přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Inštalačné obrazy Arch Linux 2022.05.01

Inštalačné obrazy Arch Linux 2022.05.01

arch_linux.png

Užívatelia distribúcie Arch Linux dostali nové inštalačné obrazy s číslom verzie 2022.05.01 v rámci ich pravidelných mesačných aktualizácií. Okrem nových verzií zahrnutých softvérových balíčkov a jadra Linux pribudol aj dokončený inštalátor systému Archinstall 2.4.1.


Nové inštalačné obrazy Arch Linuxu 2022.05.01 sú už dostupné na stiahnutie zo stránok tejto distribúcie pre užívateľov, ktorí potrebujú čistú inštaláciu systému. Ako vždy, v týchto inštalačných obrazoch prešli aktualizáciami zahrnuté softvérové balíčky, vrátane najnovšej stabilnej verzie jadra Linux 5.17.5. Asi najzaujímavejšou správou v tomto prípade je však novší inštalátor systému Archinstall.

archinstall241.png


Inštalátor Archinstall 2.4.1 zrýchľuje proces inštalácie a konfigurácie systému nielen kvôli zjednodušeniu pre začiatočníkov, ale napríklad aj vďaka možnostiam využitia vlastných inštalačných skriptov. Táto verzia Archinstallu zároveň pridala nové textové menu, ktoré je založené na zdrojovom kóde Simple Terminal Menu. Užívatelia tak majú teraz lepší prehľad v nastavených parametroch ešte pred spustením inštalácie.

Okrem toho prešiel Archinstall pomerne veľkým počtom iných zmien. Novinkou je možnosť využitia kompresie na oddieloch diskov so súborovým systémom Btrfs, opravené boli predvolené nastavenia modulov hardvérových ovládačov grafických kariet AMD a vývojári začali aj s prácou na prekladoch jazykovej lokalizácie. Pridané boli tiež nové funkcie, ktoré by mali zefektívniť inštaláciu systému s pomocou užívateľských skriptov.

Viac podrobností o zmenách a novinkách vo verzii inštalátoru Archinstall 2.4.1 je možné nájsť v jeho repozitári na službe GitHub.

Nahoru

Příspěvky

Inštalačné obrazy Arch Linux 2022.05.01
Petr Ježek 12. 05. 2022, 15:52:43
Odpovědět  Odkaz 
Ani si nepamatuji, kdy jsem vlastně Arch instaloval, protože pacman -Syu funguje ai jako nejlepší aktualizátor a správce balíčku. No, pak je tu blízký klon Archu Manjaro, který si z Archu bere mnoho a přidává instalační a správcovskou přívětivost. Používám oboje, v základu je Manjaro prakticky stejné jako Arch. Na zbytečné grafické orvky mne moc neužije.
Inštalačné obrazy Arch Linux 2022.05.01
Livan 27. 05. 2022, 19:25:24
Odpovědět  Odkaz 
No já právě preferuju Manjaro před Arch linuxem právě kvúli tomu, že je graficky a funkčně připraven a doladěn už od základní instalace. Nebaví mě na Archu to poinstalační dolaďování. Chci to mít prostě rychle za sebou. A co se týče grafických prvkú, pěkný vzhled rozhodně potěší.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz