz 
Ten druhý odstavec je naprostý nesmysl a ještě jsem za celou dobu kariéry nic podobného nezažil. Usuzuji, že nemáte vůbec žádné povědomí, jak to ve firmách funguje.
Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
pravidelný čtenář 1. 08. 2015, 09:44:22
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem si jistý, jak to s těmi přípravami bylo myšleno. Nemyslím si, že pokud někdo umí např. v Matlabu, tak nezvládne Octave, nebo pokud někdo umí ladit v M$ Visual Studiu, zvládne ladění i v Netbeans ... Naopak, jen si rozšíří obzor a potvrdí zanalosti.
Mám spíš dlouhodobě pocit, že se tak trochu EU, potažmo i ostatní, snaží pomalu vymanit z vendor lock in jedné velké patentové a softwarové společnosti. A zde se právě dostávám k tomu, jak článek chápu. Mám totiž osobní zkušenost jak to vypadá, když M$ dodává software levně do škol, pro vyučující i pro studenty a pak se třeba dozvíte: "Proč se připojovat na Linuxu (který i používáte jako hlavní OS) přes konzoli kabelem k zařízení s embeded Linuxem, když na WIN je PuTTY". Toto mi spíš připadne jako problém vychovávání studentů pro firmy. Ne aprobace na konkrétní kus softwaru. Pak takový člověk přijde a nezná jiné řešení než nakoupit licence a placenou podporu. Nebo pak třeba ve firmě produkující software nevidí potřebu portovat na Linux.
Z tohoto pohledu vidím "Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy".
Disclaimer: Ikdyž nemám M$ v oblibě, rozhodně nechci tvrdit, že M$ je horší nebo lepší než Linux. Takový závěr mi nepřisluší a nějaký obecný, nebo můj osobní, je stejně k ničemu.

S pozdravem
pravidelný čtenář
Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Vaše jméno: 1. 08. 2015, 16:11:01
Odpovědět  Odkaz 
ted uz se nedivim, ze to ve firmach funguje, tak, jak to funguje
Tomáš Crhonek Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Tomáš Crhonek 1. 08. 2015, 20:46:00
Odpovědět  Odkaz 
Lukáš má pravdu. Několikrát jsem doporučil k přijetí člověka, který sice o dané konkrétní technologii skoro nic nevěděl, ale za to se s ním dalo půl hodiny bavit o jiných ale velmi příbuzných (o tom, co a jak používal a k čemu). Ten člověk potom neměl nejmenší problém se naučit konkrétní program, protože dobře věděl, jak ta věc funguje. Doučil se jen ovládání. Naopak člověk, který umí něco ovládat a vůbec neví jak to funguje je bohužel k ničemu.

(V oblasti cadu se nepohybuju, ale pokud někdo neumí git, ale za to mi řekne, že postupně přesedlal z CVS na SVN a potom třeba na mercurial a co všechno u toho zažil, tak ho přijmu, na rozdíl od člověka, který mi odříká manuál ke gitu z paměti, ale o ničem jiném neslyšel.)

Pokud je to pro vás podmínka, tak jsem člověk z firemní praxe. ;-)
Re: Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
jenicek 1. 08. 2015, 21:59:13
Odpovědět  Odkaz 
Já bych řek, že mu naopak odporujete. Pavlík, potažmo Jelínek, tvrdí, že firmy chtějí pologramotné idioty. No, a vy to svojí firemní praxí vyvracíte.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Lukáš Jelínek 1. 08. 2015, 22:36:56
Odpovědět  Odkaz 
Žádné pologramotné idioty nechci (a silně pochybuji, že je chce pan Pavlík). Právě proto zastávám ten postoj, který jsem v předchozích diskusních příspěvcích prezentoval. K "pologramotnému idiotovi" bude mít podstatně blíže ten, kdo se naučí ovládat konkrétní software v konkrétní verzi, aniž by chápal podstatu toho, co v tom softwaru dělá.
Re: Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Nápravník 3. 08. 2015, 16:15:23
Odpovědět  Odkaz 
Ono je to ve spojení s ICT pokřivené ve všech částech firmy nebo úřadu. Podbné jako s CAD/CAM aplikacemi je to i v případě ERP. To je teprv dílo. Tam je nejdůležitější znát jak to funguje ve firmě. Dokázat to popsat nebo nakreslit do grafu a teprve pak má smysl se bavit o SAPu, ABRA, Helios, atd., atd.

