přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem

Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem

Slovenské ministerstvo financí údajně dohodlo s firmou Microsoft výhodnější podmínky, nicméně podrobnosti zůstávají utajeny.


Za minulé vlády se slovenské ministerstvo financí pokoušelo narychlo protlačit novou smlouvu s firmou Microsoft, nakonec však bylo uzavření smlouvy odsunuto až do funkčního období nové vlády. Nyní ministerstvo financí oznámilo, že se podařilo dosáhnout nižší ceny za licence a také „dalších výhod plynoucích ze smlouvy“.

Podrobnosti – tedy jak výši slevy a způsob, jakým bylo slevy dosaženo, tak i zmíněné „další výhody“ – však úřad tají a nechce je sdělit ani firma Microsoft. Informace prý budou součástí materiálu pro jednání vlády. V každém případě šel stát cestou přímého jednání, místo aby bylo vyhlášeno výběrové řízení (podle obecného doporučení téhož ministerstva) nebo zváženy jiné možnosti řešení situace s končící smlouvou na poskytování licencí od Microsoftu.

Nahoru

Příspěvky

Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem
jojo 10. 05. 2012, 19:14:15
Odpovědět  Odkaz 
Ani sa tomu nedivte. U nás je to už kompletne prehnité korupciou. Stači si pozrieť toto: http://www.zive.sk/stat-pokutoval-podnikatela-pretoze-pouziva-linux/sc-4-a-301018/default.aspx
A pochopíte.
Lukáš Zapletal Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem
lzap 11. 05. 2012, 12:08:41
Odpovědět  Odkaz 
Moc divné mi to nepřijde, obchodní dohody se normálně tají. Je to sice velká smlouva, ale bohužel nelze chtít po každém (včetně státní správy) aby dohody byly veřejné.

Co mi naopak chybí je výběrové řízení. Vůbec by mi nepřišlo divné, kdyby se (čistě teoreticky) do takového obchodu vložil se svou nabídkou Apple. Ti myslím taky umějí jít s cenou dolů, pokud jim o něco jde. Tyhlety "dávačky" nejsou fér.
Re: Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem
Uran 11. 05. 2012, 13:20:41
Odpovědět  Odkaz 
Smlouvy se obvykle taji, ale jako platce dani bych do toho chtel trochu videt. Pokud by slo o soukromou firmu tak nic nerikam ale u statni instituce to neni prijatelne.
Lukáš Jelínek Re: Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem
Lukáš Jelínek 11. 05. 2012, 15:01:06
Odpovědět  Odkaz 
Výběrové řízení samozřejmě chybí, ale jiný názor mám i na to utajování. Pokud není utajování nezbytně nutné (např. u vojenských zakázek - ale i tam není třeba utajovat všechno), rozhodně by se utajovat nemělo. Jako daňový poplatník a volič chci vidět do toho, jak volení zástupci a jimi řízené úřady nakládají s veřejnými prostředky. Pokud se toto jednoznačně deklaruje předem, tak každá firma, která se bude ucházet o zakázky, bude vedět, do čeho jde.
Re: Slovenský stát tají podrobnosti dohody s Microsoftem
Petr 24. 05. 2012, 18:07:28
Odpovědět  Odkaz 
>>Moc divné mi to nepřijde, obchodní dohody se normálně tají. Je to sice velká smlouva, ale bohužel nelze chtít po každém (včetně státní správy) aby dohody byly veřejné.

Děsivě naivní, krátkozraký, arogantní a korporátní názor. Zamyslete se, člověče. Přímo tímto voláte po tom, abychom jako občané neměli absolutně žádnou kontrolu nad tím, co se děje s našimi penězi, státem a potažmo životy. Opravdu smutné, takové názory bych čekal na iděsu a jim podobných "seriózních" plátcích.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz