přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy

Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy

Elektronická kniha

S rozmachem elektronických knih roste také počet případů porušování autorských práv. Policejní složky se tedy začínají na tuto oblast zaměřovat – ve Velké Británii nyní proběhl první velký zákrok.


Elektronické knihy jsou čím dál oblíbenější. Přestože existuje mnoho svobodných knih nebo přinejmenším takových, které jsou k dispozici zdarma, převažují knihy placené, s proprietární licencí. V souvislosti s tím tedy také roste počet případů porušování práv autorů a nakladatelů.

Policejní složky, které se věnují potírání tohoto druhu kriminality, se tedy kromě softwaru, hudby a filmů začínají zaměřovat právě i na elektronické knihy. Britská policie nyní provedla první velký zákrok, spojený s odstavením serveru a zabavením domény. Zákrok byl zaměřen proti službě OnRead.com, její provozovatelé jsou podezřelí z poskytování knih bez souhlasu vykonavatelů práv.

Nahoru

Příspěvky

Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Marek H. 23. 09. 2014, 09:42:12
Odpovědět  Odkaz 
Když jsem pod článkem zaškrtával ohodnocení, drobet jsem znejistěl. Hodnotím formu článku, nebo obsah. Jestli obsah, tak mám dát dobré ohodnocení tomu, že policie udělala razii? Je to dobře, nebo to není úplně jednoznačně dobře?
Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Václav Pávek 23. 09. 2014, 13:02:03
Odpovědět  Odkaz 
Kdyby raději místo nákladů na ochranu a vymáhání práva zlevnili - věřím, že v globálu by to vycházelo pro ně finančně stejně a možná by na tom díky tomu i vydělali pokud by díky cenové politice přitáhly více čtenářů. Toto platí i pro SW apod.
Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Marek H. 23. 09. 2014, 16:26:03
Odpovědět  Odkaz 
Nebyl bych tak přísný na "zlé" vydavatele. Cena knihy v Českém "rybníku" nemůže být o moc nižší. V ceně je odměna autorovi, překladateli, editorovi, vydavateli, správci e-shopu a dalším. Takže z jedné stažené e-knížky mají každý tak 20 až 50 Kč. Velmi zjednodušeně řečeno.
Knihy za pár desítek korun, či zadarmo, jsou dotované, nebo se museli někteří z výše uvedeného seznamu vzdát honoráře.
Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
nobody 23. 09. 2014, 19:20:31
Odpovědět  Odkaz 
z 1000 knih za XX Kc je vic zisku nez z 10 knih za XXX Kc... to jsou pocty zakladni skoly :)
u elektronicke distribuce navic naklady na prodej 1000 i 10 kusu jsou zjednodusene receno totozne... :)
Re: Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
onebody 23. 09. 2014, 22:08:18
Odpovědět  Odkaz 
A z jedný knihy za 1 000 000 je vic zisku nez z 1000 knih za XX Kc. To jsou pocty z predskolaku.
Lukáš Jelínek Re: Re: Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Lukáš Jelínek 23. 09. 2014, 23:00:06
Odpovědět  Odkaz 
Pokud nakladatel nesleduje (ještě) nějaké jiné cíle než zisk, nastavuje cenu tak, aby dosáhl maxima celkového zisku. Standardní poptávka na knižním trhu je v horní části relativně elastická (čtenář obvykle knihu až tak moc nepotřebuje a samozřejmě do hry v reálu vstupuje i kopírování atd.), proto nelze cenu moc šroubovat. Na druhou stranu je křivka v dolní části elastická jen málo, protože aby si někdo kupoval knihu jen tak (i když ji nepotřebuje) nebo ve větším počtu, to nehrozí. Proto pokud se třeba určité odborné knihy za 300 Kč prodá 2000 kusů, nelze si dělat iluze, že za 30 Kč by se jí prodalo 20 000 kusů.
Jiří Eischmann Re: Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Jiří Eischmann 24. 09. 2014, 13:49:55
Odpovědět  Odkaz 
To jsou možná počty ze základní školy, ale vaše úvaha staví na tom, že cenová elasticita poptávky po knihách je na vysoké úrovni. Např. zlevním knihu o 30 % a koupí si ji 3x více lidí. Jenže to může a nemusí platit. Můj osobní odhad je, že ta elasticita zdaleka tak vysoká není. Jednu dobu jsem byl zapojený do tvorby linuxových knih a vím, že náklady na výrobu fyzické knihy jsou nějakých 5-10% z celkové ceny, takže u elektronické knihy toho zase tak mnoho ušetřit nelze. Drtivá většina nákladů na výrobu jde na výrobu obsahu a ten je stejný jak u fyzické, tak u elektronické knihy. Ano, je to fixní náklad a jednotkový náklad se tak dá srazit větším objemem prodejů, ale to jsme opět u té elasticity.
Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
fd 24. 09. 2014, 09:47:24
Odpovědět  Odkaz 
To by ovsem nebylo na koho svest, ze se neprodava ;D.

Jinak realita je zhruba nasledujici: 1/3 (prodejni) ceny pripadne knihkupci, 1/3 distrubutorovi a o posledni 1/3 se deli vydavatel/korektori/autori + !!TISK!!. Tudiz je zcela realne a opravnene pozadovat, aby elektronicka kniha stala +- tu 1/3 papirove. Na vsechny zbude o trosku vic, a ctenar si jiste rad koupi.

Bohuzel, realita je takova, ze e-book stoji stejne, nebo je dokonce drazsi, pricemz (pokud by clovek chtel respetovat naprosto nesmyslny zakon) ji dotycny vlastne nemuze ani nikomu po precteni odprodat/darovat/pujcit ... Navic je velmi casto distribuovana v naprosto nevhodnem netextovem formatu, casto okorenem vsemoznymi DRM, tudiz v 90% ctecich zarizeni zcela nepouzitelna.
Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Marek H. 24. 09. 2014, 12:08:20
Odpovědět  Odkaz 
Myslím, že by se dalo s úspěchem váš názor vyvrátit. Když jsem si dal například knihkupectví Kosmas, tak jejich bestsellery Přízrak od Jo Nesbo je v elektronické verzi za 191 Kč, v tištěné za 319 Kč. Analfabetka, která uměla počítat od Jonas Jonasson je v elektronické verzi za 269 Kč, v tištěné za 341 Kč. Určitě, když si dáte další tituly, které mají obě varianty, tak bude levnější elektronická verze.
Takže lze oprávněně namítat, že vaše tvrzení: "Bohuzel, realita je takova, ze e-book stoji stejne, nebo je dokonce drazsi..." je nepravdivé. Touto nepravdou je znehodnocen váš příspěvek i jako celek.
Netrvrdim, že může existovat vyjímka, ale obecně v praxi je elektronická verze levnější.
Mimochodem, zkuste projít net a najít si články o nákladech na e-knihy.
Re: Re: Re: Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
fd 29. 09. 2014, 23:13:50
Odpovědět  Odkaz 
Vyjimky potvrzuji pravidlo, a stejne tak muzu prohlasit za zcela bezcenny vas post, jen se mi aktualne nechce googlit abych nasel priklady (snadno dohledatelne) kdy e-book stoji vic nez papir.

Tak jako tak, ani v jednom uvedem pripade cena neodpovida nakladum. Respektive poklesu nakladu proti tistene verzi. Pokud tistena kniha stoji 341Kc, pak by e-book, se vsemi svymi omezenimi a s tim, ze odpada podil knihkupce a distributora, nemel rozhodne stat vice nez nejakych 114Kc. Pokud bych odecetl samotny tisk, tak by mozna cena mohla byt i pod 80Kc, pricemz by vsicni zucastneni stale dostali totez, co z papiru, a ziskana hodnota z pohledu kupujiciho by stale papiru neodpovidala.

Kazdopadne cena "kolem" 1/3 by pro vetsinu potencielne kupujicich byla akceptovatelna vzhledem ke snizene hodnote koupeneho produktu.

Pomijim realitu vsednich dnu, kdy e-book, primo od vydavatele, obsahuje o 3 rady vice chyb, nez OCRkem protazeny scan od dobrovolnika. Pak uz jen zustava rozum stat nad tim, ze za neco takoveho se jeste nekdo odvazuje pozadovat penize.
Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
24. 09. 2014, 16:00:15
Odpovědět  Odkaz 
a proto jsou lepsi tistene knihy, stoji jen o par korun vic, mohu je po precteni prodat, darovat, nebo si ji za 50 let precist znovu, tohle s e-knihou udelat nelze, navic je velmi pravdepodobne, ze se za par let zmeni ochrany ci formaty a me starsi e-knihy si uz neprectu a budu si je muset znovu koupit, a to se vyplati!
Protipirátská policie se začíná zaměřovat na e-knihy
Veduard 25. 09. 2014, 18:04:40
Odpovědět  Odkaz 
Tištěné knihy jsou dobrá věc, ale mají několik vad. Hlavně zabírají spoustu místa a možnost jejich nákupu je pro normální člověka limitní - ne jenom s ohledem na cenu, ale i na prostor, který zabírají. Mám jich dnes přes 3000 a mám na ně zvláštní místnost, ale musím vzpomenout okřídlené rčení pana Paroubka: "Kdo z vás to má ?" a už se mě tam také nevejdou. Prodávat přečtené knihy je nesmysl - podívejte se, za jakou cenu je v antikvariátu nebo na internetu (Bazar) koupí. Poslední dobou kupuji všechno, co mě zajímá radějí v e-formě od všech nakladatelství s vyjímkou BUX, která vše omezuje formou DRM. I to má samozřejmě své nevýhody - musím počkat, jestli titul, který bych chtěl a který vyšel v tisku, vyjde také formou e-knihy (nakladatelství z pochopitelných důvodů nevydávají ediční plány), na druhé straně - do čtečky se vejdou tisíce knih a mohu je vozit sebou, mám-li čtečku s podsvícením, večer neruším manželku a mohu si číst - prostě dnes si daleko raději koupím knihu v e- podobě. Chápu, že autoři se cítí poškození na honorářích, ale myslím, že kompromis většina nakladatelství už našla (eReading, Kosmas, Kniha Zlín atd...).

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Lukáš Jelínek

Lukáš Jelínek

Dlouholetý člen autorského týmu LinuxEXPRESu a OpenOffice.cz. Vystudoval FEL ČVUT v oboru Výpočetní technika. Žije v Kutné Hoře, podniká v oblasti IT a zároveň pracuje v týmu projektu Turris. Ve volném čase rád fotografuje, natáčí a stříhá video, občas se věnuje powerkitingu a na prahu čtyřicítky začal hrát tenis.


  • Distribuce: Debian, Kubuntu, Linux Mint
  • Grafické prostředí: KDE

| proč linux | blog