Pokud někdo při přechodu z jedné verze Office na novější se po 1-2 dnech používání ztrácí a nedokáže novější program používat, tak takový uživatel si nezaslouží slušné pojmenování.
Pavlík je genderovej neokomunista.
jenicek 1. 08. 2015, 17:54:12
Odpovědět  Odkaz 
Je to blbost, neexistuje žádná dichotomie "teorie nebo praxe". Absolventi mají ovládat obojí, "jak se různé materiály chovají a jak je lze kombinovat" neboli teorii, tak "tuhle zeď postavíte z tohoto materiálu" neboli praxi. Naučit se něco udělat, totiž znamená to samostatně dělat, a to prostě nejde jinak než s konkrétním materiálem (nebo softwarem).
Navíc tu není nějaký tlak firem na to, že střední školy mají odrážet momentální výkyvy na pracovním trhu. Firmy jen chtějí použitelné absolventy, ne idioty, kteří si ublíží šroubovákem.
Lukáš Jelínek Re: Pavlík je genderovej neokomunista.
Lukáš Jelínek 1. 08. 2015, 22:33:48
Odpovědět  Odkaz 
Je podstatný rozdíl učit se něco v praxi na konkrétním softwaru nebo se učit pro konkrétní software. Pokud se bude někdo učit práci s textem v textovém procesoru, pak už je jedno, jestli si to bude v praxi zkoušet v Microsoft Wordu, LibreOffice Writeru nebo něčem úplně jiném. Pracovat s jiným takovým softwarem pro něj pak nebude problém, zaškolí se rychle. Pokud se někdo bude učit stylem, že má tuhle a onde kliknout (aniž by znal podstatu věci), na jiný software stejného druhu se bude zaškolovat obtížně.
Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
ferri 3. 08. 2015, 10:25:39
Odpovědět  Odkaz 
Je scestné porovnávať výchovu remeselníkov a pracovníkov pre IT.
Murár nerozhoduje o tom, z akého materiálu sa bude stavať stena. O materiáli rozhoduje architekt a nie murár. A ešte aj na stavbe za murárov nesie zodpovednosť stavebný dozor.
V IT si každý zodpovedá za svoju prácu sám a musí byť v nej flexibilný. Ak taký nie je, nemá tam čo hľadať.
Lukáš Jelínek Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Lukáš Jelínek 3. 08. 2015, 12:34:45
Odpovědět  Odkaz 
U zedníka by bylo špatně, kdyby byl naučený jen na pálené cihly a nezvládl by přejít na jiný stavební materiál. Podobně kdyby třeba automechanik uměl opravovat jen škodovky.
Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
ferri 4. 08. 2015, 10:47:37
Odpovědět  Odkaz 
Ono nie, že by bolo zlé, keby murár vedel robiť, len s jedným typom materiálu a s druhým nie. Ono to v skutočnosti aj tak je. Mám veľmi bohaté skúsenosti pri stavaní rodinného domu.
A o rôznych typoch činností ako napr. obkladanie alebo omietky už ani nehovorím.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Poradce ministryně: Školy nemají vychovávat studenty pro konkrétní firmy
Lukáš Jelínek 4. 08. 2015, 12:23:23
Odpovědět  Odkaz 
Je jasné, že ze zedníka nebude nikdy specialista například na obklady nebo na některé omítky. Od toho tu jsou jiné profese, v tomto případě obkladač a štukatér. Ale v základním rozsahu by tyto činnosti ovládat měl, nemluvě o klasické zedničině, tedy stavbě/opravě/rekonstrukci zdí. Dobrý zedník by měl ovládat tuto práci nezávisle na konkrétních použitých materiálech a postupech, při objevení nových materiálů/postupů by měl být schopen se je snadno naučit.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz