přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, TouchPad a Nautilus

TouchPad a Nautilus

aneb jak mě včera málem z Linuxu kleplo ... :-(


Normálně surfuji po netu, kopíruji z e-mailu do OpenOffice.org, převádím do PDF a najednou mi přestal fungovat Nautilus! (prohlížeč souborů pro GNOME)

Touchpad laptopu náhle vůbec nemohl označit soubory v /home, prostě je jenom viděl a nic víc. Lidově řečeno byla jsem z toho na klepku. Jinak touchpad fungoval dobře - až na to, že na desktopu (ploše) odmítala pracovat celá pravá polovina touchpadu!, takže se neukazovala žádná kontexová nabídka. Ve výsledku nebylo možné se prostřednictvím Nautilu dostat do /home, natož se pohybovat v levém panelu v /home a ve /.

Kromě toho Nautilus nabíhal velmi pomalu a pokud vůbec naskočil (a nebyla místo něj bílá plocha se záhlavím) také reagoval hodně pomalu (hlavní menu) - pokud vůbec reagoval.

Tohle mě asi na GNOME naštvalo nejvíc za skoro rok. Gnome Commander adresáře viděl i otvíral bez problémů, on jediný v krizi neblbl.

Takže jsem se začala hrabat v xorgu (konfigurační soubor xorg.conf) v sekci určené pro touchpad za pomoci rad fóra ubuntu.cz, ale výsledek vcelku žádný neboli chvíli to šlo a pak zase ne, což mě už docela prudilo a navíc bylo už hodně pozdě ....

Říkám si: Ráno moudřejší večera! :-) kouknu na to ráno :-D ... pěkně vypnu stroj a vše ok ...

Ale co se stalo dopoledne?

Něco ještě horšího! LOW GRAPHIC MODE! (mód obrazovky s nízkým a tedy škaredým rozlišením grafiky) málem mě z toho kleplo znova ... Nemám ráda LOW GRAPHIC MODE!!!

Takže jsem zkusila ručně nakonfigurovat laptop a jeho LCD monitor v hnusné GUI tabulce na 1024x768 a LCD Panel Monitor, plus Radeon karta. Potom brutální vypnutí tlačítkem ON/OFF a znovuzapnutí kompu, start Xek (X Window) a GNOME - naskočilo to bez problémů, tak jsem si oddychla ... nicméně touchpad pořád stávkoval ...

Nakonec Synaptic a kompletní odebrání balíků nautilus, nautilus-data, nautilus-cd-burner ihned způsobilo to, že začala kontextová nabídka (zároveň pravá část touchpadu) fungovat. Restart laptopu.

Znova instalace všech uvedených balíků a snad i restart. A zatím se zdá, že je problém vyřešen. Alespoň doufám ... ;-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Anna Taliánová

Anna Taliánová

Linux používám od jara 2007, začínala jsem s Ubuntu, pak jsem přešla na Debian. Baví mě objevovat a učit se nové věci, a k tomu je Linux jako stvořený.


  • Distribuce: Ubuntu, Debian
  • Grafické prostředí: GNOME Lxde