přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory

Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory

inkscape_gimp.jpg

Když jsem potřeboval dodat materiály pro potisk trička, byl jsem postaven před volbu. Buď bitmapový obrázek, který jsem na tričko chtěl, ručně překreslit do vektorů, nebo si práci ulehčit nějakou poloautomatizovanou cestou. Volil jsem druhou možnost. K tomu mi posloužil GIMP a Inkscape.


Zdroj

Na začátku musím podotknout, že šlo o jednoduchý jednobarevný obrázek z vnitřní strany obalu na CD, žádnou složitou fotografii. Než ho popisovat, raději si jej prohlédněte.

Tento bitmapový obrázek budu převádět na vektoryTento bitmapový obrázek budu převádět na vektory

V obrázku jsem chtěl nahradit nápis jiným.

Hrubá úprava

Před vektorizací je dobré nejdříve obrázek zpracovat v programu GIMP. Předpokládám, že jej již máte ve své distribuci nainstalovaný, ale pokud ne, jistě jej najdete ve zdrojích softwaru pod názvem gimp, nebo gimp2.

Nejdříve odstraňte vše nepotřebné. Z nástrojů vyberte Výběr obdélníku a tahem stisknuté myši označte tu část obrázku, kterou potřebujete. Nevadí, když bude kolem obrázku barevné pozadí, nemusíte se ho výběrem snažit obtáhnout přesně.

Výběr potřebné oblastiVýběr potřebné oblasti

Poté pomocí Obrázek | Ořezat podle výběru odstraňte přebytečnou část.

Ořezat podle výběruOřezat podle výběru

Zdrojový obrázek, který jsem měl k dispozici, byl ve formátu GIF. Abych mohl pohodlně pracovat se všemi barvami, nastavil jsem režim barev na RGB pomocí nabídky Obrázek | Režim | RGB. Pak jsem jej uložil jako PNG obrázek, který tento režim umí používat.

Nadále je potřeba odstranit pozadí. Pokud je jednobarevné, jako to moje, je to jednoduché. Stačí určit, kterou barvu chcete z obrázku smazat. To učiníte pomocí Barvy | Barva do alfy... - v dialogovém okně pak vyberete požadovanou barvu. Díky náhledu můžete akci předem zkontrolovat.

Barva do alfyBarva do alfy

Pokud je na pozadí barev více, například barevný přechod, zopakujte tuto akci pro více barev, dokud nebudete s výsledkem spokojeni. Nevadí, pokud bude požadovaný obrázek napůl průhledný, hlavně si ho ale nesmažte úplně.

Nyní můžete odstranit přebytečnou část plochy okolo obrázku pomocí Obrázek | Automaticky oříznout obrázek.

Automaticky oříznout obrázekAutomaticky oříznout obrázek

Nyní je potřeba udělat obrázek stoprocentně jednobarevný. Někdy to není vidět, ale (jak víme z reklam na prací prášky), není bílá, jako bílá. Proto, ať už je barva, po které prahnete jakákoli, je třeba obrázek úplně vybělit. K tomu dobře poslouží nástroj na změnu hladiny jasu a kontrastu. najdete jej v nabídce Barvy | Jas-kontrast.... Nejdříve stáhněte hladinu kontrastu na minimum a aplikujte změny. Tím se eliminuje možnost barevných změn. Následně pomocí stejné nabídky opakovaně zvyšujte hladinu jasu na maximum, dokud obrázek nebude téměř bílý.

Úprava jasuÚprava jasu

Když už máte obrázek jednobarevný, je třeba mu dát přibližně potřebnou barvu. Učiníte tak pomocí nabídky Barvy | Kolorovat.... Můžete zvolit jednu z předvolených barev, nebo si vybrat vlastní.

KolorováníKolorování

Pokud jako výslednou barvu chcete jen bílou, nastane v Inkscape problém s tím, že na bílém pozadí obrázek nebude vidět. Proto můžete místo požadované barvy vybrat prozatím nějakou jinou.

Pokud máte obrázek hodně členitý, vyplatí se ho, ještě jako bitmapový, zvětšit, aby byl výsledek vektorizace lepší. To učiníte pomocí nabídky Obrázek | Velikost obrázku.... Nemohu vám říci přesně, o kolik máte obrázek zvětšit. Vyplatí se zkoušet různé hodnoty a pokud zvětšení na výsledku není znát (obrázek není zubatý), krok vrátit pomocí Upravit | Zpět a zkusit ho zvětšit více. Naopak, pokud zubatý je, krok vrátit a zmenšit ho méně. Někdy můžete získat lepší výsledek i změnou typu interpolace.

Změna velikostiZměna velikosti

Tím je příprava bitmapového podkladu dokončena a můžete obrázek uložit a GIMP ukončit.

Převod na vektory

K převodu na vektory a práci s nimi jsem použil program Inkscape. Najdete jej jistě ve zdrojích své distribuce také, jako stejnojmenný balíček.

Spusťte Inkscape a importujte upravenou bitmapu pomocí Soubor | Import.... Pomocí klávesy [Ctrl] a kolečka myši se můžete přiblížit na požadovanou hodnotu.

Bitmapa otevřená v InkscapeBitmapa otevřená v Inkscape

Z nabídky Křivka vyberte Trasovat bitmapu, případně použijte klávesovou zkratku [Shift+Alt+b].

Trasování bitmapyTrasování bitmapy

V okně zvolte metodu podle barvy, zrušte označení Vyhladit a označte volbu Odstranit pozadí. Po provedení okno zavřete, nezavře se samo.

Výsledek trasováníVýsledek trasování

Před sebou vidíte hotové vektory, ale ještě není konec práce. Pohněte tažením obrázkem mírně na stranu, aby se pod ním objevila původní bitmapa. Tu odstraňte tak, že na ni kliknete a stisknete klávesu [Del].

Poposunutý obrázekPoposunutý obrázek

Výsledkem trasování je i u jednobarevného obrázku několik barvených vrstev, takže jde o seskupený objekt. Ten rozložíte pomocí Objekt | Zrušit seskupení, případně klávesovou zkratkou [Shift+Ctrl+g]. Poté klikněte mimo vybrané objekty a (po oddálení stránky) jednotlivé objekty odtahujte na různé pozice, abyste si mohli prohlédnout každý zvlášť. Nebývá jich více než deset.

Rozházené kouskyRozházené kousky

Potom všechny označte například klávesovou zkratkou [Ctrl+a] a ve spodní části okna jim nastavte jednotnou barvu, není důležitá přesnost, ale přibližně tu, kterou budete ve finále potřebovat. Obrázek přibližte a prohlédněte si jednotlivé vrstvy. Vyberte tu, která se obrázku podobá nejvíce, bývá to jedna ze spodních vrstev, přibližně druhá od konce. Zrušte její výběr pomocí kliknutí na ni se stisknutou klávesou [Shift]. Poté smažte ostatní obrázky pomocí klávesy [Del]. Zbývající obrázek pak můžete zvětšit přes celou stránku, tak že jej uchopíte za rohovou šipku a se stisknutou klávesou [Ctrl] (zachování poměru stran) jej natáhnete.

Označení všechOznačení všech

VýsledekVýsledek

Nyní zbývá už jen obrázek obarvit. Pomocí kliknutí na barvu výplně v levém dolním rohu okna, nebo klávesovou zkratkou [Shift+Ctrl+f] otevřete panel pro přesný výběr barvy. Pomocí něj pak vyberte, jakou bude mít obrázek barvu, například pomocí hodnot CMYK.

Panel pro výběr barvyPanel pro výběr barvy

A je toA je to

Teď už stačí jen dodělat nápis a je hotovo. Na závěr jen dodám, že nativní a otevřený formát Inkscape, tedy SVG, firma na potisk triček nechtěla, ale Inkscape umí ukládat i do všeobecně přijímaného formátu PostScript.

Nahoru

Odkazy

Příspěvky

tpelc Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
tpelc 15. 07. 2009, 09:48:19
Odpovědět  Odkaz 
Díky za tyhle informace! Zrovna nedávno jsem řešei převod loga v bitmapě na vektory, ale z časových důvodů jsem toho nechal a raději použil horší kvalitu (rovnou bitmapu).
Miroslav Hrončok Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Miro Hrončok 15. 07. 2009, 11:43:43
Odpovědět  Odkaz 
To mi dělá radost ;)
formát svg a open source
Jakub Snášel 25. 04. 2016, 16:56:06
Odpovědět  Odkaz 
Firma www.potisk-tricek.cz používá výhradně opensource a finnančně podporuje software Inkscape, Scribus, Gimp a http://sk1project.org a dokonce z těchto programů tiskne na digitální tiskárně a filmy na sítotisk dále používá lincut pro řez na plotru roland.
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
cas 15. 07. 2009, 13:14:14
Odpovědět  Odkaz 
Vdaka za uzitocne informacie. Urcite sa zidu pri najblizsom kreovani nejakeho postra.
Len par slov k poslednym dvom vetam. Casto sa stretavam s "problemom" neakceptacie vektorovych formatov viacerymi firmami zaoberajucimi sa velkoplosnou tlacou. Konkretne v mojom pripade tlacou posterov na konferencie. Na zaciatku ma odbijali slovami, ze bud im to donesiem v ppt alebo tiff. Pdf akceptuju len niektori. PS format akoby ani nepoznali. Ake mate vy skusenosti?
Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Alfonz_mucha 15. 07. 2009, 13:17:42
Odpovědět  Odkaz 
no ppt je úplně mimo, a tiff není vektorový formát :)

