přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Solární notebook s Ubuntu

Solární notebook s Ubuntu

SOL

Firma WeWi Telecommunications představila notebook napájený velkým solárním panelem. Za 2 hodiny na slunci se akumulátor nabije na 8–10 hodin provozu. Poběží na něm Ubuntu.


Zejména pro oblasti bez dostupné elektřiny (rozvojové země) a pro vojenské použití je určen nový notebook SOL, který zkonstruovala kanadská firma WeWi Telecommunications. Nad odklopným displejem je ještě panel se solárními články. Výkon těchto článků je takový, že dvě hodiny na slunci zajistí provoz z akumulátoru po dobu osmi až deseti hodin.

Přístroj je osazen dvoujádrovým procesorem Atom, 2 GB paměti (s možností rozšíření na 4 GB) a diskem 320 GB. Displej má úhlopříčku 13,3 palce a rozlišení 1366 x 768 pixelů. Mezi vybavením nechybí USB 2.0, Ethernet, HDMI, slot pro SD karty, GPS a kamera s rozlišením 3 megapixely. Pro komunikaci lze použít BlueTooth a WiFi, budou k dispozici i konfigurace s 3G a 4G LTE. Jako operační systém byla zvolena linuxová distribuce Ubuntu.

Cena bude začínat na 350 USD za základní verzi a 400 USD za verzi odolnou proti vodě. Prvním trhem, kde se bude prodávat, bude africká Ghana.

Nahoru

Příspěvky

Solární notebook s Ubuntu
beer 8. 08. 2013, 12:25:31
Odpovědět  Odkaz 
To je příjemná cena za voděodolný notebook, který se dá dobíjet na slunci - necelých 8.000 Kč. Škoda, že nemá lepší konfiguraci. V dnešní době u nového notebooku jen USB 2.0? U notebooku, který je určen někam do afriky klasický pevný disk, který je náchylný na otřesy? SSD by tomu slušel víc. 2GB ram je při dnešních cenách ram málo. Maximální rozšíření jen na 4 GB ram? Proč to takto limitovat? Co chlazení? Neupeče se na africkém slunci za provozu? GPS je fajn, dá se v Ubuntu ale nějak prakticky využít?
Lukáš Jelínek Re: Solární notebook s Ubuntu
Lukáš Jelínek 8. 08. 2013, 13:28:39
Odpovědět  Odkaz 
Je to zjevně zaměřené hodně na cenu, aby se vykompenzoval nárůst ceny způsobený tím solárním panelem a současně to bylo prodejné v rozvojových zemích. Ty parametry jsou samozřejmě hodně bídné na dnešní dobu (odpovídají naprostým low-endům, jako je např. Acer Aspire V5-121), ale třeba pak přijdou s nějakou lepší verzí. Jak je řešeno chlazení, to nevím, ale snad to mají nějak vymyšlené. Co se týká GPS, nějaký software v repozitářích Ubuntu je (i když je samozřejmě otázka, jak kvalitní), takže využít se to snad dá.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz