přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Ubuntu bude nadále podporovat 32bitové aplikace

Ubuntu bude nadále podporovat 32bitové aplikace

Ubuntu.jpg

Společnost Canonical vydala prohlášení ohledně budoucnosti 32bitové platformy Ubuntu. Podle něj bude nadále podporovat její existenci. Co ji k tomu vedlo? Proč mění svá rozhodnutí?


Nedávno světem proletěla zpráva, že se Ubuntu definitivně loučí s 32bitovou platformou, která se již z pohledu společnosti Canonical zdála zastaralá a málo využívaná. Nikdo ze společnosti ovšem nečekal takovouto bouřlivou reakci ze strany komunity a vývojářů. Do společnosti zaslali zpětnou vazbu desítky vývojářů, kteří potřebují 32bitové knihovny pro svou práci; například společnost Valve chtěla zastavit vývoj herní platformy Steam pro Ubuntu.

S dneškem se vše mění, Canonical vydal nové prohlášení, že částečně 32bitovou platformu zachová. Bohužel se jedná jen o částečné zachování, takže o některé aplikace ve výsledku stejně nevratně přijdeme. Aplikace a knihovny, které se zachovají, bude společnost vybírat podle požadavků komunity. Nejvíce se do potíží dostala aplikace Wine, která je nedílnou součástí systémů mnoha z nás, ale dobrá zpráva je, že právě na ni bude brán zřetel nejvíce.

Toto ovšem není úplné řešení, celkově by tento problém mohla vyřešit kontejnerová technologie, která je mnohem bezpečnější než současné řešení. Bohužel kontejnery nejsou ještě připraveny na takovéto nasazení a bude ještě nějakou dobu trvat, než se tak stane. Pro nás jako běžné uživatele to znamená, že nepřijdeme o své aplikace a většina jich bude pokračovat dál, bez jakékoliv změny na naší straně.

Nahoru

(Jako ve škole)
 

Příspěvky

Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
Pepan 26. 06. 2019, 21:28:36
Odpovědět  Odkaz 
Zajímalo by mě jak se specifický 32bit program pod Wine dobře fungující půjde spouštět v kontejneru?? Vůbec si to neumím představit :-(
Re: Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
Lukáš Grásgruber 27. 06. 2019, 10:16:13
Odpovědět  Odkaz 
Kontejnery jsou budoucností softwaru. Menší aplikace díky nim získávají nezávislost na platformě, větší systémy správně rozložené do microservices pak především robustnost a škálovatelnost. Právě díky kontejnerům je možné např. na operačním systému Chrome OS provozovat aplikace pro Android a Linux (ten zatím v betaverzi kontejneru Crostini). Uživatelská hodnota tohoto systému (daná do značné míry výběrem aplikací) se díky kontejnerům znásobila.
Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
me 5. 07. 2019, 15:21:59
Odpovědět  Odkaz 
Stejne si myslim, ze na takove to domaci pocitani bylo lepsi 32.bitove distro. Mel jsem PC ktere melo 8GB, na nem 32-bit Ubuntu 16.04 a nepotreboval jsem ani swap. Po instalaci Ubuntu 18.04 v 64-bitove verzi je jiz 8GB malo, system se po chvili prace zaseka a swapuje jak o zivot. Experimentoval jsem, a myslim si, ze PC pro 64-bit distro potrebuje minimalne 12GB RAM. Protoze je ale lepsi mit dva stejne pametove moduly, dal jsem tam 16GB RAM (2x8GB) a ten pocitac je zase pouzitelny.

Mam starsi notebook, ma jen 4GB RAM a je to maximum co zvladne (dva sloty pro DDR2 pamet). Bezi na nem Ubuntu 12.04, 32 bit a je to docela OK. Uz jsem si poridil novy SSD disk a chtel jsem notebook upgradovat, ale neudelal jsem to, protoze 4GB je pro 64-bitove Ubuntu zalostne malo... :-(

Jediny problem s 32-bitovym distro byl, ze nektere programy (stahovane mimo repozitory, treba PyCharm, a podobne), uz nevydavaly 32-bitovou verzi pro Linux. Z nejakeho dovodu mely dve verze pro Windows, ale pro Linux jen verzi amd64. S teroristy se nevyjednava, ignoroval jsem je...;-)

Protoze vyhrala pametova lobby, budu muset poridit novy notebook...:-(
Re: Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
Livan 7. 07. 2019, 17:55:49
Odpovědět  Odkaz 
Promiň ale tvrdit, že je 8 GB RAM na 64 bitový linux málo je směšné. Doma používám 3 notebooky s 64 bitovým linuxem a na jednom mám 2GB RAM a na ostatních 4 GB RAM. Ani jeden z nich mi při běžném používání neswapuje a pokud ano, tak na tom s 2GB RAM jenom nepatrně, prakticky to nepociťuju. Spotřeba RAM se na 32 a 64 bitovém linuxe až tak moc neliší, jen o pár procent. Pokud máš problémy se swapováním, něco je špatně. Ja mám momentálně pŕi spušteném google chrome spotřebu RAM jenom kolem 1 GB (příkaz free).
Re: Re: Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
me 7. 08. 2019, 15:41:20
Odpovědět  Odkaz 
Nejsem sam, kdo ma "neco spatne" ;-)

https://www.root.cz/zpravicky/kdyz-je-malo-ram-linux-pracuje-mizerne/

Vynuceny prechod na 64-bit tento problem zviditelni, protoze 64-bit distro potrebuje vice RAM a ta proto dojde rychleji... :-(
Ubuntu bude nadále podporovat 32 bitové aplikace
me 5. 07. 2019, 15:32:32
Odpovědět  Odkaz 
Jeste jeden postreh k 32-bit X 64-bit. RPI uz ma dlouho 64-bit processor, ale Raspbian je stale jen 32-bit distro. Duvodem bude urcite to, ze 1GB RAM ktere RPI melo je pro 64-bit "desktop" dost malo. Take jde najit nejake reporty, ze 64-bit distro na RPI neni prilis rychle, ale to muze souviset s pouzitym ARM procesorem. RPI4 je tady, jde sehnat i verzi desky s 4GB RAM. Bude konecne vydana 64-bitova verze Raspbianu? Moc tomu nevererim. Ale mozna ze vyjde nejake specializovane 64-bitove distro pro hratky s kontejnery, docker, atd.

Odpovědět

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz