přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak vypadá nové KDE 4.2

Jak vypadá nové KDE 4.2

Skvěle, úžasně, božsky. Je prostě křupavé, atraktivní a je vidět, že na rozdíl od jiných tady grafici pracovali.


Ironie se vztahuje k nejmenované populární distribuci, hehe...

KDE 4.2 vydané v minulých dnech je opravdu vynikající a myslím, že běžný uživatel už by neměl řešit problémy, které odrazovaly v celém minulém roce. Toto je jiné KDE a funguje v něm spousta nových věcí, např. tagování souborů, tedy základ tzv. sémantického desktopu. Jako první aplikaci, která toho využívá, jsem zaznamenal prohlížeč obrázků Gwenview:


Gwenview tagging from Aurélien Gâteau on Vimeo.

Vzhled prostředí je opravud povedený, tyto obrázky jsou z KDE Four live, což je demosntrační live CD založené na openSUSE.

snapshot7

Přibylo několik praktických plasmoidů, na obrázku vidíte správu napájení a monitory sítě, teploty, procesoru, ukazatel počasí apod. Pěkná blbůstka je webový miniprohlížeč - můžete tak mít LinuxEXPRES přímo v ploše a lze nastavit jeho automaitcké obnovování každých x minut. Že je to jádro Konqueroru, asi netřeba zdůrazňovat.

kde4 netbook

KDE Four live jsem spouštěl z flash disku na svém netbooku (viz také článek Xandros Linux na Asus Eee PC 900A sice funguje, ale...). Nedivte se proto vysoké teplotě a relativně vysokému zatížení procesoru. Je to tím, že procesor Atom v Asus Eee PC není žádný extra sportovník. Je to ovšem také dokladem toho, že i zde má KDE4 šanci.

Zlepšení jsem nalezl v nastavení plochy - výběr motivu pro Plasmu nyní zabírá méně místa na obrazovce. Dokonce lze každé téma nastavovat na úrovní element-barva.

snapshot35

Obrázky pro pozadí lze stáhnout ze serveru KDE Look a podle mého názoru jsou velmi pěkné a povedené. Lze je pak použít jako slidshow na ploše, tj. obměna každých x minut.

snapshot8

Vývojáři také vyslyšeli hysterický řev uživatelů a vrátili jim klasickou plochu. Je to samozřejmě podvod, protože je to jen roztažený plasmoid, ale psi štěkají a karavana táhne dál.

snapshot10

snapshot11

Pěkně se zaplnilo Ovládací centrum, tedy dnes správně Nastavení systému (i když by to podle mého mělo být jen "nastavení prostředí"). Jsou zde staré známé moduly, ale také množství nových.

snapshot34

Nastavení obrazovky bylo konečně opraveno (a redakce Živě to kvituje s povděkem.. ;-)).

snapshot12

Prakticky vypadá nastavení akcí při najetí kurzoru myši do rohu displeje - aklcí na výběr je poměrně hodně, přijde mi to jako dobrý nápad.

snapshot30

snapshot6

Je toho hodně, zaujal mě plasmoid Kepas, který slouží ke sdílení dat v LAN, něco podobného už bylo ve starších verzích, ale nějak jsem to nedokázal používat. Máte zkušenosti?

Na závěr dva tipy - víte, jak odpojíte zařízení,aniž byste museli spouštět Dolphin a klikat pravým tlačítkem a ...? Stačí v okně "Naposledy připojená zařízení", vyskakuje vedle ikony hlavní nabídky,  kliknout na šipečku vpravo od zařízení - šipečky se zobrazí jen tehdy, když na disk najedete kurzorem myši. Staré, vím, ale v raných verzích  KDE4 to nebylo a dost to chybělo. Kostka na obdélníkovém displeji musí být - tak tady ji máte... ;-)

snapshot32

Nahoru

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz