přejít na obsah přejít na navigaci

Linux E X P R E S, Filmy na mobilních zařízeních

Filmy na mobilních zařízeních

Aneb když na běžné koukání není čas ...


Hned pro začátek - občas koukám i na počítači, na televizi to už pak je o dost horší. Na druhou stranu, co s tou spoustou času strávenou v dopravních prostředcích (rozuměj vlaku), časem stráveným čekáním na tyto dopravní prostředky nebo někoho jiného a ještě snad větší hromadou času strávenou v té místnosti kam chodí každý nejraději sám...

Dnes už není problém najít na Internetu tyto pořady přímo upravené pro vaše mobilní zařízení. Je však pravda, že když se seznam krátí, nebo nejste s kvalitou dostupných filmů příliš spokojeni, pak nastává ten pravý okamžik s tím něco udělat. Takže jsem byl nakonec i já nucen si nějaké to video pro sledování na MDA Vario upravit.

Co mě z linuxových aplikací napadá, tak z grafických klikátek připadá v úvahu 3gp movie wizard nebo klasický avidemux, který má přednastavený profil na PSP, IPOD a není problém to v něm "oklikat". Na druhou stranu, já mám rád něco co běží automaticky a s čím nemám žádnou práci, takže jsem použil (co jiného než) mencoder.

Řekněme, že mám adresář /mnt/video/telefon a v něm hromadu videosouborů. Dál jsem si udělal skript, který mě tyto soubory převede a umístí do podadresáře se vhodným názvem hotovo. Obsah skriptu je tento:

#!/bin/bash

cd /mnt/video/telefon
for i in *.avi
do
    mencoder "$i" -vf scale=320:-3 -oac mp3lame -lameopts cbr:br=128 -ovc lavc -lavcopts vcodec=mpeg4:vbitrate=350 -o "$i.avi"
    mencoder -idx "$i.avi" -ovc copy -oac copy -o "hotovo/$i"
    rm "$i.avi"
done;

Co je důležité umět změnit

for i in *.avi

*.avi představuje masku souborů, které se budou převádět, pokud máte soubory .mp4, pak dejte jednoduše *.mp4.

-vf scale=320:-3

znamená šířka výsledného videa bude 320px a výšku proporcionálně dopočítej podle originálu, také můžete použít třeba

-vf scale=-3:240

což znamená výška 240px a šířku dopočítej. (Děláno pro displej 320x240px.) Tady byste si asi měli zjistit rozlišení displeje vašeho zařízení a jemu film přizpůsobit - buď na šířku, či na výšku.

vcodec=mpeg4:vbitrate=350

kodek mpeg4 mi přijde docela nenáročný na CPU (nebo co tam vlastně je) takového zařízení a datový tok (v mém případě 350 kb/s - to je při této velikosti více než dobrá kvalita). Doporučit se dá 300-400 kb/s což představuje výbornou kvalitu (při této velikosti videa), no a nebo méně, podle toho co zařízení snese.

Výsledné video však mělo jeden důležitý nedostatek - a to, že se v něm nedalo posouvat, tak jsem ještě přidal druhý průchod mencoderem, který spraví index souboru - umožní převíjení videa. Proč se to děje, to nevím, ale dál mě to už ani nazajímalo.

A co používáte vy? :-)

Nahoru

Přidat názor

Nejsou podporovány žádné značky, komentáře jsou jen čistě textové. Více o diskuzích a pravidlech najdete v nápovědě.
Diskuzi můžete sledovat pomocí RSS kanálu rss



 
 

Top články z OpenOffice.cz

Martin Šín

Martin Šín

Martin Šín (*1980) vystudoval pedagogickou fakultu a nyní pracuje jako učitel matematiky a výpočetní techniky na střední škole. Ve volném čase překládá a také hraje hry (ani jedno mu příliš nejde). V práci se snaží prosazovat open-source programy.


  • Distribuce: Debian

| proč linux