takže řešní je ai nebo pdf/ps (všechny 3 formáty jsou podobné) nebo eps
Re:Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
cas 15. 07. 2009, 14:26:49
Odpovědět  Odkaz 
Pred par rokmi to bolo naozaj tak, ze ppt a nic ine! Vsetko windows pozitiv.
Teraz uz v prevaznej miere slapu na pdf. Ale je to prd platne, ked na monitore mam farby krasne vyladene, no po vytlaceni je poster smrncnuty do modra alebo inej farby!
Re:Re:Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
karlos 15. 07. 2009, 22:29:06
Odpovědět  Odkaz 
ale to je jen vas problem ze delate v RGB zatimco tisk jede v CMYK...
Re:Re:Re:Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
cas 16. 07. 2009, 14:13:29
Odpovědět  Odkaz 
Ale preco jedna firma vytlaci poster nadherne, ina nie? Zeby ich rozne nastavenia?
Re:Re:Re:Re:Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
karlos 16. 07. 2009, 18:10:14
Odpovědět  Odkaz 
duvodu muze byt spousta. treba icc profily. nebo pokud to opravdu predavate v rgb tak holt asi kazdy pouziva jiny prevod na cmyk. nicmene kazda solidni tiskarna ma nekde jasne a presne specifikace ohledne predavanych dat. nevim jak v linuxovych programech, jsem ubuntu zacatecnik, ale v praci na win nam italove posilaji materialy nekdy jak cmyk(ty ktere pouzili v katalogu) tak i rgb. a kdyz cmyk tif otevru ve photoshopu tak vypada nejak a v pruzkumniku win je uplne jiny. jedina rada je: odevzdavejte to ve cmyk.
cmyk
-tri- 22. 11. 2010, 15:07:07
Odpovědět  Odkaz 
To by musel byt cmyk na linuxu podporovan...
Jiří Eischmann Re:cmyk
Jiří Eischmann 22. 11. 2010, 16:14:16
Odpovědět  Odkaz 
Co má společného systém s podporou CMYK? To je snad záležitost aplikací, ne?
Re:Re:cmyk
-tri- 22. 11. 2010, 19:20:40
Odpovědět  Odkaz 
Omluva! Samozrejme, hned jak jsem to napsal, tak jsem si uvedomil ze je to nesmysl. Jen jsem podlehl docasne bezmoci pri hledani nejakeho jednoducheho nastroje, ktery by zvladal export do CMYKu. Samozrejme existuji navody jak to udelat, ale jsou trochu slozitejsi /instalalce barevnych schemat icc ze stranek Adobe + atd atd./. Jen me mrzi ze Gimp a Inkscape neumi export do CMYKu. Premyslim cim to asi muze byt, ze by nejaka licencni embarga? Je to skoda, protoze to jsou super programy jako cely LINUX. /v podstate pouzivam jen jej a vzdy kdyz se musim podivat do Windows tak trpim - mam des z toho ze prave na CMYK bych mel opet pouzivat M$/
diky
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
jarin 9. 01. 2010, 19:35:03
Odpovědět  Odkaz 
Diky za clanek! Presne to jsem potreboval.
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Martin 29. 01. 2010, 16:21:29
Odpovědět  Odkaz 
Super!!!
Přesně toto se stejnými programy jsem potřeboval. Díky moc za návod.
Miroslav Hrončok Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Miro Hrončok 14. 02. 2010, 12:38:05
Odpovědět  Odkaz 
Rádo se stalo :)
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Vladimír Polóny 28. 10. 2010, 08:22:45
Odpovědět  Odkaz 
Super a po lopate vysvetlené, ĎAKUJEM, velmi mi to pomohlo.
Miroslav Hrončok Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Miro Hrončok 2. 11. 2010, 22:02:47
Odpovědět  Odkaz 
:)
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Radek Vojáček 5. 06. 2011, 10:30:31
Odpovědět  Odkaz 
Skvělé! Tenhle návod mi vytrhnul pořádný trn z paty. Díky.
Miroslav Hrončok Re:Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Miro Hrončok 5. 06. 2011, 13:33:32
Odpovědět  Odkaz 
To jsem rád.
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Petr Valach 4. 12. 2011, 11:38:32
Odpovědět  Odkaz 
Inkscape je vynikajícím řešením pro trasování. V naší firmě jsme jej na můj popud k tomuto účelu začali používat. Hlavním programem je sice dál CorelDraw pro kreslení technické dokumentace, ale starší použitá verze (X3) není žádným výkřikem co do trasování. A to Inskcape zvládá skvěle. A pozor, nejde o jednoduché věci. Jde o generované 3D modely. Výsledky jsou ohromující. Jednoduché, rychlé. I když... pravda je tedy taková, že Inscape je daleko pomalejší než právě CDR co se doby odezvy týče. Opravdu je třeba na něm ještě spoustu let pracovat... ale jinak super.
V článku je popsán typický postup, takže doporučuji vzít si z něho ponaučení a takto postupovat :-))
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
KroPička 3. 04. 2013, 20:40:28
Odpovědět  Odkaz 
Děkuju, moc mi to pomohlo! :)
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Johana Bártová 22. 06. 2013, 00:01:18
Odpovědět  Odkaz 
Chtěla jsem vám strašně moc poděkovat za úžasný návod. Měla jsem strach, že si budu muset nechat obrázek přeformátovat, ale díky vám jsem to zvládla sama :) Děkuji.
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Michal 27. 06. 2013, 13:13:03
Odpovědět  Odkaz 
Návod je super, vďaka nemu som sa celkom naučil pracovať s vektormi. Veľmi dobre a jednoducho vysvetlené :-)
Mám však jeden problém, Preniesol som logo do vektorov, ale ostalo mi ako keby z troch vrstiev (lebo má tri farby) dá sa to nejako zjednotiť dokopy, aby sa mi to neposúvalo stále?
Jak jednoduchou bitmapu převést na vektory
Iva 8. 12. 2015, 19:51:35
Odpovědět  Odkaz 
Super navod!! Jednoducho a zrozumitelne vysvetlene.
Velke DAKUJEM :))

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Miroslav Hrončok

Miroslav Hrončok

Linux používám od roku 2004, aktivně se o něj zajímám od roku 2007, kdy jsem napsal svůj první článek pro LinuxEXPRES. Od roku 2009 jsem pracoval pro Liberix jako redaktor LinuxEXPRESu, od roku 2011 do konce roku 2012 jako jeho šéfredaktor. Nyní pracuji v Red Hatu, kde rozšiřuji distribuci Fedora o nové balíčky. Zároveň studuji na FIT ČVUT, kde se zabývám 3D tiskem a vyučuji několik předmětů. Spoluorganizuji pražskou konferenci LinuxDays a aktivně se účastním mnoha dalších českých linuxových akcí, jako přednášející nebo jako výpomoc.


  • Distribuce: Fedora
  • Grafické prostředí: Xfce

| blog