přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz

Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz

doplnek.png

Redakce portálu OpenOffice.cz společně se čtenáři dlouhodobě připravuje českým a slovenským uživatelům kancelářského balíku OpenOffice.org různé doplňky a šablony. My jsme vybrali ty nejzajímavější.


Karty rychlé nápovědy

Redakce našeho partnerského portálu OpenOffice.cz pro vás vyrobila čtyři oboustranné karty nápovědy pro jednotlivé programy z kancelářského balíku: Writer, Calc, Impress a Draw. Jsou barevně odlišné, protože také každá ikona modulu OpenOffice.org má jinou barvu. Jsou koncipovány tak, aby každá karta byla samostatně funkční. Karty můžete svobodně tisknout, šířit, kopírovat, rozdávat. Jsou výborným řešením pro někoho, kdo přechází na OpenOffice.org například z Microsoft Office. Karty uživatelům pomohou zorientovat se v ovládání jednotlivých programů.

Karta rychlé nápovědy pro OpenOffice.org WriterKarta rychlé nápovědy pro OpenOffice.org Writer

Karta rychlé nápovědy pro OpenOffice.org ImpressKarta rychlé nápovědy pro OpenOffice.org Impress

Doplňky (kromě těch od čtenářů) pro vás vytvořila obecně prospěšná společnost Liberix , mj. správce obsahu portálů OpenOffice.cz i LinuxEXPRES.cz. Pokud takovou aktivitu oceňujete, můžete nás podpořit. Pokud se chcete aktivně zapojit do podobné činnosti, přihlaste se, prosím, k odběru informačního newsletteru o našich aktivitách. Činnost společnosti můžete podpořit i finančně, peníze jsou univerzální pomoc a my je také potřebujeme. Dary můžete zasílat na transparentní účet 2100055120/2010 (FIO, online náhled na účet). Více informací najdete na webu Liberix.cz.

Šablona: Poštovní podací arch pro Calc

Šablona je vytvořena v Calcu a je možno zapsat až 20 listů poštovních zásilek, tedy podat až 300 položek. To by mělo pro všechna normální odesílající pracoviště stačit.

Název odesílatele se vyplňuje jen na prvním archu, stejně jako podací datum. Pak se obojí automaticky kopíruje do všech ostatních archů. Také se automaticky propočítávají a převádějí souhrny mezi jednotlivými archy. Potěšitelné je, že formulář věrně kopíruje oficiální arch České pošty. Autorem šablony je čtenář Miroslav Lisanský.

Šablona: Poštovní podací arch pro CalcŠablona: Poštovní podací arch pro Calc

Šablona: Poštovní podací arch pro Writer

Jedná se o obdobnou šablonu, tentokrát však určenou pro textový editor Writer. Komu se s ním pracuje lépe než s Calcem, určitě ocení i tuto šablonu, jejímž autorem je čtenář Pavel Turnovský.

Sada šablon pro zákazníky Slovenské pošty

Komplexní sada šablon, která obsahuje kromě podacího lístku i šablonu na hromadný tisk obálek, nebo databázi odesílaných zásilek. Šablony obsahují ceny v Eurech platné od 1.1.2009.

Rozšíření pro generování textu Lorem Ipsum

Pokud potřebujete připravit grafický návrh dokumentu a chcete ho vyplnit náhodným textem, jistě využijete rozšíření JP Lorem Ipsum generator. Oproti jiným podobným rozšířením umí pracovat i offline a generuje nejen latinskou, ale i českou a slovenskou variantu náhodného textu.

Náhodný slovenský textNáhodný slovenský text

Přídavné funkce a makra pro technické výpočty v aplikaci OpenOffice.org Calc

Prakticky každý využívá funkce zabudované v tabulkových kalkulátorech, ať již se jedná o Excel z MS Office nebo Calc z OpenOffice.org, případně o další obdobný produkt. Mnohem méně uživatelů využívá možnosti vytváření vlastních funkcí, přestože k tomu mají k dispozici velmi mocný programovací jazyk, v případě Excelu je to VBA (Visual Basic for Applications) a v Calcu je to Basic. Oba programovací jazyky jsou velmi podobné, ač nejsou stoprocentně kompatibilní, tudíž zatím nelze přímo importovat funkce z VBA do Basicu.

Čtenář Fajkie poskytl redakci spoustu funkcí pro tabulkový kalkulátor Calc. Najdete mezi nimi funkce pro výpočty parciálních objemů a kalibrací technických nádrží, výpočty povrchů nádrží a hmotností konstrukčních materiálů a vlastnosti plynů.

Šablona kalendáře na rok 2010

Šablona kalendáře pro rok 2010 je na první pohled jednoduchá a je prostá jakýchkoli dalších vylepšení v podobě barev, zdůrazněných státních svátků, jmenných svátků, a dalších. Najde se hodně lidí, kterým právě takový kalendář vyhovuje a velmi rádi ho budou používat.

Kalendář je nástěnný a předvolená velikost tisku je A0. Tu si můžete změnit na prvním listě otevřeného souboru, pojmenovaném Výpočet. Dle návodu si zadáte rozměry sloupců a řádků a velikost tisku bude dopočítána automaticky. Pak si upravený soubor můžete donést do některého reprografického studia a za poplatek vám kalendář profesionálně vytisknou. Autorem kalendáře je čtenář Pavel Konečný.

Šablony rozvrhů hodin

V této šabloně najdete zelené a modré varianty rozvrhů. K dispozici jsou různé rozvrhy: krátký a jednoduchý s velkými políčky pro první stupeň základní školy, delší a kompaktnější pro druhý stupeň a nakonec podrobný rozvrh pro žáky středních škol - ten je navíc dostupný i v dvoutýdenní variantě. Všechny šablony rozvrhů jsou dostupné česky i slovensky.

Rozvrh hodin pro vyšší stupeň základní školyRozvrh hodin pro vyšší stupeň základní školy

Šablona: Použití soukromého vozidla pro služební účely

Řada firem nepřiděluje zaměstnancům firemní vozidla a umožňuje jim využívat soukromá. Náhradu za toto použití vozidla stanoví zákon. tato šablona vaše vyúčtování zjednoduší.

Základem tohoto formuláře je několik podstatných informací, jako je datum konání cesty, počet ujetých kilometrů, průměrná spotřeba z velkého technického průkazu vozidla, registrační značka vozidla či popis cesty. Navíc je zde vypočítávána zákonná náhrada v podobě amortizace a vyhlášených cen PHM.

Šablona: Žádost o dovolenou

Každý zaměstnanec má nárok na dovolenou, ale je zapotřebí vést evidenci a zároveň váš záměr vzít si dovolenou odpovědné osobě nahlásit. K tomu slouží tato šablona, která je poloautomatická, tj. chová se jako formulář s několika volbami.

V mnoha firmách jistě najde tento formulář uplatnění. Je samozřejmě nutné uvést jméno osoby, která o dovolenou žádá, datum pobytu na dovolené, počet dní, které se touto dovolenou z fondu dní na toto vyhrazených odečtou. Praktickou se jeví i informace o oddělení, ke kterému zaměstnanec přináleží a jako další údaj může být zajímavé to, zda bude na dovolenou použit služební vůz a zda se bude zaměstnanec nacházet v tuzemsku či v zahraničí.

Nahoru

(Jako ve škole)
Průměr: 1.00 | Hodnotilo: 7
 

Příspěvky

Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz
Daniel 28. 11. 2009, 10:54:32
Odpovědět  Odkaz 
Tak ty "karty" je opravdový krok dál , doma ho používáme na 3 PC a občas dcera s maminou tápou > takhle jsem jim je vytiskl a je to tam v základu opravdu pěkně napsáno.
SUPER !!!
Podobné karty by měli bejt na vše > ze začátku člověk po očku nakoukne a časem už se to naučí sám ....
Vlastimil Ott Re:Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz
Vlastimil Ott 28. 11. 2009, 11:06:48
Odpovědět  Odkaz 
Díky. Jaké další náměty máte? K jakým programům bychom je měli vytvářet? Tipy uvítáme.
Re:Re:Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz
Tom 1. 12. 2009, 11:25:45
Odpovědět  Odkaz 
No, může to být od Firefoxu až po prostředí celého Ubuntu nebo Suse, do tohoto se člověk asi podíve dřív než do knížky... dobrý nápad!
Re:Re:Re:Nejlepší doplňky z portálu OpenOffice.cz
mam 10. 12. 2009, 12:47:50
Odpovědět  Odkaz 
+1

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz